Zarejestruj się | Moje konto   
  Pomoc  
  Kontakt  
 
 
Strona główna » Uprawa warzyw, warzywnictwo » Uprawa kukurydzy cukrowej Wyszukiwanie zaawansowane
 
   
Wybierz kategorię 
   
 
 
Bonsai
 
 
Grzyby
 
 
Iglaki
 
 
Owady
 
 
Zboża
 
 
  

   
Promocje 
   
 
Podstawy techniki cz. 2 podręcznik

Podstawy techniki cz. 2 podręcznik
Cena brutto: 
8.00 PLN
Stara cena: 15.00

Podstawy przetwórstwa żywności cz. 3 podręcznik

Podstawy przetwórstwa żywności cz. 3 podręcznik
Cena brutto: 
7.00 PLN
Stara cena: 14.00

Testy przygotowujące do egzaminu zawodowego kucharz małej gastronomii

Testy przygotowujące do egzaminu zawodowego kucharz małej gastronomii
Cena brutto: 
8.00 PLN
Stara cena: 15.00

Obiekty w środowisku

Obiekty w środowisku
Cena brutto: 
19.00 PLN
Stara cena: 26.00

Rośliny okrywowe

Rośliny okrywowe
Cena brutto: 
19.90 PLN
Stara cena: 26.50

 
  
   
Informacje

Nasze konta:

72114020040000320239495364


50102055581111151500300071

W tytule przelewu prosimy
podać numer zamówienia.

 
   
 
 
ID Nazwa Cena brutto
1877 Uprawa kukurydzy cukrowej 17.50 PLN

Dostępność:Wysyłka w 24 godziny

Producent: Plantpress

Tytuł

Uprawa kukurydzy cukrowej

Autor

E. Kunicki

Wydawca

Plantpress

Rok wydania

2003

Liczba stron

95

Wymiary

150x210mm

Okładka

miękka

ISBN

83-85982-78-7

 



Rozpowszechnienie kukurydzy cukrowej w naszym kraju było ograniczone przez długi czas, ponieważ nie tylko nie istniała tradycja jej uprawy i spożywania, ale przede wszystkim brakowało odmian, które jednocześnie charakteryzowały­by się wysokim i wiernym plonowaniem (duże i dobrze wypełnione kolby) oraz smakiem ziarniaków akceptowanym przez większość konsumentów. W 1981 roku prof. Marian Kossowski (Akademia Rolnicza w Lublinie) pisał: „Główną przyczyną hamującą rozszerzenie uprawy kukurydzy cukrowej jest brak nasion odmian niezawodnie plonujących w naszych warunkach klimatycznych".

Co prawda, jeszcze w latach międzywojennych i tuż po wojnie uprawiano w bardzo ograniczonym zakresie odmianę populacyjną 'Golden Bantam', a po II wojnie światowej ukazały się odmiany mieszańcowe rodzimej hodowli, ale pod względem wysokości plonu i jego jakości nie dorównywały nowym mieszańcom uprawianym w USA i Europie Zachodniej, które wówczas nie były dostępne na naszym rynku.

W ostatnich latach sytuacja ta uległa zasadniczej zmianie zarówno dzięki po­stępom hodowli, jak i zmianom gospodarczym, jakie miały miejsce w naszym kraju. Powszechnie dostępne stały się nowe, zagraniczne odmiany mieszańco­we, które uzyskały pełną akceptację tak producentów, jak i konsumentów. U tych ostatnich dużym uznaniem cieszą się przede wszystkim odmiany o podwyższo­nej zawartości cukrów i odmiany zwane bardzo słodkimi, których ziarniaki są tak smaczne, że można je konsumować na surowo.

Kukurydza cukrowa zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Wpływa na to wiele czynników, a jednym z najważniejszych jest wzrastający udział Polski w handlu nie tylko na rynku europejskim, ale także światowym. Wraz z wprowa­dzaniem do naszej kuchni warzyw powszechnie spożywanych w wielu krajach świata następuje stopniowa zmiana naszych upodobań kulinarnych i coraz więk­sze znaczenie zyskują warzywa mało do tej pory znane.

Stale rosnąca popularność kukurydzy cukrowej skłania z jednej strony do hodowli bardzo wydajnych odmian o najlepszych cechach jakości, a z drugiej — do poszukiwania optymalnych metod jej uprawy i dystrybucji. Wyrazem tego jest niniejsza publikacja, mająca na celu przybliżenie wielu aspektów biologicz­nych i agrotechnicznych, związanych z tą niezwykle interesującą pod każdym względem rośliną. Mam nadzieję, że cenne dla siebie informacje znajdą w niej zarówno profesjonalni producenci warzyw, jak i szerokie grono amatorów upra­wy i spożywania warzyw.

 

 

 

Spis treści:

 

WSTĘP

1. HISTORIA UPRAWY KUKURYDZY

2. BIOLOGIA l MORFOLOGIA

System korzeniowy

Łodyga

Liść

Kwiaty

Ziarniak

3. ZNACZENIE GOSPODARCZE

4. WARTOŚĆ ODŻYWCZA l LECZNICZA

5. WYMAGANIA KLIMATYCZNE

Temperatura

Światło

Woda

6. WYMAGANIA GLEBOWE

7. STANOWISKO W ZMIANOWAHIU

8. UPRAWA GLEBY

9. NAWOŻENIE

Nawożenie organiczne

Nawożenie mineralne

Obliczanie optymalnych dawek nawozowych

10. ODMIANY

11. METODY UPRAWY

Uprawa z siewu

Uprawa z rozsady

12. ZABIEGI PIELĘGNACYJNE

Walka z chwastami

Nawadnianie

13. ZBIÓR l PRZECHOWYWANIE

14. CHOROBY INFEKCYJNE

15. SZKODNIKI

16. LITERATURA

17. REKLAMY

 



Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    

 
  
 
Wartość:
0
 PLN
Liczba produktów:  0
Przechowalnia
Liczba produktów:  0
   
Nowości 
   

  


   
Informacje

Serwis używa cookies Korzystając z AGROSWIAT wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką ciasteczek dostępną w naszym regulaminie.

 

Kontakt:

tel. 512 223 991

fax. 22 434 60 68

info@agroswiat.pl

 

Oferta podręczników


 



Firmy ogrodnicze, uslugi ogrodnicze, ogrody

Ranking najpopularniejszych firm z branży ogrodniczej. Ogrody, oczka wodne, stawy, projektowanie ogrodów, ogrody zimowe, architekci, pielęgnacja ogrodów, aranżacja wnętrz zielenią. Usługi ogrodnicze. Spis firm ogrodniczych



 
   
 

 |  Strona główna  |  Promocje  |  Nowości  |  O firmie  |  Regulamin  |  Aktualny stan koszyka  |  Pomoc  | 
oprogramowanie
sklepy internetowe
Sklepy internetowe