Zarejestruj się | Moje konto   
  Pomoc  
  Kontakt  
 
 
Strona główna » Uprawa owoców, sadownictwo » Uprawa brzoskwiń i moreli Wyszukiwanie zaawansowane
 
   
Wybierz kategorię 
   
 
 
Bonsai
 
 
Grzyby
 
 
Iglaki
 
 
Owady
 
 
Zboża
 
 
  

   
Promocje 
   
 
Rośliny cenne, rzadkie, poszukiwane

Rośliny cenne, rzadkie, poszukiwane
Cena brutto: 
29.90 PLN
Stara cena: 42.00

Testy przygotowujące do egzaminu zawodowego kucharz małej gastronomii

Testy przygotowujące do egzaminu zawodowego kucharz małej gastronomii
Cena brutto: 
8.00 PLN
Stara cena: 15.00

Podstawy techniki cz. 1 podręcznik

Podstawy techniki cz. 1 podręcznik
Cena brutto: 
8.00 PLN
Stara cena: 15.00

Przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej

Przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej
Cena brutto: 
11.90 PLN
Stara cena: 17.90

Środowisko i gospodarka jego zasobami, cz. 1, zeszyt ćwiczeń

Środowisko i gospodarka jego zasobami, cz. 1, zeszyt ćwiczeń
Cena brutto: 
6.90 PLN
Stara cena: 9.90

 
  
   
Informacje

Nasze konta:

72114020040000320239495364


50102055581111151500300071

W tytule przelewu prosimy
podać numer zamówienia.

 
   
 
 
ID Nazwa Cena brutto
1901 Uprawa brzoskwiń i moreli 15.00 PLN

Dostępność:Wysyłka w 24 godziny

Producent: Plantpress

Tytuł

Uprawa brzoskwiń i moreli

Autor

Red. H. Morgaś

Wydawca

Plantpress

Rok wydania

2005

Liczba stron

73

Wymiary

150x210mm

Okładka

miękka

ISBN

83-85874-11-3

 

 

 

Brzoskwinia pospolita (Pmnus persica (L.) Batsch), należy do rodziny Rosacae — różowate, rzędu Rosales — różowce. Jest to niewysokie drzewo dorastające do 8 metrów. Nie należy do drzew długowiecznych, w swojej ojczyźnie — Chinach, dożywa do około 50 lat. Owoce brzoskwini są bardzo cennym źródłem witamin, soli mineralnych, cukrów i innych związków ważnych dla zdrowia człowieka. Prawie 90% masy owocu stanowi miąższ, który zawiera cukry i kwasy w ilościach doskonale zrów­noważonych. Brzoskwinie wzmagają produkcję hemoglobiny, pomagają w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. W zawartości prowitaminy A (karotenu) ustępują tylko morelom. Zawierają również dużo witamin z grupy B, witaminę PP i C. Więcej tych substancji znajduje się w brzoskwiniach zółtomiąższowych niż tych o białym miąższu. Wśród owoców dostępnych na naszym rynku, brzoskwinie wy­różniają się również stosunkowo wysoką zawartością fosforu. Są one doskonałe do spożycia na świeżo, jak również przetworzone.

Morela zwyczajna (Prunus armeniaca L.) należy do tej samej rodziny co brzo­skwinia. Pochodzi też z tego samego rejonu świata — ze środkowej Azji. Morela jest drzewem bardziej długowiecznym niż brzoskwinia, w cieplejszych rejonach dożywa 100-200 lat. Osiąga też większe rozmiary, w Polsce dorasta do 10 m wysokości, a średnica pnia przekracza 50 centymetrów. Owoce moreli są mniejsze i nie tak soczyste jak brzoskwini, ale są równie cennym źródłem substancji odżywczych, witamin i soli mineralnych. Smakują też wybornie, a odmiany o wysokiej zawartości suchej masy mogą być suszone. Duża część owoców moreli spożywana jest właśnie w tej postaci.



Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    

 
  
 
Wartość:
0
 PLN
Liczba produktów:  0
Przechowalnia
Liczba produktów:  0
   
Nowości 
   

  


   
Informacje

Serwis używa cookies Korzystając z AGROSWIAT wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką ciasteczek dostępną w naszym regulaminie.

 

Kontakt:

tel. 512 223 991

fax. 22 434 60 68

info@agroswiat.pl

 

Oferta podręczników


 



Firmy ogrodnicze, uslugi ogrodnicze, ogrody

Ranking najpopularniejszych firm z branży ogrodniczej. Ogrody, oczka wodne, stawy, projektowanie ogrodów, ogrody zimowe, architekci, pielęgnacja ogrodów, aranżacja wnętrz zielenią. Usługi ogrodnicze. Spis firm ogrodniczych



 
   
 

 |  Strona główna  |  Promocje  |  Nowości  |  O firmie  |  Regulamin  |  Aktualny stan koszyka  |  Pomoc  | 
oprogramowanie
sklepy internetowe
Sklepy internetowe