Zarejestruj się | Moje konto   
  Pomoc  
  Kontakt  
 
 
Strona główna » Uprawa warzyw, warzywnictwo » Program Ochrony Roślin Warzywnych 2014 Wyszukiwanie zaawansowane
 
   
Wybierz kategorię 
   
 
 
Bonsai
 
 
Grzyby
 
 
Iglaki
 
 
Owady
 
 
Zboża
 
 
  

   
Promocje 
   
 
Środowisko i gospodarka jego zasobami, cz. 1, zeszyt ćwiczeń

Środowisko i gospodarka jego zasobami, cz. 1, zeszyt ćwiczeń
Cena brutto: 
6.90 PLN
Stara cena: 9.90

Obiekty w środowisku

Obiekty w środowisku
Cena brutto: 
19.00 PLN
Stara cena: 26.00

Rośliny cenne, rzadkie, poszukiwane

Rośliny cenne, rzadkie, poszukiwane
Cena brutto: 
29.90 PLN
Stara cena: 42.00

Mikrobiologia żywności

Mikrobiologia żywności
Cena brutto: 
14.90 PLN
Stara cena: 25.90

Czarny bez dla zdrowia i urody

Czarny bez dla zdrowia i urody
Cena brutto: 
19.90 PLN

 
  
   
Informacje

Nasze konta:

72114020040000320239495364


50102055581111151500300071

W tytule przelewu prosimy
podać numer zamówienia.

 
   
 
 
ID Nazwa Cena brutto
2391 Program Ochrony Roślin Warzywnych 2014 18.00 PLN

Dostępność:Wysyłka w 24 godziny

Producent: Hortpress

Tytuł

Program Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014

Wydawca

Hortpress

Rok wydania

2014

Autorzy

Instytut Ogrodnictwa Oddział Warzywnictwa w Skierniewicach

Liczba stron

307

Wymiary

205 x 295 mm 

Okładka

miękka

ISBN

978-83-61574-34-7

 

Zespół specjalistów Instytutu Ogrodnictwa, Oddział Warzywnictwa w Skierniewicach, od wielu lat przygotowuje i doskonali Program Ochrony Roślin Warzywnych. Na podstawie własnych badań, doniesień najnowszej, fachowej literatury światowej oraz zgodnie z treścią etykiet stosowania środków ochrony roślin przygotował dla Państwa zaktualizowane i autorskie zalecenia do zwalczania chorób, szkodników i chwastów. Prezentowane, najnowsze wydanie zawiera opis i zalecenia kilku nowych, ważnych gospodarczo chorób i szkodników, które pojawiły się w ostatnich latach w Polsce, a ponadto nowe, barwne fotografie objawów najgroźniejszych chorób i szkodników pojawiających się na wybranych gatunkach roślin warzywnych.

W Programie omówiono zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: stosowanie fungicydów, zoocydów oraz żywych organizmów w programach ochrony, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami, środki zwiększające przyczepność, regulatory wzrostu, progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw, szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych w polu i pod osłonami, programy ochrony przed chwastami, herbicydy i adiuwanty – terminy i dawki.

W ochronie roślin uprawianych zarówno w gruncie, jak i pod osłonami, ważną rolę obok metod konwencjonalnych, pełnią metody integrowanej ochrony. Przypominamy naszym czytelnikom, że od 1 stycznia 2014 roku obowiązuje w Polsce integrowana ochrona roślin. Jedną z jej zasad jest stosowanie syntetycznych środków chemicznych przemiennie lub współrzędnie ze środkami biologicznymi, środkami pochodzenia naturalnego (roślinnego) oraz induktorami odporności w postaci różnych nawozów dolistnych i innych substancji bezpiecznych dla ludzi i środowiska. Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania muszą spełniać ściśle określone i wysokie kryteria bezpieczeństwa, głównie ze względu na propagowane zalecenia do spożywania warzyw jako produktów wpływających na zdrowie i właściwe odżywianie się człowieka. W związku z tym, w prezentowanych wytycznych uwzględniamy określone wymogi Unii Europejskiej dotyczące ochrony roślin, a w szczególności zasady integrowanej ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami.

 

Spis treści

Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014 7

Nowe przepisy wspólnotowe dotyczące obowiązku wdrożenia integrowanej ochrony roślin i zasad stosowania środków ochrony roślin 10

CHOROBY  15

Wykaz fungicydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych 16

Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami 52

Bób 52 Brokuł 52 Burak ćwikłowy 54 Cebula 56 Chrzan 60 Czosnek  61 Fasola 62 Groch 64 Kalafior i kalarepa 65  Kapustne 67 Kapusta pekińska 72 Koper 74 Marchew 75 Ogórek 80 Papryka 82 Pietruszka 84 Pomidor 86 Por 92 Rabarbar 92 Rzodkiewka i rzodkiew 93 Sałata 93 Seler korzeniowy i naciowy 95 Skorzonera 96 Szparag 96 Szpinak 97 Szczypiorek 97 Ziemniak 98

Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami  101 Kapusta 101 Oberżyna 102 Ogórek 103 Papryka 105 Pomidor 108 Rzodkiewka 115 Sałata 116

Integrowany program ochrony warzywnych uprawianych pod osłonami przed chorobami  118 Ogórek 118 Papryka 119 Pomidor 120

Toksyczność fungicydów dla organizmów żywych  124

SZKODNIKI 127

Wykaz zoocydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych  128

Progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw  147

Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed szkodnikami  152

Bób 152 Brokuł  153 Burak ćwikłowy 154 Cebula 156 Chrzan 161 Czosnek 163 Fasola  163 Groch 165 Kalafior167 Kapustne 169 Kapusta brukselska 173 Kapusta pekińska 173 Koper 175 Kukurydza cukrowa 176 Marchew i pietruszka 177 Ogórek 180 Papryka 182 Pietruszka 184 Pomidor 185 Por 186 Rabarbar 188 Rzodkiewka i rzodkiew 189 Sałata 190 Seler 191 Skorzonera 192 Szparag 192 Szpinak 193 Ziemniak 194 Szkodniki wielożerne 196

Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed szkodnikami  198

Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 198

Oberżyna 199 Ogórek 202 Papryka 205 Pomidor 208 Rzodkiewka 212 Sałata 212

Integrowany program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed szkodnikami 215

Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 215

Oberżyna 216 Ogórek 219 Papryka 222 Pomidor 224 Sałata 227

Żywe organizmy przeznaczone do zwalczania szkodników warzyw uprawianych pod osłonami  229

Toksyczność insektycydów dla organizmów żywych 235  

CHWASTY 237

Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych – ochrona przed chwastami 238

Wykaz herbicydów i adiuwantów (środki wspomagające) stosowanych w ochronie roślin warzywnych  239

Terminy i dawki stosowania herbicydów  250

Zwalczanie perzu i innych chwastów w okresie poprzedzającym uprawę roślin  250

Zwalczanie perzu w zespole upraw pożniwnych 252

Bób 252 Brokuł 253 Burak ćwikłowy 253 Cebula z siewu  255 Cebula z dymki  261 Chrzan 261 Cykoria sałatowa 261 Czosnek sadzony jesienią 262 Czosnek sadzony wiosną 263 Dynia i cukinia z siewu i rozsady 263 Fasola 264 Groch 265 Kalafior z rozsady 267 Kapusta głowiasta (biała, czerwona), włoska i brukselska z rozsady 267 Kapusta pekińska 270 Koper ogrodowy 270 Kukurydza cukrowa 270 Marchew 272 Ogórek 276 Papryka 277 Pasternak 277 Pietruszka  277 Pomidor z rozsady 279 Por z siewu 281 Por z rozsady 282 Rabarbar 282 Rzepa i brukiew 283 Sałata z siewu 283 Sałata z rozsady 283 Seler 284 Skorzonera 285 Soczewica 285 Szparag 285 Szpinak 286 Ziemniak 286

Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów występujących w uprawie warzyw 290

Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych na graminicydy stosowane po wschodach warzyw 295

Toksyczność herbicydów dla organizmów żywych  296

INNE 301

Regulatory wzrostu stosowane w uprawie warzyw  302

Środki zwiększające przyczepność środków ochrony roślin 303

Nawozy i inne substancje stosowane w ochronie warzyw przed chorobami i szkodnikami 304



Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    

 
  
 
Wartość:
0
 PLN
Liczba produktów:  0
Przechowalnia
Liczba produktów:  0
   
Nowości 
   

  


   
Informacje

Serwis używa cookies Korzystając z AGROSWIAT wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką ciasteczek dostępną w naszym regulaminie.

 

Kontakt:

tel. 512 223 991

fax. 22 434 60 68

info@agroswiat.pl

 

Oferta podręczników


 



Firmy ogrodnicze, uslugi ogrodnicze, ogrody

Ranking najpopularniejszych firm z branży ogrodniczej. Ogrody, oczka wodne, stawy, projektowanie ogrodów, ogrody zimowe, architekci, pielęgnacja ogrodów, aranżacja wnętrz zielenią. Usługi ogrodnicze. Spis firm ogrodniczych



 
   
 

 |  Strona główna  |  Promocje  |  Nowości  |  O firmie  |  Regulamin  |  Aktualny stan koszyka  |  Pomoc  | 
oprogramowanie
sklepy internetowe
Sklepy internetowe