Alchemia pszczół Pszczoły i produkty pszczele oczami chemika
- Wydawnictwo: Bartnik Sądecki
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Walerij A. Isidorow
- Wydawca, rok wydania: Sądecki Bartnik, 2013
- Liczba stron : 207
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 230 mm
- ISBN: 978-83-61904-52-6
- egz.
- 37,90 zł
Ksiażka dotyka złożonych zagadnień, bo głównie roli chemii w życiu pszczół, co zagraża pszczołom i czy można je leczyć.
„ALCHEMIA PSZCZÓŁ" jest szczególną pozycją na rynku polskim. Jest opracowaniem całkowicie oryginalnym, które zawiera świeże spojrzenie na problem i nie jest wzorowane na innych pozycjach. Dotyka złożonych zagadnień, bo głównie roli chemii w życiu pszczół. Odkrywa wiele tajemnic, z których istnienia często nie zdajemy sobie sprawy. Została napisana przez profesora chemii, który zadał sobie wiele trudu ażeby w możliwie jasny sposób przedstawić bardzo złożone zagadnienia. Tę książkę mogą więc czytać nie tylko osoby z wyższym wykształceniem chemicznym!
Opowiada, że mleczko pszczele jest „napojem magicznym". Czy to jest prawda?
W czym się kryje „moc obronna" propolisu?
Czy pszczoły wykazują wybiórczość podczas zbioru balsamów roślinnych i jak to wpływa na właściwości lecznicze propolisu?
Co nowego w sprawie miodu?
Czy naprawdę wychwalany miód z manuki „bije na głowę" miody polskie?
Czym są ziołomiody: grubą „podróbką" czy cennym produktem?
Czemu pierzgę nazywają „pokarmem boskim"?
Co zagraża pszczołom i czy można je leczyć bez stosowania środków z arsenału „ciężkiej chemii"?
Oto pytania, na które (obok wielu innych) żądny wiedzy Czytelnik znajdzie odpowiedzi w tej książce.
Dzieło profesora Walerija Isidorowa pokazuje jak mało jeszcze wiemy o pszczołach i przyrodzie, jak dużo musimy zrobić, aby ten świat lepiej poznać. Książka jest napisana oryginalnym językiem. Autor z pochodzenia Rosjanin, od wielu lat rezydent w Polsce i pracownik Uniwersytetu w Białymstoku, używa sformułowań, które nie zawsze są typowymi w polszczyźnie. Jest to też jeden z elementów, które nie pozwalają nudzić się w czasie czytania.
Światowa literatura o pszczołach i ich produktach to nie tylko ogromna ilość publikacji w czasopismach naukowych, ale także wiele książek naukowych i popularno-naukowych. Tym niemniej, nie przestają pojawiać się nowe książki i w rękach Czytelnika jest właśnie jedna z nich. Rozpoczynając przygotowanie tej książki postawiłem przed sobą, szczerze mówiąc, niełatwe zadanie, aby przedstawić jej przedmiot w taki sposób, by zaspokoić zainteresowanie, na ile to możliwe, szerszego kręgu Czytelników. I tych, którzy interesują się życiem pszczół oraz ich produktami, jak i tych, którzy zajmują się pszczelarstwem zawodowo. Żeby nie utrudniać lektury i jednocześnie, na ile to możliwe, w pełni przedstawiać wyniki zarówno własnych badań jak i wykonanych przez innych badaczy, postarałem się ograniczyć do minimum liczbę tabel i wykresów. Szczegółowe informacje o składzie chemicznym badanych produktów pszczelich i ich prekursorów roślinnych, zainteresowany Czytelnik znajdzie w Aneksie oraz w publikacjach Autora cytowanych w tekście. Tamże przedstawione są charakterystyki analityczne, bez których nie jest możliwa identyfikacja tych substancji: chromatograficzne indeksy retencji. Mam nadzieję, że te dane będą szczególnie przydatne tym, którzy wstąpili na niełatwą, ale dającą dużo satysfakcji drogę badań składu chemicznego produktów naturalnych, w tym pszczelich. Na ile wynik mojej pracy odpowiada postawionym zadaniom, osądzisz sam, Czytelniku.
Spis treści
Przedmowa 5
Rozdział 1. Wprowadzenie 9
Rozdział 2. Infochemia rodziny pszczelej 13
2.1. Informacja jest matką ładu i porządku 13
2.2. Chemiczne „narzędzia" królowej 20
2.3. „Infochemia" robotnic 27
2.4. Feromony czerwiu głoszą: jesteśmy i chcemy jeść! 33
2.5. Męski klub trutni 35
2.6. Feromony na usługach pszczelarstwa 36
Rozdział 3. Tajemnice mleczka pszczelego 39
3.1. Mity i sekrety 39
3.2. Jaka racja larwy, taki los „dziewczyny" 40
3.3. Mleczko pszczele - panaceum na wszystkie zachorowania? 44
3.4. Prawdziwy „magazyn" broni i artykułów żywnościowych 49
3.5. Dlaczego mleczko pszczele jest „ponad siły" mikrobów? 53
3.6. Pożyteczne „zanieczyszczenia" mleczka pszczelego 62
Rozdział 4. Homogenat czerwiu: cenny, ale bagatelizowany produkt 64
Rozdział 5. Propolis urbi et orbi 71
5.1. Kit pszczeli? Nie, pro-polis! 71
5.2. Praca pszczół po zbiorach balsamów roślinnych: pracoholiczki i leniuchy 73
5.3. Czy uda się wykryć prekursory propolisu? 79
5.4. Czym pachnie propolis? 94
5.5. Czym propolis leczy? 100
Rozdział 6. Co nowego w sprawie miodu? 115
6.1. Czy warto nadal zajmować się jego badaniem? 115
6.2. Słodka danina roślin 116
6.3. Droga od nektaru do miodu - kolejność magicznych przeistoczeń 121
6.4. Miody odmianowe i ich roślinni prekursorzy 129
Rozdział 7. Słówko w obronie ziołomiodów 135
7.1. «Spacer» autora po forach 135
7.2. Trochę historii 135
7.3. Krzątanina wokół nazwy 136
7.4. Ziołomiody różnią się od miodów. Nie w gorszą stronę 137
Rozdział 8. Pierzga - „Pokarm Boski" 145
8.1. Pyłek kwiatowy i pierzga, czy to samo? 145
8.2. Tajemnice przekształcenia pyłku w pierzgę 147
8.3. Pierzga przez pryzmat GC-MS 149
Rozdział 9. Bądźcie zdrowe, pszczółki! 154
9.1. Gatunek, któremu zagraża największe niebezpieczeństwo 154
9.2. Propolis w życiu pszczół 160
9.3. Rośliny uzdrawiają 165
9.4. Zabiegi zootechniczne i metody biologiczne 170
9.5. Uzdrawianie bez leków 173
Piśmiennictwo 177
Aneks 192
Tytuł |
Alchemia pszczół. Pszczoły i produkty pszczele oczami chemika |
Autor |
Walerij A. Isidorow |
Wydawca |
Sądecki Bartnik |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
207 |
Wymiary |
165 x 230 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-61904-52-6 |