Anatomia i fizjologia pszczoły miodnej
- Wydawnictwo: BEE & HONEY
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Aneta Strachecka, Martyna Walerowicz
- Wydawca, rok wydania: Bee & Honey, 2022
- Liczba stron : 392
- Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-961646-4-3
- szt.
- 89,00 zł
Od autorek
Mamy nadzieję, że książka ta, systematyzująca aktualną wiedzę o anatomii i fizjologii pszczół miodnych pomoże Wam (pszczelarzom, pasjonatom, naukowcom) w efektywnej pracy i pogłębi miłość do tych niesamowitych owadów, których ciała to małe cuda.
Od Martyny Walerowicz
Pomysł napisania książki o anatomii pszczół miodnych towarzyszył mi, odkąd tylko zaczęłam pisać książki popularnonaukowe. Szukając informacji o szczegółach ciała tego fascynującego i jakże ważnego gatunku, trafiałam w polskiej literaturze na szczątkowe, a nawet błędne informacje. Motywowała mnie również świadomość, że od kiedy w 1875 r. studiujący na francuskiej Sorbonie Michał Girdwoyń napisał książkę „Anatomia pszczół" nikt nie opublikował pozycji z aktualnymi informacjami o anatomii i fizjologii Apis mellifera. Oznacza to, że w Polsce minęło niemalże 150 lat, podczas których pasjonaci, naukowcy i laicy nie mieli dostępu do pozycji ze współczesną wiedzą o ciele pszczoły miodnej i ujednoliconym, prawidłowym nazewnictwem jej organów. Dlatego postanowiłam stworzyć podsumowanie wiedzy, które będzie przydatne zarówno dla naukowców, jak i laików.
Zabrałam się więc do pracy i wkrótce zrozumiałam, że sama nie podołam w stworzeniu tak skomplikowanego dzieła i proces przypomina wspinaczkę na Mount Everest w szortach i bez butli z tlenem. Wiedza na temat pszczelego ciała cały czas się poszerza, pojawiają się terminy, które w polskiej literaturze są często nie do odnalezienia, a w publikacjach przeznaczonych dla laików znajdują się, jak już wspomniałam, błędy (twierdzenie, że narząd goleniowy jest tylko w pierwszej parze odnóży, mylenie ostii serca z zastawkami, nazywanie gruczołów gardzielowych mlecznymi... i niestety wiele innych).
Potrzebowałam wsparcia kogoś, kto nie tylko przyniesie mi porządne spodnie i butlę z tlenem podczas podróży jaką było tworzenie tej książki, ale też kurtkę, liny, czekany... Na szczęście pomocną dłoń wyciągnął do mnie człowiek pełen pasji w szerzeniu wiedzy, świadomy, że każdy powinien zrozumieć jak funkcjonuje ciało pszczoły, by dobrze się nimi zajmować. Była to profesor Strachecka, której oddaję teraz drugą część Wstępu.
Od Anety Stracheckiej
Pszczoła to niezwykle skomplikowany organizm, a odkrywanie jego zakamarków stanowi nie lada wyzwanie. Wiele opisów z tej tematyki, jak wspomniała Martyna, pochodzi z początku XX w. lub wcześniej i nie zostały zaktualizowane. Z kolei najnowsze publikacje, zgodnie z najświeższymi trendami i polityką czasopism naukowych, bardzo skrótowo przedstawiają zagadnienia związane z anatomią tych niezwykle cennych zapylaczy, z góry zakładając, że przecież to wszystkim znana, oczywista wiedza. Niestety, aż tak oczywista w wielu przypadkach nie jest. Przykładem może być chociażby budowa ciała tłuszczowego, które do 2021 r. charakteryzowano jako strukturę jednorodną, złożoną z dwóch podstawowych typów komórek, po czym okazało się, że tkanka ta ma charakter segmentalny, a wraz ze zróżnicowaniem struktury w poszczególnych tergitach i sternitach, specjalizacji ulegają konkretne komórki w tych lokalizacjach. Mając to wszystko na uwadze, z niezwykłą dbałością weryfikowałyśmy literaturę. Do budowy poszczególnych układów dodałyśmy namiastkę informacji o ich funkcjach i fizjologii. Większość publikacji z ostatnich kilku lat dotyczy przede wszystkim wpływu różnych czynników antropogenicznych (od patogenów, przez pestycydy, do niewłaściwej diety itp.) na parametry fizjologiczne w po-szczególnych tkankach pszczoły oraz ich wpływu na ekspresję genów i epigenów. Faktów tych jest tak dużo, że należałoby poświęcić na nie osobną książkę. Dlatego w tej pozycji przeczytacie tylko te informacje, które są niezbędne w zrozumieniu działania pszczelego organizmu.
Dr hab. Aneta Strachecka, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Wydziału Biologii Środowiskowej, Katedry Ekofizjologii Bezkręgowców i Biologii Eksperymentalnej
Mgr inż. Martyna Walerowicz
redaktorka Wydawnictwa Pasieka
Od wielu lat brakowało polskim czytelnikom książki o anatomii pszczół miodnych. Publikacja ta jest wyjątkowa dlatego, że autorki piszą o poszczególnych układach i narządach nie tylko po to, aby je pokazać, ale też wyjaśniają, jak one działają. W książce znajdziemy informacje o tym, z jakich warstw składa się pokrywa ciała owada, jak dokładnie są one zbudowane i z jakich związków, a ponadto o tym, jakie funkcje pełnią poszczególne z nich. Podobnie jest z innymi częściami ciała pszczoły. To wszystko składa się na niezwykły obraz całości pszczelego organizmu. Nie sposób też nie wspomnieć o starannych ilustracjach Martyny Walerowicz - jest ich sporo, a ponadto w wielu miejscach książki korespondują z idealnie zestawionymi zdjęciami. Czytelnik widzi dokładny schemat, a obok fotografię makro lub spod mikroskopu.
Książka zainteresuje wielu różnych czytelników, nie tylko naukowców i biologów, ale przede wszystkim będzie przydatna dla pszczelarzy.
Prof. Jerzy Woyke (SGGW)
Książka ta skutecznie wypełnia lukę w krajowej literaturze dotyczącej pszczoły miodnej, w szczególności podstaw fizjologii i anatomii, ale też morfo-logii gatunku, należącego do jednego z lepiej poznanych owadów. To ważne, bowiem ostatnie lata przynoszą na te tematy wiele nowych istotnych informacji mogących zainteresować zawodowców, studentów i amatorów poszukujących najlepszych sposobów wykorzystania pszczoły miodnej jako producenta miodu czy skutecznego zapylacza wielu upraw. Do grona potencjalnych czytelników tej książki zaliczam także wszystkich tych, dla których pszczoła miodna jest organizmem modelowym przy testowaniu ogólnych teorii i hipotez w biologii.
Prof. dr hab. Michał Woyciechowski (Uniwersytet Jagielloński)
Wysoka wartość merytoryczna książki jest podparta szczegółowymi, ręcznie rysowanymi tablicami anatomicznymi i doskonałymi zdjęciami mikroskopowymi. Dlatego czytelnik z łatwością wyobrazi sobie, jak zbudowana jest pszczoła miodna. Unikalne połączenie anatomii z fizjologią tworzy zgrany duet, pozwalając na lepsze zrozumienie nie tylko jak, ale dlaczego właśnie tak jest zbudowana pszczoła miodna. Jedna z autorek jest przedstawicielem młodego pokolenia naukowców, a druga wytrawnym redaktorem. Dlatego ta publikacja będzie wielkim wsparciem dla naukowców, studentów i pszczelarzy. W końcu mamy książkę, która podsumowuje naukową wiedzę o anatomii i fizjologii pszczół.
Prof. dr hab. Jerzy Demetraki-Paleolog (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Spis treści:
Rozdział I. Segmenty ciała
Głowa
Tułów
Stylik
Odwłok
Rozdział II. Kutikula i owłosienie
Włoski
Dodatkowa cecha włosków (i pszczelego ciała)
Rozdział III. Odnóża
Biodro i krętarz
Udo
Goleń
Mięśnie
Narząd goleniowy
Narząd do czyszczenia czułków, ostroga i koszyczek
Rozdział IV. Stopy
Pazurki
Przylga
Unguitraktor i gruczoł ścięgnowy
Mostek
Receptory smaku
Rozdział V. Skrzydła
Rozdział VI. Układ nerwowy
Centralny układ nerwowy
Mózg pszczoły
Zwój nadprzełykowy
Zwój podprzełykowy
Zwoje nerwowe
Obwodowy układ nerwowy
Kompleks retrocerebralny (współczulny układ nerwowy)
Rozdział VII. Czułki
Rodzaje receptorów
Nóżka czułka i jej organy czuciowe
Rozdział VIII. Oczy złożone i przyoczka
Przyoczka
Rozdział IX. Układ krążenia
Hemolimfa
Rozdział X. Ciało tłuszczowe
Rozdział XI. Układ endokrynowy
Hormony dorosłej pszczoły
Aminy biogenne
Hormony steroidowe
Seskwiterpeny
Wspólna praca ekdysonów i hormonu juwenilnego
Wpływ ekdysteroidów i hormonu juwenilnego
Rozdział XII. Układ oddechowy
Wymiana gazowa
Rozdział XIII. Aparat gębowy
Odczuwanie smaków
Rozdział XIV. Układ pokarmowy
Jelito przednie
Jelito środkowe
Jelito tylne cienkie
Jelito tylne proste
Odbyt
Rozdział XV. Układ wydalniczy
Cewki Malpighiego
Komórki perikardialne (nefrocyty)
Ciało tłuszczowe
Rozdział XVI. Mięśnie
Histologia mięśni
Mięśnie głowy
Mięśnie skrzydeł
Odwłok
Mięśnie trzewne pszczoły
Mięśnie serca
Przepony
Rozdział XVII. Gruczoły głowy
Gruczoły ślinowe wargi dolnej
Gruczoły gardzielowe
Gruczoły żuwaczkowe
Tworzenie miodu
Rozdział XVIII. Gruczoły odwłoka
Gruczoły woskowe
Wosk pszczeli i jego synteza
Gruczoły zapachowe (Nasonowa)
Gruczoły tergitowe
Rozdział XIX. Żądło
Elementy żądła
Gruczoły żądła
Żądlenie
Rozdział XX. Układ rozrodczy
Układ rozrodczy matki
Układ rozrodczy trutnia
Układ rozrodczy robotnicy
Rozdział XXI. Stadia rozwojowe
Jajo
Larwa i poczwarka
Fazy rozwoju larwalnego, przedpoczwarki i poczwarki
Układ nerwowy
Układ oddechowy
Układ pokarmowy
Cewki Malpihghiego
Mięśnie
Układ krążenia
Odnóża
Głowa
Skrzydła
Układ rozrodczy matki i robotnicy
Układ rozrodczy trutnia
Rozdział XXII. Podstawy fizjologii i odporności
Wpływ diety na fizjologię
Odporność pszczół
Spis literatury