Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi
- Wydawnictwo: SBM
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
- Wydawca, rok wydania: SBM, 2020
- Liczba stron : 192
- Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 235 mm
- ISBN: 9788366482517
- egz.
- 39,90 zł
Książka skierowana jest zarówno do osób zainteresowanych aktualnymi zagadnieniami apiterapii, jak i lekarzy
Miód, pyłek kwiatowy, pierzga i mleczko pszczele należą do największych dobrodziejstw natury. To nie tylko smaczne i odżywcze pokarmy, lecz także cenne produkty wykorzystywane w apiterapii. Korzystny wpływ na nasze zdrowie mają również propolis, j ad i wosk pszczeli, czerw trutowy oraz powietrze ulowe. W zależności od rodzaju schorzenia mogą wspomagać terapię, a niekiedy stanowią alternatywną metodę leczenia, szczególnie gdy zawiodły klasyczne środki farmakologiczne.
Książka skierowana zarówno do osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wzmocnić odporność, jaki do farmaceutów oraz specjalistów z różnych dziedzin medycyny poszukujących rzetelnych informacji opartych na publikacjach naukowych i badaniach klinicznych.
Od wydania pierwszej naszej książki na temat apiterapii minęło prawie ćwierć wieku. W międzyczasie napisaliśmy kilkanaście pozycji dotyczących możliwości stosowania w praktyce medycznej produktów pszczelich. Jednak postęp w tej dziedzinie, w tym wprowadzenie do lecznictwa nowych produktów pochodzenia pszczelego, skłoniły nas do napisania kolejnej publikacji.
Zamieściliśmy w niej informacje dotyczące leczenia produktami pszczelimi, takimi jak: miód pszczeli, pyłek kwiatowy (obnóże pszczele), pierzga, propolis i mleczko pszczele, a także środkami rzadziej stosowanymi w terapii, w tym jadem pszczelim, woskiem pszczelim, czerwiem truto- wym i powietrzem ulowym. Osobno zostały opisane choroby, które można leczyć tymi produktami. Całość oparta jest na publikacjach naukowych i badaniach klinicznych. Takie ujęcie tematu pozwala na wykorzystanie omawianych produktów we własnym zakresie, a także przez lekarzy, zarówno do celów leczniczych, jak i zapobiegawczych.
Chcieliśmy ponadto zwrócić uwagę na to, że umiejętnie wykorzystywane produkty pszczele mogą przynieść osobom chorym wiele korzyści.
Niemniej jednak podajemy także informacje dotyczące przeciwwskazań i niekiedy ubocznych skutków ich stosowania. Wyraźnie akcentujemy, że produkty pszczele odgrywają przede wszystkim rolę wspomagającą leczenie wielu chorób za pomocą preparatów konwencjonalnych. W niektórych przypadkach mogą one jednak stanowić alternatywną metodę leczenia, szczególnie gdy klasyczna terapia nie jest w stanie choremu pomóc. Z tego względu w opracowaniu zamieszczamy w większości przykłady badań klinicznych lub obserwacji lekarzy, które odnoszą się do konkretnych jednostek chorobowych, podając jednocześnie dawkowanie produktów pszczelich oraz wyniki zastosowanej terapii. W niektórych przypadkach wykorzystujemy także skuteczne metody leczenia zaczerpnięte z medycyny ludowej, a nawet opisy poszczególnych sytuacji.
Książka skierowana jest zarówno do osób zainteresowanych aktualnymi zagadnieniami apiterapii, jak i lekarzy - specjalistów z różnych dziedzin medycyny oraz farmaceutów. Wierzymy, że będzie ona pomocna w wyborze odpowiednich produktów pszczelich do wspomagania leczenia określonych dolegliwości.
Spis treści
Rozwój apiterapii
Miód pszczeli
Ogólna charakterystyka
Wytwarzanie miodu przez pszczoły; Pozyskiwanie miodu; Cechy fizykochemiczne; Skład chemiczny miodu; Przechowywanie
Rodzaje miodu
Typy i odmiany miodu; Miody sekcyjne, plastrowe i kremowane; Ziołomiody; Preparaty miodowe
Leczenie chorób wewnętrznych
Miażdżyca tętnic; Choroba niedokrwienna serca; Choroba przeziębieniowa; Choroby układu nerwowego; Zapalenie żołądka i jelit; Choroby pęcherzyka żółciowego; Zaparcia; Niedowłady spastyczne i stwardnienie rozsiane; AIDS
Leczenie chorób miejscowych
Rany odleżynowe; Owrzodzenia cukrzycowe stóp
Lecznicze właściwości krajowych miodów odmianowych
Miód rzepakowy; Miód akacjowy; Miód lipowy; Miód gryczany; Miód wrzosowy; Miód wielokwiatowy; Miód ze spadzi liściastej; Miód ze spadzi iglastej; Miód nektarowo-spadziowy; Podsumowanie
Lecznicze właściwości miodu manuka
Przyjmowanie i dawkowanie miodu pszczelego
Przeciwwskazania; Uczulenie na miód; Botulizm u niemowląt
Pyłek kwiatowy
Ogólna charakterystyka ; Zbiór przez pszczoły; Pozyskiwanie; Utrwalanie; Budowa i wygląd ziaren pyłku; Skład chemiczny; Przechowywanie
Leczenie pyłkiem kwiatowym
Pobudzenie odporności immunologicznej; Podwyższanie sprawności psychicznej; Przewlekłe zapalenie wątroby; Niedowaga i brak łaknienia; Sposoby podawania i dawkowania; Przeciwwskazania
Pierzga
Ogólna charakterystyka; Powstawanie pierzgi; Pozyskiwanie pierzgi; Suszenie i przechowywanie; Skład chemiczny; Leczenie pierzgą; Przydatność w kardiologii; Niedokrwistość wynikająca z niedoboru żelaza; Dawkowanie, sposób podawania, przeciwwskazania
Propolis
Ogólna charakterystyka; Zbiór przez pszczoły; Pozyskiwanie propolisu; Oczyszczanie i przechowywanie; Właściwości fizykochemiczne; Skład surowego propolisu; Ekstrakty propolisowe; Standaryzacja ekstraktów propolisowych; Skład chemiczny krajowego EEP; Leczenie chorób skóry; Rany pooperacyjne i pourazowe; Ropne choroby skóry; Owrzodzenia podudzi; Łuszczyca; Leczenie chorób błon śluzowych; Ostry nieżyt nosa; Afty nawracające; Przewlekłe zapalenie gardła; Leczenie chorób wewnętrznych; Nadciśnienie tętnicze; Hiperlipidemia; Przewlekłe zapalenie oskrzeli; Przewlekłe zapalenie wątroby; Przewlekłe biegunki bakteryjne u dzieci; Sposoby podawania i dawkowanie; Choroby miejscowe; Choroby wewnętrzne ; Przeciwwskazania; Zastosowanie miejscowe; Zastosowanie doustne
Mleczko pszczele
Ogólna charakterystyka; Wytwarzanie przez pszczoły; Pozyskiwanie mleczka pszczelego; Właściwości organoleptyczne i fizyko-chemiczne mleczka pszczelego; Skład chemiczny mleczka pszczelego; Przechowywanie i konserwacja; Działanie lecznicze; Niedociśnienie tętnicze krwi; Encefalopatia nadciśnieniowa; Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy; Nerwica lękowa; Leczenie stanów autoimmunosupresyjnych; Stany pozawałowe; Dawkowanie; Przeciwwskazania
Jad pszczeli
Ogólna charakterystyka; Wytwarzanie przez pszczoły; Pozyskiwanie; Właściwości fizykochemiczne; Skład chemiczny jadu pszczelego; Standaryzacja; Trwałość i przechowywanie; Reakcja organizmu na użądlenie; Wskazania do leczenia jadem pszczelim; Przeciwwskazania do apitoksynoterapii; Sposoby leczenia; Użądlenia przez pszczoły; Wstrzyknięcia; Maści i mazidła; Inne metody; Preparaty; Leczenie jadem pszczelim; Choroby układu krwionośnego; Choroby układu oddechowego; Choroby reumatyczne; Choroby neurologiczne; Inne choroby
Wosk pszczeli
Ogólna charakterystyka ; Wytwarzanie przez pszczoły; Źródła wosku pszczelego; Pozyskiwanie; Oczyszczanie i przechowywanie; Cechy organoleptyczne; Cechy fizykochemiczne; Skład chemiczny; Działanie lecznicze; Choroby skóry; Choroby błon śluzowych; Choroby narządu ruchu; Choroby wewnętrzne; Bezpieczeństwo stosowania
Czerw trutowy
Ogólna charakterystyka ; Rozwój i pozyskiwanie; Konserwacja i przechowywanie; Skład chemiczny; Działanie lecznicze; Choroby nerwowe i psychiczne; Niepłodność u mężczyzn; Inne choroby; Bezpieczeństwo stosowania
Uloterapia
Oddziaływanie rodziny pszczelej na organizm człowieka; Powietrze ulowe; Biopole pszczół; Mikrodrgania; Ciepło rodziny pszczelej; Efekt akustyczny; Efekt psychoemocjonalny; Wzajemne oddziaływanie; Pomieszczenia i sposoby wykorzystania powietrza ulowego; Biodomki pszczele; Apipiramidy; Wykorzystanie bezpośrednie; Gabinety uloterapii; Wskazania lecznicze do uloterapii; Powietrze ulowe; Uloterapia; Woda naenergetyzowana; Metodyka zabiegowa; Powietrze ulowe; Uloterapia; Woda naenergetyzowana; Przeciwwskazania
Leczenie kompleksowe produktami pszczelimi
Zaburzenia wywołane radioterapią nowotworów; Atopowe zapalenie skóry; Żylaki kończyn dolnych; Rozrost gruczołu krokowego; Choroba Hashimoto
Błędne i naukowe opinie o produktach pszczelich
Miód pszczeli; Krystalizacja miodu; Zafałszowania miodu; Ogrzewanie miodu; Przechowywanie miodu; Przyjmowanie miodu; Wpływ miodu na trzustkę; Miód w cukrzycy; Miód a choroby nowotworowe; Miód i otyłość; Pyłek kwiatowy; Uczulenie na pyłek kwiatowy; Zanieczyszczenia pyłku kwiatowego; Dawkowanie pyłku kwiatowego; Pierzga; Działanie lecznicze pierzgi; Propolis; Jakość surowego propolisu; Propolis z różnych regionów geograficznych; Alergia na propolis; Przyjmowanie propolisu; Propolis w cukrzycy; Propolis w udarze mózgu; Mleczko pszczele; Dawkowanie mleczka pszczelego; Hormony płciowe mleczka pszczelego; Jad pszczeli; Użądlenia przez pszczoły; Jad pszczeli w udarze mózgu; Wosk pszczeli; Wosk jako lek doustny; Czerw trutowy; Czerw trutowy w niepłodności u mężczyzn; Uloterapia; Uloterapia a zanieczyszczenie powietrza
Bibliografia