Bezpieczeństwo żywności i żywienia
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2014
- Liczba stron : 149
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7160-741-7
- egz.
- 29,90 zł
Najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. Pojęcia, klasyfikacja zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością i żywieniem, omówiono czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące stanowić takie zagrożenia
Autorzy książki postanowili przybliżyć Czytelnikowi w możliwie przystępny sposób najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. W pierwszej jej części wyjaśniono podstawowe pojęcia i klasyfikację zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością i żywieniem, omówiono czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące stanowić takie zagrożenia, a także przedstawiono sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym oraz instytucjonalne możliwości przeciwdziałania im. Kolejne rozdziały poświęcono bezpieczeństwu żywienia, zwracając szczególną uwagę na zagrożenia związane z niezbilansowaniem diety, indywidualną nadwrażliwością na niektóre pokarmy oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dziś przedmiotem wielu kontrowersji. Książkę zamyka omówienie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych oraz prawnych i instytucjonalnych instrumentów ochrony zdrowia konsumentów żywności.
Spis treści
Od Redakcji 7
Wykaz skrótów i symboli 9
Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia 11
Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności 21
Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe 35
Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym 63
Rola i zadania shażb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu 69
Niezbilansowanie diety, czyli żywienie niezgodne z normami 79
Alergie i nietolerancje pokarmowe 97
Żywność genetycznie modyfikowana 111
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych 119
Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami związanymi
z żywnością i żywieniem129
Literatura 143