Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
- Wydawnictwo: PZWL
-
Dostępność:
Wysyłka w 24 godziny
- Autor: Henryk Gertig, Juliusz Przysławski
- Wydawca, rok wydania: PZWL, 2022
- Liczba stron : 468
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-200-3603-9
- egz.
- 149,90 zł
Omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia.
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom diet, stosowanym współcześnie, oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych akademii medycznych i innych uczelni, które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu, np. dietetycy, pielęgniarki, studenci uczelni rolniczych.