Bydło domowe - hodowla i użytkowanie
- Wydawnictwo: PWN
-
Dostępność:
Wysyłka w 24 godziny
- Autor: Piotr Guliński
- Wydawca, rok wydania: PWN, 2021
- Liczba stron : 544
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-01-19153-5
- egz.
- 95,90 zł
Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania mlecznego i rozpłodowego bydła, zawiera informacje na temat ras oraz wychowu cieląt
Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania bydła, najliczniejszego i najważniejszego gatunku zwierząt gospodarskich użytkowanych przez człowieka.
Zaproponowany przez autora podręcznika układ i dobór tematyki odpowiada występującym w praktyce problemom związanym z produkcją mleka. W podręczniku przedstawiono najnowsze informacje dotyczących osiągnięć naukowych z zakresu omawianej problematyki. Tekst uatrakcyjniają tabele, fotografie, wykresy, które w sposób istotny podnoszą atrakcyjność i przystępność omawianych kwestii.
Podręcznik zawiera informacje na temat:
- pochodzenia i systematyki bydła
- ras bydła, pokroju i jego
- oceny kondycji krów mlecznych
- użytkowania mlecznego i rozpłodowego
- zasad i technologii pozyskiwania mleka od krów
- zasad wychowu cieląt i jałowizny
- wybranych elementów zachowania bydła
- przyczyn i skutków obecności komórek somatycznych, ciał ketonowych i mocznika w mleku krów.
Podręcznik jest skierowany do studentów kierunków rolniczych, tj. zootechniki, rolnictwa, weterynarii, bioinżynierii zwierząt, hodowli zwierząt, nauk o zwierzętach, behawiorystyki zwierząt, biologii stosowanej itp. Może pełnić funkcję poradnika dla hodowców bydła oraz pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, firm paszowych, Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, a także zakładów mleczarskich, szczególnie tych, które zajmują się skupem mleka oraz pełnią funkcje doradcze.
W treści:
Kierunki użytkowania i znaczenie gospodarcze bydła na świecie
Produkcja mleka na świecie
Produkcja mięsa wołowego na świecie
Pochodzenie i systematyka bydła
Rasy bydła
Pokrój bydła i jego ocena
Ocena kondycji krów mlecznych
Użytkowanie mleczne
Użytkowanie mięsne bydła
Rozpłodowe użytkowanie bydła
Zasady i technologie pozyskiwania mleka od krów
Zasady wychowu cieląt i jałowizny
Wybrane elementy zachowania bydła
Mocznik w mleku krowy
Stany zapalne wymion u krów i skutki ich występowania w stadach bydła mlecznego
Ciała ketonowe – przyczyny i skutki ich obecności w mleku krów
bydlomleczne