Bydło mięsne
- Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Top Agrar, 2011
- Liczba stron : 98
- Oprawa i wymiary: miękka, 210 x 295 mm
- ISBN: 978-83-61078-20-3
Zbiór cennych i wartościowych oraz praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk. Przykłady pomieszczeń dla bydła mięsnego i wyposażenia obór wraz z opisem ich funkcji oraz przydatności z punktu widzenia praktyki, wykorzystywane przez hodowców.
Poradnik eksperta „Bydło mięsne" stanowi zbiór cennych i wartościowych oraz praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk. Na łamach tego wydania profesjonaliści szczegółowo omawiają aspekty związane ze zdrowotnością zwierząt, rozrodem, jak i zabiegami pielęgnacyjnymi. Kolejną ważną zaletą poradnika „Bydło mięsne" są przedstawione tam przykłady pomieszczeń dla bydła mięsnego i wyposażenia obór wraz z opisem ich funkcji oraz przydatności z punktu widzenia praktyki, wykorzystywane przez hodowców.
Produkcja żywca wołowego oparta na chowie odsadków w stadach krów ras mięsnych, czy opasie buhajów do wagi ciężkiej, powinna zagwarantować opłacalność tego kierunku produkcji i wysoką jakość wołowiny, co umożliwi konkurowanie na rynku krajowym i zagranicznym. Jak tego dokonać, podpowiadamy w poradniku eksperta „Bydło mięsne". Warto przeczytać.
W magazynie:
Rynek
6 Polska wołowina trafia na eksport
10 Zdobyć rynek
Rasy
12 Rasy: zdolność adaptacyjna i smak mięsa
15 Aberdeen Angus czarny i czerwony
16 Belgijska biało-błękitna
16 Blonde d'Aquitaine
17 Charolaise
18 Hereford
18 Highland
19 Limousine
19 Marchigiana
20 Piemontese
21 Salers
21 Simental mięsny
Organizacja produkcji
22 Mieszańce mięsne: więcej zalet w opasie
28 Poprawić jakość żywca
32 Właściwy odchów to zdrowe jałówki
36 Dobry start to dorodne odsadki
40 Budynki dla bydła: otwarte czy zamknięte?
Obory
45 Przestronna obora z wysokim stołem
47 Obora z ażurową podłogą
50 Mamki tylko w oborze
52 W oborze cały rok
54 Z wygrodzeniami bezpieczniej
57 Funkcjonalne drabiny paszowe
58 Ze starej na nową
Żywienie
60 Krowy w kondycji rozpłodowej
64 Opasy: podstawą pasze objętościowe
Pastwiska
70 Mieszanki na trwałe użytki zielone 74 Elektryzator: serce ogrodzenia
Rozród
76 Poród bez komplikacji
79 Sezonowość rozrodu bydła mięsnego
80 Wywoływanie i synchronizacja rui
82 Ciąża, poród i komplikacje okołoporodowe
84 Schorzenia okresu poporodowego u krów
Pielęgnacja
86 Usuń rogi
88 Skoryguj racice
Zdrowie
90 Unikaj chorób układu pokarmowego
94 Zwalczaj pasożyty skóry
Tytuł |
Bydło mięsne |
Wydawca |
Top Agrar |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
98 |
Wymiary |
210 x 295 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-61078-20-3 |