Dieta w chorobach autoimmunologicznych

  • Wydawnictwo: PZWL
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: pod redakcją Mirosławy Gałęckiej
  • Wydawca, rok wydania: PZWL, 2022
  • Liczba stron : 244
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-200-5437-8
  • szt.
  • 77,90 zł

Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej.

Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób. Do chorób tych zalicza się m.in.:

wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
stwardnienie rozsiane,
chorobę Gravesa–Basedowa,
chorobę Hashimoto,
cukrzycę insulinozależną,
reumatoidalne zapalenie stawów,
toczeń rumieniowaty układowy,
sarkoidozę,
bielactwo.

Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji.
Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu.

Trzy kroki prawidłowej diety eliminacyjnej:

KROK 1. DIAGNOSTYKA I KONSULTACJA

Jakie badania diagnostyczne warto wykonać przed rozpoczęciem diety?
Czy warto skonsultować się z dietetykiem?
Jak wybrać dietetyka i jak powinna przebiegać wizyta?

KROK 2. EDUKACJA

Dlaczego ważne jest to, żeby zdobyć wiedzę przed rozpoczęciem diety?
Jak zweryfikować dietetyczne mity?
Gdzie szukać wiarygodnych informacji?
Własna „baza wiedzy” – dlaczego warto się jej trzymać?
KROK 3. ELIMINACJA I UROZMAICENIE

Jak prawidłowo przeprowadzić eliminację i urozmaicić posiłki?

Czy jesteś gotowy na pierwszy krok, żeby przejść na dietę szytą na miarę?
Jeśli tak, to do dzieła!