Dietoterapia
- Wydawnictwo: SGGW
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: SGGW, 2015, wydanie II
- Liczba stron : 228
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7583-088-0
- egz.
- 33,00 zł
Kilka lat temu na rynku wydawniczym ukazała się książka „Podstawy dietetyki" pod redakcją dr. Jacka Bujko, napisana przez zespół pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zyskała ona uznanie czytelników, czego wyrazem były jej wznowienia. Zgodnie z tytułem, w książce tej znalazły się podstawy wiedzy z zakresu dietetyki, a więc podział diet i ich charakterystyka oraz zasady postępowania dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych, co wchodzi w zakres przedmiotu o takiej samej nazwie. Dlatego też uzasadnione było rozpoczęcie prac nad kolej na pozycją książkową, poświęconą dietoterapii i dietoprofi-laktyce schorzeń nieopisanych w uprzedniej pozycji.
Niniejsza publikacja, która będzie pierwszą częścią opracowania dwutomowego, jest efektem pracy zespołu pracowników wspomnianego Zakładu. Przedstawione w niej zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera ona informacje dotyczące ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w niej postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastępczego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych.
W treści
Ustalanie zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych
Postępowanie dietetyczne w nadwrażliwościach pokarmowych
Leczenie dietetyczne nieswoistych stanów zapalnych jelit
Postępowanie dietetyczne u osób z zespołem jelita drażliwego
Zasady postępowania dietetycznego w marskości wątroby
Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki
Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego
Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego
Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego – choroba Parkinsona i choroba Alzheimera
Dietoterapia zespołu metabolicznego
Dna moczanowa
Żywienie w chorobach nowotworowych