Drób - palce lizać
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Kazimierz Igras
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2000
- Liczba stron : 184
- Oprawa i wymiary: miękka, 120 x 195 mm
- ISBN: 83-09-01719-7
- egz.
- 8,00 zł
Korzystając z przepisów podanych w tej książce, stwierdzicie Państwo, że potrawy z drobiu mogą być bardzo smaczne, zwłaszcza te przygotowane w sposób różny od tradycyjnego. Wszyscy lubimy mięso, jemy je nawet w nadmiarze, który można ograniczyć stosując dodatki np. warzywne. Proponowane przyprawy, ich łączenie i sposób użycia mają nie tylko duży wpływ, ale czasem także decydują o smaku przygotowanej potrawy. Wykonanie posiłków wymaga czasu, ale warto go poświęcić, gdyż konsumpcja tych potraw, często o wykwintnym, a nawet wyrafinowanym smaku, będzie dużą przyjemnością. Dania te mogą być przebojem nie tylko obiadu czy rodzinnej kolacji, ale także wystawnych przyjęć.
Każdy wie jak smakują udka czy piersi z kurczaka usmażone w pośpiechu, posolone, z odrobiną pieprzu. Może więc warto je przygotować zgodnie z moimi propozycjami. Bronimy się przed rutyną i nijakością w różnych dziedzinach naszego życia, radzę to zrobić także w kuchni. Książka ta na pewno Państwu w tym pomoże.
Obecnie w handlu drób dostępny jest zarówno w całości, jak i podzielony - piersi, udka itd. Nie zawsze wiemy jak go przyrządzić. Robimy to najczęściej w sposób tradycyjny, a przecież możliwości jest wiele. Korzystając z tej książki możemy mile zaskoczyć rodzinę i gości smacznymi, wykwintnymi potrawami. Wykonanie ich nie jest trudne, poza tym autor odsłania kulinarne tajemnice, krok po kroku, pozwalające w pełni uzyskać zamierzony efekt. Radzi również jaki dodatek można podać, aby najbardziej podkreślić smak przyrządzanego dania.
Spis treści
Wstęp 5
Potrawy z kurczaka 7
Potrawy z indyka 77
Potrawy z kaczki 141
Potrawy z gęsi 157
Potrawy z przepiórki 173
Spis potraw 179