Drobiarstwo niekonwencjonalnie
- Wydawnictwo: Pro Agricola
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Teresa Majewska
- Wydawca, rok wydania: ProAgricola, 2024 wydanie 3 uzupełnione
- Liczba stron : 208
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-917877-2-4
- egz.
- 54,90 zł
Książka dotycząca hodowli drobiu, dla osób posiadających już pewną wiedzę z zakresu drobiarstwa, bowiem zawiera tylko wybrane zagadnienia z żywienia i utrzymania drobiu, oparte najczęściej o wyniki własnych badań
Autorka książki Teresa Majewska, profesor Katedry Drobiarstwa UWM w Olsztynie jest inicjatorką nowatorskich rozwiązań w produkcji drobiarskiej ostatnich lat. Nazwana została przez Akademię Indyka Matką Chrzestną polskiego indyka. Książka przez nią napisana odbiega nieco od formy i stylu charakterystycznego dla podręczników akademickich. Wyróżnia ją swobodny, niekiedy wręcz gawędziarski tok narracji. Informacje zawarte w książce dotyczą nie tylko drobiu, ale także innych gatunków zwierząt gospodarskich oraz człowieka. Książka w zasadzie przeznaczona jest dla czytelnika, który posiada już pewną wiedzę z zakresu drobiarstwa, bowiem zawiera tylko wybrane zagadnienia z żywienia i utrzymania drobiu, oparte najczęściej o wyniki własnych badań. Dotyczą one m.in. takich dodatków paszowych jak: węgiel drzewny, czosnek, popiół, imbir czy drożdże, stosowanych u wszystkich gatunków drobiu, a przede wszystkim u indyków. W sposobie przedstawienia problematyki drobiarskiej uderza przede wszystkim dążenie do wyjaśnienia mechanizmów oddziaływania poszczególnych czynników na organizm ptaka, zgodnie z mottem tej książki „Może nie dowiecie się więcej, ale więcej zrozumiecie ".
Książka ta jest drugim wydaniem „Drobiarstwa niekonwencjonalnego", wydanego przed 11 laty przez Oficynę Wydawniczą „HOŻA". Obecne wydanie zostało poszerzone o 6 nowych rozdziałów i uaktualnione.
Przez cały ten czas drobiarstwo w Polsce bardzo dynamicznie się rozwijało, ale zaszły też ogromne zmiany. Pojawiły się nowe komponenty paszowe i mnóstwo nowych preparatów - jako tzw. dodatków paszowych nowej generacji, ale jednocześnie niekorzystnie zmienił się smak i jakość produktów drobiarskich. Obniżyła się również odporność ptaków, nasiliły się choroby przewodu pokarmowego i pojawiły niespotykane dotąd u drobiu choroby metaboliczne tzw. cywilizacyjne - co potwierdza to, co ktoś mądry kiedyś powiedział - „przyroda sobie gwałtu czynić nie dopuści i co jakiś czas pokazuje, kto tu rządzi". W wyniku tego, producenci drobiu, żywieniowcy oraz lekarze weterynarii zgodnie uznali, że w dobie przemysłowej produkcji zwierzęcej, drogą do produkcji bezpiecznej żywności jest powrót do naturalnych, starych, sprawdzonych rozwiązań i dodatków paszowych. Zaproponowane w tej książce rozwiązania dają szansę na to, że nawet intensywna produkcja drobiarska może mieć znamiona produkcji proekologicznej.
Spis treści
Kury - najpopularniejsze ptaki świata
Indyki - arystokracja wśród drobiu
Kaczki - ptaki wybitnie wodne
Gęsi - ptaki ekologiczne
Historie miłosne ptaków
Budowa i funkcjonowanie przewodu pokarmowego drobiu
Pasze stosowane w żywieniu drobiu
Rola flory bakteryjnej w funkcjonowaniu
przewodu pokarmowego i ochronie zdrowia ptaków
Nasz przyjaciel Lactobacillus
Witaminy a jedzenie pomiotu - czyli co drzemie w kupie?
Drożdże - naturalny probiotyk, prebiotyk i detoksykant
Do czego ptakom potrzebny jest żwirek krzemowy?
Węgiel drzewny dodatkiem paszowym XXI wieku
Niedoceniane właściwości zwykłego popiołu
Tajemnica białej kuleczki - czyli dlaczego ptaki jedzą styropian?
Siła działania czosnku
Przyprawy też leczą - imbir, cynamon i anyż zamiast antybiotyków
Łuski z nasion kakaowca
Ostrożnie z witaminami
Zmysły ptaków - wzrok, słuch, węch i smak
Tłuszczowe niebezpieczeństwo
Olej lniany - dobry na linoleum i pokost
Dlaczego ptaki padają w czasie upałów?
Jajo jako pokarm dla człowieka i nie tylko