Emulgatory
- Wydawnictwo: WNT
-
Dostępność:
Wysyłka w 24 godziny
- Autor: Clyde E. Stauffer
- Wydawca, rok wydania: WNT, 2001
- Liczba stron : 182
- Oprawa i wymiary: miękka, 190 x 240 mm
- ISBN: 83-204-2661-8
- egz.
- 38,90 zł
W tej książce Czytelnicy znajdą podstawowe, niezbędne informacje o budowie, właściwościach i szczegółowym zastosowaniu emulgatorów.
Emulgatory (surfaktanty) są to związki powierzchniowo czynne, coraz powszechniej stosowane w światowym przemyśle żywnościowym, zwłaszcza do wyrobów niskotłuszczowych. W tej książce Czytelnicy znajdą podstawowe, niezbędne informacje o budowie, właściwościach i szczegółowym zastosowaniu tych substancji. Po wprowadzeniu w fizykochemiczne podstawy procesów zachodzących na granicy faz omówiono strukturę molekularną emulgatorów, tłuszczów i faz pośrednich, opisano rodzaje emulgatorów stosowanych w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ich znaczenia w produkcji piekarskiej, mleczarskiej, w wytwarzaniu majonezów sosów i napojów. Książka jest napisana bardzo przystępnie, przejrzyście ilustrowana, uzupełniona słowniczkiem stosowanych terminów i tabelami zawierającymi wskazówki, jak korygować błędy zaistniałe w czasie procesu technologicznego. Z podręcznika skorzystają zarówno studenci wydziałów technologii żywności, jak i technolodzy, towaroznawcy i producenci żywności. Może to być książka pomocnicza dla uczniów szkół gastronomicznych.
Tytuł |
Emulgatory |
Autor |
Clyde E. Stauffer |
Wydawca |
WNT |
Rok wydania |
2001 |
Liczba stron |
182 |
Wymiary |
190 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-204-2661-8 |