Funkcjonowanie wybranych ogniw łańcucha żywnościowego w Polsce w kontekście rozwoju biogospodarki
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Katarzyna Domańska, Agnieszka Komor, Artur Krukowski, Anna Nowak
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2015
- Liczba stron : 150
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7259-237-8
- egz.
- 38,90 zł
Wdrażanie koncepcji biogospodarki staje się coraz bardziej popularnym narzędziem rozwoju regionalnego, służącym tworzeniu innowacyjnego, zasobo-oszczędnego i konkurencyjnego społeczeństwa, w którym zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego realizowane jest w warunkach chroniących środowisko naturalne. Dotychczas nie było wielu publikacji, które przedstawiałyby funkcjonowanie łańcucha żywnościowego w kontekście rozwoju biogospodarki w ujęciu regionalnym, dlatego autorzy opracowania - pracownicy naukowi Katedry Ekonomii i Agrobiznesu oraz Katedry Zarządzania i Marketingu Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie - starają się wypełnić tę lukę niniejszą monografią. W opracowaniu zaprezentowano regionalne zróżnicowanie potencjału i poziomu rozwoju trzech sektorów będących podstawowymi ogniwami łańcucha żywnościowego - rolnictwa, przemysłu spożywczego oraz sfery handlu odpowiedzialnej za obrót żywnością. Tematyka podjęta w pracy wychodzi naprzeciw potrzebom poznawczym związanym z pobudzaniem rozwoju polskich województw w oparciu o biogospodarkę jako koncepcję ukierunkowaną na unowocześnianie gospodarki żywnościowej.
Spis treści
1. Wprowadzenie
1.1. Uzasadnienie podjęcia tematu
1.2. Materiał i metodyka badań
1.3. Struktura opracowania
2. Łańcuch żywnościowy a biogospodarka
2.1. Pojęcie łańcucha żywnościowego
2.2. Struktura łańcucha żywnościowego
2.3. Biogospodarka jako nowa koncepcja rozwoju
2.4. Łańcuch żywnościowy jako element biogospodarki
2.5. Rola innowacji w łańcuchu żywnościowym
3. Rolnictwo jako pierwotne ogniwo łańcucha żywnościowego
3.1. Potencjał produkcyjny rolnictwa - składowe oraz determinanty wykorzystania
3.2. Zasoby czynników produkcji oraz relacje pomiędzy nimi
3.3. Efektywność wykorzystania potencjału produkcyjnego
3.4. Produktywność całkowita rolnictwa
3.5. Syntetyczna ocena regionalnego zróżnicowania w zakresie potencjału produkcyjnego rolnictwa i efektywności jego wykorzystania
4. Przemysł spożywczy jako element łańcucha żywnościowego
4.1. Potencjał przemysłu spożywczego w Polsce w układzie wojewódzkim
4.2. Efektywność wykorzystania potencjału przemysłu spożywczego w Polsce w układzie wojewódzkim
4.3. Syntetyczna ocena regionalnego zróżnicowania potencjału przemysłu spożywczego oraz efektywności jego wykorzystania
5. Podmioty handlu w łańcuchach dostaw żywności
5.1. Istota i znaczenie handlu we współczesnej gospodarce
5.2. Struktura podmiotowa handlu wewnętrznego w Polsce
5.3. Sprzedaż żywności w Polsce w latach 2009-2012
5.4. Regionalne zróżnicowanie potencjału oraz efektywności jego wykorzystania w handlu żywnością w Polsce
5.5. Syntetyczna ocena regionalnego zróżnicowania potencjału oraz efektywności jego wykorzystania w handlu żywnością
6. Podsumowanie
Streszczenie
Summary
Bibliografia
Wykaz tabel
Wykaz rysunków