Gospodarowanie energią, surowcami i materiałami w logistyce produkcji zakładów piwowarskich
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Zbigniew Burski, Jacek Wasilewski
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2014
- Liczba stron : 89
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7259-229-3
- egz.
- 35,00 zł
W publikacji Autorzy skupili się m.in. na omówieniu konwencjonalnych wskaźników zużycia energii i wody w zakładach piwowarskich, komputerowym sterowaniu urządzeniami przyjęcia i transportu towaru na warzelnię i fermentownię, scharakteryzowali różne linie rozlewu piwa i ich eksploatację, przeanalizowali zużycie energii elektrycznej oraz cieplnej w ocenie energochłonności i wielkości produkcji oraz zużycie wody, wytwarzanie ścieków i materiały produkcyjne. Niniejsza praca powinna poszerzyć wiedzę eksploatacyjną z zakresu logistyki produkcji żywności oraz przyczynić się do powstania podobnych opracowań dla innych branż przemysłu spożywczego.
Eksploatacja maszyn i urządzeń w zakładach spożywczych stanowi istotne zagadnienie w polskiej gospodarce żywnościowej. Miarą jej oceny jest logistyka surowcowa, materiałowa i nośników energetycznych produkcji.
Przedstawione dane obliczeniowe powinny być podstawą do przeprowadzanej w zakładzie procedury HACCP, nie tylko w celu poprawy jakości produktu, ale również znacznego obniżenia kosztów jego wytwarzania. Pierwszy rozdział oparto więc na dotychczasowych, konwencjonalnych wskaźnikach zużycia energii i wody w zakładach piwowarskich. Drugi dotyczy komputerowego sterowania urządzeniami technicznymi przyjęcia i transportu surowca na warzelnię i fermentownię. W trzecim scharakteryzowano sterowanie różnymi liniami rozlewu piwa i przebieg ich eksploatacji ze wskazaniem istotności statystycznej zachodzącego procesu w wymiarze dobowym, miesięcznym i sezonowym z uwzględnieniem wielkości strat materiałów w ujęciu normatywnym i ponadnormatywnym dla każdego rodzaju rozlewu (butelkowego, beczkowego, puszkowego). Czwarty rozdział monografii poświęcony został analizie porównawczej zużycia energii elektrycznej oraz cieplnej w ocenie energochłonności i wielkości produkcji zakładów piwowarskich o odmiennym poziomie technologicznym. W ostatnim, piątym rozdziale mowa jest o zużyciu wody, wytworzonych ściekach i materiałach produkcyjnych (opakowaniach metalowych i szklanych).
Zdaniem Autorów, niniejsza praca powinna w znacznym stopniu poszerzyć wiedzę eksploatacyjną z zakresu logistyki produkcji żywności, a także przyczynić się do powstawania podobnych opracowań dla innych branż przemysłu spożywczego, takich jak mięsna, mleczarska, cukrownicza itp.
Monografia została opracowana na podstawie wieloletnich badań przeprowadzonych w Katedrze Energetyki i Pojazdów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie i uzupełniona wskazaniami pozycji literatury dotyczącymi tego zagadnienia.
Spis treści
WPROWADZENIE 7
SYSTEM LOGISTYCZNEGO ZAOPATRZENIA PRODUKCJI NA PRZYKŁADZIE ZAKŁADÓW PIWOWARSKICH 10
Procesy technologiczno-transportowe w produkcji piwa 10
Surowce biorące udział w produkcji piwa 13
Komputerowe monitorowanie i sterowanie procesem technologiczno-transportowym surowca na warzelnię 15
Dział przyjęcia surowca 15
Transport słodu do silosów Z-1-3 17
Transport słodu z silosów Z-1-3 przez czyszczarkę do zbiorników wewnętrznych ZW-1-3 19
Przewietrzenie słodu w silosach Z-1-3 19
Ekspedycja słodu przez czyszczarkę 22
Usługowe czyszczenie słodu 23
Przygotowanie śruty ze słodu zmagazynowanego w zbiornikach wewnętrznych ZW-1-3 24
Przygotowanie śruty ze słodu zmagazynowanego w silosach Z-1-3 25
Transport śruty słodowej z zasobnika śruty ZS-1 na warzelnię 28
Transport śruty słodowej z zasobnika śruty ZŚ-1 i ewentualnie ze śrutownika Śr-1 na warzelnię 29
Przyjęcie słodów kolorowych i surowców niesłodowych 30
Podanie słodów na warzelnię 31
Kontrola procesu zacierania w warzelni 31
Wydajność fermentowni i „zaniki" piwa w procesie fermentacji 32
CHARAKTERYSTYKA EKSPLOATACYJNA LINII ROZLEWNICZYCH 34
Rozlew piwa do butelek na przykładzie linii rozlewniczej Krones o sterowaniu mikroprocesorowym 34
Ocena istotności statystycznych wydajności produkcji oraz strat eksploatacyjnych linii rozlewu butelkowego Krones 36
Charakterystyka rozlewu piwa do beczek typu keg na przykładzie linii rozlewniczej firmy KHSTILL 46
Ocena istotności statystycznych wydajności produkcji linii rozlewniczej firmy KHSTILL 49
Charakterystyka linii rozlewniczej piwa puszkowego firmy Krones 55
Ocena istotności statystycznych procesu produkcyjnego linii rozlewu puszkowego firmy Krones 57
ZAKŁADY PIWOWARSKIE JAKO UŻYTKOWNIK ENERGII 63
Analiza wskaźników zużycia nośników energetycznych w systemie logistycznym wybranych zakładów piwowarskich 64
Analiza strukturalnego wykorzystania nośników energii zakładów piwowarskich 68
ZUŻYCIE WODY ORAZ NIEKTÓRYCH MATERIAŁÓW PRODUKCYJNYCH W WYBRANYCH ZAKŁADACH PIWOWARSKICH 74