Higiena i dobrostan zwierząt
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2019
- Liczba stron : 714
- Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7717-319-0
- egz.
- 115,00 zł
Higiena i dobrostan w chowie zwierząt gospodarskich (bydło, drób, konie, kozy, owce, trzoda chlewna, zwierzęta futerkowe i jeleniowate) w sposób bezpośredni lub pośredni warunkują ich zdrowotność i produkcyjność oraz jakość produktów zwierzęcego pochodzenia
Problematyka dobrostanu i higieny zwierząt, a także kształtowania środowiska zwierząt i bioasekuracji ferm hodowlanych była już przedmiotem kompleksowego opracowania na potrzeby dydaktyki. Ostatni skrypt zawierający ww. zagadnienia (Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, Wyd. AR 2006) dawno się jednak wyczerpał, a ponadto w ostatnich latach ukazało się szereg dyrektyw UE i rozporządzeń ministerialnych RP w zakresie warunków utrzymania, bioasekuracji, żywienia, transportu, oddziaływania ferm zwierząt na środowisko itd., które muszą być uwzględnione w programach nauczania na Uniwersytetach Przyrodniczych (i Rolniczych), w których istnieją kierunki studiów związane z produkcją zwierzęcą: Medycyna Weterynaryjna, Bezpieczeństwo Żywności, Zootechnika, Ochrona Środowiska, Rolnictwo. Powinni z niego też skorzystać słuchacze studiów doktoranckich i podyplomowych prowadzonych na UPWr. i innych uczelniach. Planowany skrypt będzie obejmował najnowsze zagadnienia zootechniczne, weterynaryjne, prawne, chemiczne i biotechnologiczne z zakresu produkcji zwierzęcej, dlatego też niektóre podrozdziały są opracowane z udziałem specjalistów z innych uczelni i instytucji (w załączeniu spis treści z wykazem autorów skryptu).
Higiena i dobrostan w chowie zwierząt gospodarskich (bydło, drób, konie, kozy, owce, trzoda chlewna, zwierzęta futerkowe i jeleniowate) w sposób bezpośredni lub pośredni warunkują ich zdrowotność i produkcyjność oraz jakość produktów zwierzęcego pochodzenia (mięso, tłuszcze, mleko, jaja itp.).
Po wstąpieniu Polski do UE (1.05.2004 r.), zagadnienia te nabierają szczególnego znaczenia w związku z koniecznością przestrzegania wielu dyrektyw i rozporządzeń Komisji Europejskiej, co wyznacza nowe trendy w produkcji zwierzęcej, weterynarii i ochronie środowiska. Zagadnienia te są obecnie przedmiotem wielu interdyscyplinarnych badań (krajowych i zagranicznych), których celem jest optymalizacja warunków utrzymania zwierząt (dobrostan), ich użytkowania, transportu, uboju itd., a także przedmiotem nauczania na studiach rolniczych, zootechnicznych i weterynaryjnych.
Higiena i dobrostan w chowie zwierząt zawierają również aspekty antropohigieniczne, gdyż produkcja zwierzęca w szerokim pojęciu musi uwzględniać relacje człowiek - zwierzę - środowisko, a przede wszystkim chronić prawa zwierząt gospodarskich oraz kształtować środowisko przyrodniczo-rolnicze w sposób niezagrażający zdrowiu człowieka.
Zwierzęta mogą bowiem być źródłem chorób dla człowieka (zoonozy), są przekaźnikami, filtrami, buforami i indykatorami zanieczyszczeń środowiska, ale przede wszystkim stanowią źródło surowców i produktów żywnościowych, niezbędnych w diecie człowieka. Dlatego też chów i hodowla zwierząt muszą odbywać się w warunkach uwzględniających ich potrzeby fizjologiczne i behawioralne, zapewniając dobry stan zdrowia, wysoką produkcję oraz odpowiednią jakość produktów i surowców takich jak: mleko, jaja, mięso, tłuszcze, wełna, skóry itp.
Osobne zagadnienia to higiena i dobrostan zwierząt laboratoryjnych i doświadczalnych oraz domowych (głównie psy i koty), a także utrzymywanych w ogrodach zoologicznych. Z uwagi na specyficzne użytkowanie tych zwierząt niezbędne jest zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania, co regulują osobne przepisy administracyjne i weterynaryjne.
Dobrostan zwierząt choć jest pojęciem wyrosłym w Europie w drugiej połowie XX w., staje się obecnie zagadnieniem globalnym. Coraz większa wiedza, świadomość i wrażliwość społeczeństw na ból i cierpienie zwierzą powodują, że zagadnienia dobrostanu stają się bardzo ważnym elementem debaty etyków, hodowców, prawników i polityków. Ostatnie badania Eurobarometru 2015 wykazują, że zainteresowanie społeczeństwa UE sprawami dobrostanu jest wysokie. Średnio 94% obywateli UE, w tym 86% badanych w Polsce uważa, że ochrona dobrostanu zwierząt hodowlanych jest ważna lub bardzo ważna. Europejczycy (82%) i Polacy (77%) uważają również, że dobrostan zwierząt gospodarskich powinien być lepiej chroniony niż obecnie, co oznacza, że powinny być bardziej restrykcyjne prawo i rzetelne kontrole. Zasada dobrostanu zwierząt zajmuje szczególną pozycję w systemie wartości prawa europejskiego. Reguła ta została włączona do systemu prawa europejskiego na mocy traktatu lizbońskiego i obecnie wyraża ją art. 13 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Problematyka dobrostanu zwierząt jest obowiązkowym przedmiotem nauczania wszystkich fakultetów weterynaryjnych w UE, a także studentów nauk o zwierzętach.
Tematyka dobrostanu i higieny zwierząt oraz bioasekuracji ferm hodowlanych jest przedmiotem organizowanych co 2 lata światowych kongresów Międzynarodowego Towarzystwa Higieny Zwierząt (ISAH). Należą do niego specjaliści z ponad 50 krajów świata, głównie z uczelni i instytucji weterynaryjnych oraz rolniczych. Prezydentem ISAH jest prof. dr h.c. mult. Jorg Hartung z Uniwersytetu Weterynaryjnego w Hannoverze (Niemcy).
Na XII Kongresie ISAH w Warszawie w 2005 r. przyjęto następującą formułę naukową dla tego Towarzystwa i nauk z nią związanych: Zdrowie zwierząt - Dobrostan - Bioasekuracja - Ochrona środowiska - Zrównoważona produkcja zwierzęca. Natomiast na ostatnim XVIII Kongresie ISAH w Mazatlan (Meksyk) w 2017 r. przyjęto formułę: Międzynarodowa współpraca i solidarność w higienie zwierząt w kierunku jednego zdrowia.
Zagadnienia te są przedmiotem wielu interdyscyplinarnych nauk i dyscyplin dydaktycznych, w tym higieny i dobrostanu zwierząt oraz bioasekuracji ferm, które są treścią kolejnych rozdziałów podręcznika.
Spis treści
Przedmowa
Wstęp
Wpływ czynników środowiskowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt
Czynniki mikroklimatogenne - sposoby optymalizacji
Podłogi i legowiska dla zwierząt
Zmysły i zachowanie się zwierząt gospodarskich
Dobrostan zwierząt
Bioasekuracja ferm zwierzęcych
Higiena wody i pojenia zwierząt
Higiena pasz - aspekty legislacyjne i praktyczne
Higiena i utylizacja odchodów zwierzęcych
Oddziaływanie ferm zwierzęcych na środowisko
Wpływ skażeń środowiskowych na zwierzęta gospodarskie
Zasady produkcji zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych
Medycyna katastrof - zadania służb weterynaryjnych