Hodowla i chów gęsi
- Wydawnictwo: Apra
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Adam Mazanowski
- Wydawca, rok wydania: APRA, 2013
- Liczba stron : 402
- Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-928939-5-0
Książka obejmuje nie tylko zagadnienia teoretyczne i naukowe, ale stanowi kompendium olbrzymiej wiedzy i praktyki.
Ostatnią znaczącą pozycją wydawniczą dotyczącą hodowli i użytkowania gęsi, przeznaczoną dla krajowych producentów jaj wylęgowych, mięsa, pierza i puchu, była książka wydana przez PWRiL w 1983 roku pt. „Gęsi". Od tego czasu w Polsce zmieniły się genotypy ptaków, standardy środowiskowo-żywieniowe i profilaktyczne oraz wymogi dotyczące jakości surowców. Wydanie książki „Hodowla i chów gęsi" doskonale wpisuje się w potrzeby hodowców oraz w akcję promocyjną gęsiny w Polsce. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że autorem pozycji jest niekwestionowany autorytet z tego zakresu tematycznego – prof.zw. dr hab., dr h.c. Adam Mazanowski, który ponad 50 lat pracy zawodowej poświęcił zarówno praktyce jak i szeroko pojętej nauce związanej z gęsiami. Autor, wyjątkowy człowiek i wybitny naukowiec, opracowanie to ukończył na dwa miesiące przed śmiercią. Książka obejmuje nie tylko zagadnienia teoretyczne i naukowe, ale stanowi kompendium olbrzymiej wiedzy i praktyki. Świadczą o tym między innymi ostatnie miesiące pracy Autora nad opracowaniem, które spędził na licznych wizytach u hodowców i producentów gęsi, w zakładach wylęgu drobiu i ubojniach drobiarskich.
Spis treści
1. Wstąp 7
2.Pochodzenie i pokrój gęsi 9
Pokrój i ocena budowy 10
3. Produkcja gęsi w kraju 15
4. Rasy i odmiany gęsi 19
Gęś biała włoska 19
Gęsi zagraniczne 22
Gęsi krajowe 28
Ochrona zasobów genetycznych 35
5. Podstawy pracy hodowlanej 39
Dziedziczenie cech 40
Metody selekcji 50
Praca hodowlana w fermie zarodowej 53
Metody kojarzeń i tworzenie mieszańców 55
6. Pomieszczenia i wyposażenie 61
Lokalizacja fermy 61
Charakterystyka elementów budowy 66
Wychowalnie i gęśniki 78
Wybiegi i pastwiska 84
Wyposażenie pomieszczeń 85
Oddziaływanie fermy na środowisko 96
7. Mikroklimat w chowie gęsi 105
Temperatura i wilgotność 105
Wentylacja (wymiana powietrza) 112
Światło 119
Obsada i jakość ściółki 121
Środowisko a użytkowość 130
8. Żywienie 133
Potrzeby pokarmowe 134
Pasze i mieszanki paszowe 148
Dodatki paszowe 167
Woda jako pasza 184
Racjonalizacja i higiena żywienia 187
9. Gęsi reprodukcyjne 189
Oddziaływanie genotypu i środowiska 190
Technika kojarzeń i sztuczne unasienianie 197
Zestawianie stada 202
Potrzeby pokarmowe i technika żywienia 208
Pielęgnowanie gęsi reprodukcyjnych 215
10. Technologia lęgu 221
Budowa plemnika i jaja 221
Pozyskiwanie jaj wylęgowych 227
Lęgi naturalne i sztuczne 233
Rozwój embrionalny i technologia lęgu 234
Błędy w technologii lęgu 244
Postępowanie z pisklętami 249
11. Wychów gęsi reprodukcyjnych 253
Okresy wychowu 253
Wpływ środowiska na wzrost i rozwój 263
Postępowanie z gąsiętami 266
Potrzeby pokarmowe i technika żywienia 268
Pielęgnowanie 273
12. Odchów i tucz gęsi 275
Odchów gęsi 277
Postępowanie w czasie odchowu i tuczu 286
Rodzaje tuczu 290
13. Pierzarstwo 303
Budowa i rodzaje piór 304
Jakość piór 305
Pozyskiwanie pierza 310
Wykorzystanie 315
14. Technologia uboju 319
Przygotowanie do uboju 327
Transport do rzeźni 330
Ubój i obróbka poubojowa 332
Czynniki wpływające na jakość surowca 341
Budowa i skład chemiczny mięsa 344
15. Higiena i profilaktyka produkcji gęsi 349
Bioasekuracja i profilaktyka 351
Choroby bakteryjne 357
Choroby wirusowe 365
Choroby metaboliczne i niedoborowe 369
Choroby pasożytnicze 373
Choroby grzybicze i mikotoksykozy 382
Zapobieganie chorobom gęsi 386
16. Ekonomika produkcji gęsi 391
Czynniki wpływające na efektywność 392
Kalkulacja kosztów produkcji jaj 397
Kalkulacja kosztów odchowu i tuczu 399
Tytuł |
Hodowla i chów gęsi |
Autor |
Adam Mazanowski |
Wydawca |
APRA |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
402 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-928939-5-0 |