Hodowla i chów świń
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
-
Dostępność:
Towar chwilowo niedostępny
- Autor: pod redakcją Marka Babicza
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2014
- Liczba stron : 296
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7259-221-7
Aktualny stan wiedzy na temat hodowli i chowu świń a także nowoczesna hodowla trzody, genetyczną i cytogenetyczną charakterystykę świni oraz rasy świń.
Postęp wiedzy w naukach przyrodniczych, a także rozwój technik i technologii przyczynił się do istotnych zmian w hodowli i chowie świń. Do praktyki hodowlanej zostały wprowadzone nowe elementy z zakresu biotechnologii rozrodu, genomiki strukturalnej i funkcjonalnej oraz bioinformatyki. Dokonano również znaczących modyfikacji podstawowych zasad chowu świń. Obok specjalistycznej, intensywnej produkcji pojawiły się alternatywne metody chowu ekologicznego, spełniającego nowe oczekiwania konsumentów. W opracowaniu zawarto aktualną wiedzę, która służy zarówno kształceniu, jak i unowocześnieniu hodowli i chowu świń. Niniejszy podręcznik autorzy kierują w szczególności do studentów nauk przyrodniczych uczących się na kierunkach zootechnicznych, rolniczych, weterynaryjnych i pokrewnych, jak również do hodowców, producentów i osób związanych z branżą trzody chlewnej.
Niniejsza publikacja przedstawia aktualny stan wiedzy na temat hodowli i chowu świń. Powstała dzięki współpracy doświadczonego zespołu naukowców, którzy w swoich działaniach koncentrują się na szerokim kręgu zagadnień dotyczących gatunku świni domowej. Informacje zawarte w książce służą usystematyzowaniu i uzupełnieniu wiedzy, są również przydatne w praktycznej produkcji świń.
W rozdziałach dotyczących nowoczesnej hodowli uwzględniono zagadnienia będące na etapie zaawansowanych badań naukowych. Znajdziemy tutaj m.in. genetyczną i cytogenetyczną charakterystykę świni domowej oraz opisy aktualnych typów użytkowych i ras utrzymywanych w Polsce. Wiele uwagi poświęcono stosowanym obecnie metodom doskonalenia świń w zakresie cech tucznych, rzeźnych i rozpłodowych. Omówiono także szereg zaawansowanych metod i technik biotechnologicznych wykorzystywanych w hodowli. Zaprezentowane osiągnięcia genomiki strukturalnej i funkcjonalnej oraz możliwości wykorzystania bioinformatyki w badaniach naukowych ukazują stan bieżący i kierunek prac nad doskonaleniem jednego z najważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich.
Omawiając nowoczesne metody chowu świń, skoncentrowano się głównie na kwestiach praktycznych. Poruszone tematy dotyczą produkcji tuczników, obrotu stadem reprodukcyjnym, elementów dobrostanu, profilaktyki weterynaryjnej oraz efektywnego żywienia świń w poszczególnych grupach technologicznych. Wiele uwagi poświęcono również produkcji ekologicznej, która w ostatnich czasach nabiera coraz większego znaczenia, z uwagi na rosnące wymagania konsumentów co do jakości produktów pochodzenia zwierzęcego.
Niniejsze opracowanie autorzy kierują w szczególności do studentów nauk przyrodniczych, kształcących się na kierunkach zootechnicznych, rolniczych, weterynaryjnych i pokrewnych, jak również do hodowców, producentów i osób związanych z branżą trzody chlewnej.
Spis treści:
SŁOWO WSTĘPNE
1. WPROWADZENIE - WIADOMOŚCI PODSTAWOWE
Systematyka świni domowej
Kariotyp świni domowej i techniki diagnostyki cytogenetycznej
Metody cytogenetyki molekularnej w analizie genomu świni domowej
Wykorzystanie markerów molekularnych w identyfikacji osobniczej i gatunkowej
Molekularna analiza filogenetyczna z wykorzystaniem genomu mitochondrialnego
2. CHARAKTERYSTYKA CYTOGENETYCZNA I GENETYCZNA ŚWINI DOMOWEJ
Systematyka świni domowej
Kariotyp świni domowej i techniki diagnostyki cytogenetycznej
Metody cytogenetyki molekularnej w analizie genomu świni domowej
Wykorzystanie markerów molekulamych w identyfikacji osobniczej i gatunkowej
Molekularna analiza filogenetyczna z wykorzystaniem genomu mitochondrialnego
3. TYPY UŻYTKOWE I RASY ŚWIŃ W HODOWLI KRAJOWEJ
Typy użytkowe świń
Rasy świń w hodowli i produkcji krajowej
Linie produkcyjne (hybrydowe) świń
Wykorzystanie badań molekularnych do oceny struktury genetycznej ras
4. GŁÓWNE CECHY UŻYTKOWE ŚWIŃ
Cechy rozpłodowe
Wartość tuczna
Wartość rzeźna
5. DOSKONALENIE UŻYTKOWOŚCI ŚWIŃ
Krajowy program hodowlano-produkcyjny
Ocena wartości użytkowej świń
Ocena wartości hodowlanej świń
Metody selekcji
6. KRZYŻOWANIE ŚWIŃ
7. WYKORZYSTANIE NOWOCZESNYCH METOD W HODOWLI ŚWIŃ
Biotechnologiczne metody rozrodu świń
Mutacje chromosomowe i ich wpływ na płodność nosicieli. Monitoring cytogenetyczny knurów
Genomika strukturalna w hodowli świń
Badania ekspresji wybranych genów. Możliwości wykorzystania wyników w praktyce hodowlanej
Wykorzystanie biointormatyki w badaniach naukowych nad gatunkiem świni domowej
Nutrigenetyka i nutrigenomika w żywieniu świń
8. PRODUKCJA PROSIĄT I TUCZNIKÓW
Założenia produkcyjne gospodarstwa specjalizującego się w chowie świń
Kalkulacja kosztów produkcji trzody chlewnej
9. STADO REPRODUKCYJNE W GOSPODARSTWIE
Rasa loch i knurów
Podatność na stres
Elementy rozrodu loch i knurów
Metody zwiększania płodności potencjalnej i objawów rujowych
Główne wskaźniki użytkowości rozpłodowej loszek i loch
10. ŻYWIENIE ŚWIŃ
Żywienie loszek i loch
Żywienie knurów
Żywienie prosiąt i warchlaków
Żywienie tuczników
Środki żywienia świń
Systemy żywienia świń
Mieszanki przemysłowe dla świń
Woda w żywieniu świń
Dodatki paszowe
Zasady ekologicznego żywienia świń
11. BUDYNKI I ICH WYPOSAŻENIE
12. WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOBROSTANU I OCHRONA ŚRODOWISKA W PRODUKCJI ŚWIŃ
Dobrostan w hodowli i chowie świń
Warunki dobrostanu poszczególnych grup produkcyjnych świń
Ocena dobrostanu świń
Charakterystyczne cechy behawioru świń
Zagospodarowanie odchodów i emisja zanieczyszczeń do środowiska z gospodarstw zajmujących się produkcją świń
13. PODSTAWY OCHRONY ZDROWIA ŚWIŃ
Zasady ochrony zdrowia świń
Ocena stanu zdrowia świń
Najważniejsze choroby świń uwarunkowane genetycznie
14. SKUP TUCZNIKÓW I OCENA ICH WARTOŚCI RZEŹNEJ
Obrót przedubojowy i ubój
Poubojowa klasyfikacja tusz wieprzowych
Wartość rzeźna świń
Systemy jakości mięsa wieprzowego w Polsce
15. ALTERNATYWNA PRODUKCJA ŚWIŃ
Ekologiczny chów świń
Produkcja tuczników ciężkich
Świnia domowa w agroturystyce i minizoo
Tytuł |
Hodowla i chów świń |
Autor |
pod redakcją Marka Babicza |
Wydawca |
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
296 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-7259-221-7 |