Hodowla zwierząt
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: pod redakcją Tadeusz Szulca
- Wydawca, rok wydania: UP Wrocław, 2016
- Liczba stron : 800
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7717-224-7
- egz.
- 99,90 zł
Wiadomości zawarte w podręczniku obejmują w każdym gatunku zwierząt charakterystykę typów użytkowych i głównych ras zwierząt oraz omówienie podstawowych kierunków użytkowania (rozpłodowe, mleczne, mięsne, wełniste itp.), zasad żywienia i wychowu młodych zwierząt.
Oddajemy do rąk Czytelników podręcznik będący kontynuacją znanego już na rynku „Chowu i hodowli zwierząt". Zdecydowaliśmy się na zmianę tytułu z uwagi na wprowadzenie nowych rozdziałów omawiających inne zwierzęta użytkowe. Nowy tytuł wierniej oddaje treść podręcznika.
W globalizującym się świecie dotychczasowe kształcenie na kierunku zootechnika powinno być rozszerzone o podstawy hodowli i użytkowania innych gatunków zwierząt, w tym ssaków i ptaków o różnym stopniu udomowienia i zwierząt laboratoryjnych. Hodowla tych zwierząt z każdym rokiem nabiera coraz większego znaczenia, szczególnie w krajach rozwiniętych gospodarczo. Niestety, w dalszym ciągu, nadzór nad handlem, dystrybucją i utrzymaniem zwierząt pozostaje często w rękach amatorów nieznających podstawowych zasad chowu, hodowli i użytkowania, co powoduje stres i czyni krzywdę zwierzętom.
Zootechnika obecnie powinna być nauką o hodowli wszystkich zwierząt - hozologią, a nie dyscypliną zawężoną tylko do zwierząt gospodarskich. W procesie edukacji powinna dostarczyć wiedzy o chowie i hodowli różnych gatunków zwierząt utrzymywanych i hodowanych przez człowieka, by zapewnić im, niezależnie od kierunku użytkowania, dobrostan zgodny z ich fizjologią i zdolnością odbierania złożonych relacji z człowiekiem. Prawo o ochronie zwierząt, ratyfikowane przez większość krajów świata, musi być respektowane, by zwierzęta żyły w godziwych warunkach, a kontakt z człowiekiem tego nie burzył. Każda hodowla i działalność komercyjna w tym zakresie powinny być poprzedzone koniecznością uzyskania odpowiedniej koncesji, która określi kompetencje hodowców oraz zapewni zwierzętom warunki utrzymania i hodowli
zgodne z ich potrzebami, a także zapewni realizacje przepisów prawa o hodowli zwierząt.
Uwzględniając powyższe aspekty, rozszerzamy treść podręcznika o nowe gatunki i formy utrzymania zwierząt, m.in. o: inne ssaki w hodowli, zwierzęta towarzyszące człowiekowi i zwierzęta laboratoryjne, hodowlę ryb. Choć nie wyczerpują one wiedzy w tym zakresie, to wskazują na nowe gatunki zwierząt spotykane w hodowli w kraju i na świecie. Obecna wiedza dotycząca zwierząt gospodarskich jest już znacząca, natomiast wiedza na temat chowu i hodowli innych gatunków - często bardzo powierzchowna. Rozszerzony zakres podręcznika wynika też z faktu, że jest on kierowany do studentów wielu kierunków studiów, w tym: zootechniki, rolnictwa, weterynarii, techniki rolniczej i leśnej, budownictwa, ochrony środowiska oraz do młodzieży techników rolniczych. Jest również swoistym kompendium wiedzy dla hodowców zwierząt gospodarskich oraz hodowców utrzymujących inne gatunki zwierząt.
W treści
I. PODSTAWY PRODUKCJI
Znaczenie produkcji zwierzęcej i kierunki jej rozwoju
Pochodzenie i udomowienie zwierząt gospodarskich
Niektóre pojęcia i nazwy zootechniczne
Wybrane elementy doskonalenia zwierząt
Podstawy żywienia zwierząt
II. BYDŁO
Hodowla i użytkowanie bydła
Budynki dla bydła
III. OWCE
Hodowla i użytkowanie owiec
Budynki dla owiec
IV. KOZY
Hodowla i użytkowanie kóz
V. TRZODA CHLEWNA
Hodowla i użytkowanie świń
Budynki dla świń
VI. KONIE
Hodowla i użytkowanie koni
Budynki dla koni
VII. DRÓB
Hodowla i użytkowanie drobiu
Budynki dla drobiu i systemy utrzymania
VIII. ZWIERZĘTA FUTERKOWE
Charakterystyka gatunków
Rozpłód i odchów młodzieży
Żywienie
Budynki i urządzenia fermowe
Organizacja pracy hodowlanej
Ochrona zdrowia zwierząt
IX. Inne ssaki wykorzystywane w hodowli
X Hodowla zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych
IX. OWADY UŻYTKOWE
XII Chów i hodowla ryb słodkowodnych w stawach
XIII Obiekty inwentarskie
XI. HIGIENA UTRZYMANIA ZWIERZĄT
Higiena środowiska hodowlanego
Higiena siedliska hodowlanego
Etologia, zoopsychologia
Ochrona zdrowia zwierząt
Zarządzanie jakością w procesie produkcji i przetwórstwa