Jakość surowców pochodzenia zwierzęcego
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2018
- Liczba stron : 130
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7259-263-7
- egz.
- 29,00 zł
Monografia zawiera materiały, które mogą być przydatne w pracy osobom zajmującym się surowcami pochodzenia zwierzęcego oraz chowem i hodowlą zwierząt - ułatwią zwłaszcza zarządzanie w tych działach produkcji.
W pracy zamieszczono m.in. informacje o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz sposobach i możliwościach ich modyfikowania. Czytelnik znajdzie także wiadomości na temat żywności ekologicznej, ras lokalnych i produktów regionalnych.
Spis treści
Żywność tradycyjna jako element zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich województwa lubelskiego i podkarpackiego
Znaczenie dziczyzny w żywieniu człowieka i gospodarce żywnościowej
Wpływ betainy i choliny na wybrane wskaźniki biochemiczne krwi indyczek rzeźnych
Czynniki warunkujące jakość higieniczną mleka towarowego
Lixoxym - budowa, funkcje, zastosowanie
Produkty regionalne pochodzenia wieprzowego jako możliwość rozwoju rodzinnych gospodarstw na lubelszczynzy
Zdrowotność gruczołu mlekowego u krów z uwzględnieniem lokalnych ras bydła
Możliwość wykorzystania wybranych szczepów bakterii mlekowych wzbogaconych jonami magnezu do produkcji żywności probiotycznej
Możliwość wykorzystania analizy zawartości glutationu w diagnostyce zdrowia drobiu
Ceruloplazmina — wskaźnik przydatny w obrazowaniu statusu immunologicznego oraz oksydoredukcyjnego organizmu
Analiza porównawcza cen miodów odmianowych na terenie całej Polski
Zioła i fitobiotyki w żywieniu zwierząt
Charakterystyka głównych czynników decydujących o długości użytkowania krów mlecznych
Analiza porównawcza prób miodów polskich pod względem zawartości wody
Ocena jakości mleka towarowego dostarczanego do wybranej spółdzielni mleczarskiej położonej na terenie Podlasia
Jakość żywności ekologicznej
Wskaźniki dobrostanu i ich wpływ na jakość mleka krowiego