Jenoty chów i hodowla
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: B. Barabasz
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2007
- Liczba stron : 145
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-09-01016-6
- egz.
- 23,90 zł
Książka opisuje metody hodowli jenotów, charakterystykę gatunku, sposób urządzenia fermy, prace hodowlane, żywienie i rozród jenotów.
Jenot, drapieżnik z rodziny psowatych, zaliczany jest do egzotycznych zwierząt futerkowych, które dostarczają cennych i trwałych skór. Pomimo że hodowany jest w Polsce dopiero 25 lat, jego oryginalne futro jest już znane i cenione na rynku wewnętrznym.
Okrywa włosowa jenota zaliczana jest do futer długowłosych, przez co zainteresowanie nim, podobnie jak i futrami lisów, jest koniunkturalne, związane z wahaniami obserwowanymi w modzie. W okresie ostatnich 10 lat obserwuje się dużą stabilizację w tej hodowli, co prawdopodobnie związane jest z ustaleniem się skali produkcji skór na niewielkim, ale stałym poziomie - w Europie około 60 000 skór rocznie.
Spis treści
Wprowadzenie
Początki hodowli w Rosji
Ekspansja jenota na zachód
Skala i rozwój hodowli w Polsce
Koniunktura na skóry jenocie
Literatura
Charakterystyka gatunku
Charakterystyka biologiczna
Wskaźniki fizjologiczne
Behawior jenotów
Literatura
Urządzanie fermy
Lokalizacja fermy
Budownictwo fermowe
Woda na fermie i odprowadzanie ścieków
Warunki zoohigieniczne na fermie
Literatura
Skóra i okrywa włosowa
Budowa skóry
Okrywa włosowa
Charakterystyczne cechy okrywy włosowej
Sezonowe i wzrostowe zmiany okrywy włosowej
Literatura
Użytkowanie futrzarskie
Wpływ czynników środowiskowych na jakość skór
Wybór terminu i sposób uboju
Skórowanie i wstępna obróbka skór
Przechowywanie skór
Przygotowanie skór do sprzedaży
Literatura
Praca hodowlana
Genetyczne uwarunkowanie cech
Zasady dziedziczenia umaszczenia
Odmiany jenotów
Cel i zasady prowadzenia pracy hodowlanej
Ocena pokroju jenotów
Szacowanie wartości hodowlanej
Ostrość selekcji i postęp hodowlany
Dobór zwierząt do rozpłodu
Metody kojarzeń
Identyfikacja zwierząt
Dokumentacja hodowlana
Literatura
Żywienie jenotów
Budowa przewodu pokarmowego i specyfika trawienia
Zapotrzebowanie pokarmowe
Pasze stosowane w żywieniu jenotów
Żywienie w poszczególnych okresach hodowlanych
Układanie mieszanek pokarmowych
Układanie dawek pokarmowych i obliczanie wartości odżywczej
Przygotowanie pasz i technika karmienia
Literatura
Rozród
Układ rozrodczy
Dojrzałość samców do rozpłodu i produkcja nasienia
Przebieg cyklu płciowego
Przebieg ciąży i wykoty
Literatura
Odchów młodych
Odchów przy matkach
Odsądzanie
Dojrzewanie zimowej okrywy włosowej
Literatura
Profilaktyka i ochrona zdrowia na fermie
Profilaktyka nieswoista (prewencja)
Profilaktyka swoista (immunoprofilaktyka)
Przegląd ważniejszych chorób
Choroby wirusowe i bakteryjne
Grzybice skórne (dermatofitozy)
Choroby inwazyjne (parazytozy)
Choroby niezakaźne
Literatura
Tytuł |
Jenoty – chów i hodowla |
Autor |
B. Barabasz |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
145 |
Wymiary |
145 x 205 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-09-01016-6 |