Kształtowanie jakości i standaryzacja surowców roślinnych
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: pod red. Aleksandry Badory
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2012
- Liczba stron : 272
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7259-201-9
- egz.
- 68,00 zł
Aspekty środowiskowe i jakościowe, które wpływają na kształtowanie się plonów surowców o określonej wartości odżywczej i energetycznej.
W niniejszym opracowaniu omówiono aspekty środowiskowe i jakościowe, które wpływają na kształtowanie się plonów surowców o określonej wartości odżywczej i energetycznej. Wskazano źródła substancji obcych w podstawowych surowcach i wybranych produktach białkowych, tłuszczowych i węglowodanowych, a także w niektórych używkach. Przedstawiono również najważniejsze metody oceny wybranych wskaźników jakości, mające zastosowanie podczas kontroli i standaryzacji surowców roślinnych.
Spis treści
PRZEDMOWA 7
CZĘŚĆ I
KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI SUROWCÓW ROŚLINNYCH I ICH STANDARYZACJA 9
1. WIADOMOŚCI WSTĘPNE 11
1.1. Składniki chemiczne surowców roślinnych11
1.2. Barwa, smak i zapach a skład chemiczny surowców roślinnych 22
1.3. Zasady kontroli i oceny jakości surowców roślinnych 25
2. SUROWCE ROŚLINNE DO PRODUKCJI ŻYWNOŚCI I PASZ 30
2.1. Rośliny zbożowe 30
2. l. l. Agrochemiczne czynniki kształtujące plony zbóż uprawianych na cele konsumpcyjne 34
2.1.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza ziarna zbóż 46
2.1.3. Kontrola jakości ziarna zbóż i wybranych przetworów zbożowych 63
2.2. Rośliny oleiste 79
2.2.1. Agrotechniczne czynniki kształtujące plony roślin oleistych uprawianych na cele konsumpcyjne i energetyczne 80
2.2.2. Skład chemiczny nasion roślin oleistych i wymagania jakościowe 92
2.2.3. Kontrola jakości nasion i wybranych przetworów z roślin oleistych 101
2.3. Rośliny bobowate 102
2.3.1. Agrochemiczne czynniki kształtujące plony roślin bobowatych uprawianych na cele konsumpcyjne i paszowe 103
2.3.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza nasion roślin bobowatych 110
2.3.3. Kontrola jakości roślin strączkowych i wybranych pasz 120
2.4. Rośliny okopowe 129
2.4.1. Agrochemiczne czynniki kształtujące plony roślin okopowych 129
2.4.2. Skład chemiczny a wartość użytkowa roślin okopowych 146
2.4.3. Kontrola jakości surowców i wybranych przetworów z roślin okopowych 170
2.5. Inne rośliny 171
2.5.1. Tytoń, chmiel, konopie 171
2.5.2. Kawa i herbata 183
2.5.3. Warzywa 191
3. BEZPIECZEŃSTWO SUROWCÓW I PRZETWORÓW ROŚLINNYCH A ZDROWIE CZŁOWIEKA198
3.1. Model skażenia środowiska przyrodniczego a produkcja roślinna 198
3.2. Bezpieczeństwo surowców i produktów roślinnych 205
CZĘŚĆ II
METODY OCENY SUROWCÓW ROŚLINNYCH 217
1. METODY OCENY I BADANIA JAKOŚCI SUROWCÓW ROŚLINNYCH 219
1.1. Wprowadzenie 219
1.2. Metody jakościowe 221
1.3. Metody ilościowe 228
1.4. Popiół w surowcach i produktach roślinnych i metody jego oznaczania 238
2. OZNACZANIE WODY I SUCHEJ MASY W SUBSTANCJI ROŚLINNEJ 243
2.1. Metody fizykochemiczne 245
2.2. Metody chemiczne 247
3. POBIERANIE PRÓBEK WYBRANYCH SUROWCÓW ROŚLINNYCH
DO ANALIZY LABORATORYJNEJ 248
3.1. Wiadomości ogólne 248
3.2. Próbki pierwotne, jednostkowe i średnia próbka laboratoryjna 248
4. ZAKOŃCZENIE 255
PIŚMIENNICTWO 258
SUMMARY 270
Tytuł |
Kształtowanie jakości i standaryzacja surowców roślinnych |
Autor |
pod red. Aleksandry Badory |
Wydawca |
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
272 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-7259-201-9 |