Kukurydza
- Wydawnictwo: Agro Wydawnictwo
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Agro Wydawnictwo, 2017
- Liczba stron : 160
- Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
- ISBN: 978-83-946130-5-1
- egz.
- 19,95 zł
Kompendium wiedzy na temat organizmów szkodliwych dla kukurydzy, zaliczanych do grupy chwastów, chorób i szkodników, które mogą pojawiać się na plantacjach tej rośliny w Polsce
Analizując rynek wydawniczy pod kątem obecności na nim kompleksowych opracowań związanych z agrofagami kukurydzy, należy wskazać, że jest on bardzo ubogi w takie publikacje. Zazwyczaj spotyka się oddzielne pozycje dla chwastów, chorób i szkodników, co z kolei powoduje, że ruszając w teren nierzadko trzeba ze sobą zabierać kilka różnych tytułów, co jest nieporęczne.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom plantatorów kukurydzy, a także jednostek zajmujących się szeroko rozumianym doradztwem i obsługą sektora rolnictwa, Agro Wydawnictwo Sp. z o.o. we współpracy z pracownikami naukowymi Instytutu Ochrony Roślin - PIB, Terenowej Stacji Doświadczalnej w Rzeszowie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowało niniejszy poradnik - „Kukurydza. Identyfikacja agrofagów oraz niedoborów pokarmowych". Jest to podręczne kompendium wiedzy na temat mniej oraz tych bardziej znanych organizmów szkodliwych dla kukurydzy, zaliczanych do grupy chwastów, chorób i szkodników, które mogą pojawiać się na plantacjach tej rośliny w Polsce, a także pozwalające poprawnie identyfikować niedobory składników pokarmowych. Opracowanie zawiera najważniejsze informacje związane z poprawną identyfikacją gatunku szkodliwego już na polu uprawnym, bez konieczności przeszukiwania wielu innych baz danych, często rozproszonych w różnych wydawnictwach bądź w Internecie. W jednym miejscu zamieszczono szczegółowy opis gatunków, informację o ich rozwoju, występowaniu, szkodliwości, a także o progach szkodliwości, czy też metodach zwalczania. Całość opisu uzupełniona jest informacją o objawach niedoboru składników pokarmowych oraz bogatą kolekcją fotografii, a także informacjami o sposobach i technikach monitorowania plantacji na obecność agrofagów, co dopełnia całości wydawnictwa.
Mamy nadzieję, że niniejsze opracowanie spełni Państwa oczekiwania i będzie pomocnym narzędziem w codziennej pracy.
Spis treści
Skala BBCH dla kukurydzy
Chwasty zagrażające kukury
Bodziszek drobny; Bylica pospolita; Chaber bławatek; Chwastnica jednostronna; Dymnica pospolita; Gorczyca polna; Iglica pospolita; Komosa biała; Krzywoszyj polny; Maruna nadmorska; Ostrożeń polny; Palusznik krwawy; Perz właściwy; Poziewnik szorstki; Przytulia czepna; Psianka czarna; Rdesty; Rdestówka powojowata; Rumianek pospolity; Rzodkiew świrzepa; Stulicha psia; Szarłat szorstki; Tasznik pospolity; Tobołki polne; Żółtlica drobnokwiatowa
Choroby
Choroba szalonych wiech; Drobna plamistość liści kukurydzy; Fuzarioza kolb kukurydzy; Głownia guzowata kukurydzy; Głownia pyląca kukurydzy; Rdza kukurydzy; Zgnilizna korzeni i zgorzel podstawy łodygi; Zgorzel siewek; Żółta plamistość liści kukurydzy
Szkodniki zagrażające kukurydzy
Bawełnica wiązowo-zbożowa; Btyszczka jarzynówka; Drutowce; Dzik; Miniarkowate; Mszyce; Omacnica prosowianka; Pędraki; Piętnówki; Ploniarka zbożówka; Przędziorek chmielowiec; Pomrowik plamisty; Ptaki krukowate i dzikie gołębie; Rolnice; Słonecznica orężówka; Skrzypionki ; Stonka kukurydziana; Śmietka kietkówka; Drążek kukurydziany; Wciornastki; Przylżeńce; Wieczernica szczawiówk; Zmienik lucernowie; Zwójki
Niedobory składników pokarmowych
Azot (N); Fosfor (P); Potas (K); Cynk (Zn); Magnez (Mg); Siarka (S); Żelazo (Fe); Mangan (Mn); Wapń (Ca); Bór (B)
Sposoby monitorowania obecności agrofagów i niedoboru składników pokarmowych
Chwasty; Choroby; Szkodniki; Niedobory
Kukurydza zwyczajna, niekiedy określana mianem pastewnej zaraz po pszenicy i rzepaku jest jedną z najważniejszych roślin rolniczych uprawianych w kraju. Ma to swoje odzwierciedlenie w powierzchni jej zasiewów, która od 2012 roku przekracza milion hektarów. Coraz popularniejsza staje się także kukurydza cukrowa zaliczana do roślin warzywnych, której areał uprawy szacowany jest już na około 6-8 tyś. hektarów. Na lokalną skalę, wysiewa się ponadto kukurydzę popcorn, a głównie amatorsko kukurydzę ozdobną oraz ostatnio tzw. kukurydzę niebieską (o dużej zawartości antocyjanów). Bez względu jednak na rodzaj kukurydzy, w zdecydowanej większości przypadków roślinom zagrażają podobne organizmy szkodliwe, które tym samym stają się dla człowieka konkurentami w walce o wysoki plon, o dobrych parametrach jakościowych. Organizmy te określa się mianem agrofagów i dzieli zasadniczo na trzy grupy: chwasty, choroby i szkodniki. Część gatunków należąca do wymienionych grup jest na tyle groźna dla kukurydzy, że wymaga ograniczania populacji z wykorzystaniem metod profilaktycznych, jak i bezpośredniego zwalczania ujętych w ramach tzw. integrowanej ochrony roślin. Integrowana ochrona roślin, będąca od 2014 roku w Unii Europejskiej obligatoryjnym sposobem obniżania liczebności populacji szkodliwych gatunków, kładzie bardzo duży nacisk wpierw na zapobieganie licznym pojawom agrofagów poprzez stosowanie metod niechemicznych, a dopiero, gdy to okaże się niewystarczające zezwala na racjonalne używanie chemicznych środków ochrony roślin.
Nieodłącznym i niezmiernie ważnym elementem integrowanej ochrony roślin jest monitoring występowania organizmów szkodliwych. Jest on kluczowy dla potrzeb oceny stanu fitosanitarnego stanowiska, na którym będzie wysiana kukurydza, jak również kondycji samych roślin w trakcie ich wegetacji. Na podstawie wykonanych obserwacji podejmuje się decyzje, czy potrzebne są jakiekolwiek działania z zakresu ochrony roślin, w tym z zastosowaniem preparatów chemicznych. Jeżeli tak, wówczas każdego profesjonalnego użytkownika środków ochrony roślin, a także producenta działającego w systemie tzw. Integrowanej Produkcji (IP) obowiązuje prowadzenie dokumentacji obserwacyjnej, która będzie z jednej strony uzasadnieniem dla zastosowania metody chemicznej, a z drugiej strony dowodem dla służb kontrolujących gospodarstwo pod kątem przestrzegania obowiązujących przepisów prawa.
Aby monitoring agrofagów był skutecznie prowadzony, konieczne jest posiadanie przez osobę go wykonującą podstawowej wiedzy o organizmach szkodliwych, które spotyka się na plantacjach kukurydzy. Obok znajomości ich wyglądu i biologii informującej o terminach występowania na polu uprawnym, w przypadku sprawców chorób i szkodników ważna jest także umiejętność identyfikacji uszkodzeń tkanek jakie powstają w następstwie ich pojawu. Kluczowe jest także odróżnianie objawów związanych z ich pojawem, od tych jakie powstają np. w następstwie niedoboru niektórych składników pokarmowych, czy też niekiedy ich nadmiarem, tak aby nie dochodziło do pomyłek i ewentualnego stosowania nieuzasadnionej ochrony chemicznej. Nie zawsze pojawiające się bowiem na nadziemnych częściach roślin przebarwienia, plamki, czy też deformacje niektórych organów są skutkiem oddziaływania organizmów szkodliwych, lecz wynikają z reakcji rośliny np. na trudności z pobraniem niektórych makro- lub mikroskładników, zwłaszcza w warunkach niesprzyjającej rozwojowi kukurydzy pogody.