Vademecum ochrony i nawożenia pszenicy
- Wydawnictwo: Agro Wydawnictwo
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Agronom, 2018
- Liczba stron : 274
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-947740-2-8
Oddajemy w Państwa ręce kompleksowe opracowanie pt.: „Vademecum ochrony i nawożenia pszenicy". Książka ta została opracowana przez znanych w kraju fachowców, którzy tematyką z tego zakresu zajmują się od wielu lat. W „Vademecum" znajdziecie Państwo wiadomości, które mogą być pomocne w wielu sytuacjach, od których zależy pomyślność potencjalnych plonów. Uprawa pszenicy wymaga dużej wiedzy oraz doświadczenia i tylko połączenie tych dwóch elementów pozwala uzyskać wysoki plon o dobrej jakości.
Zagłębiając się w treść niniejszego „Vademecum" dowiecie się Państwo jak prowadzić uprawę, ochronę i nawożenie w sposób pozwalający uzyskać satysfakcjonujące wyniki. Oczywiście, ilość opadów oraz reakcja roślin na ich częstotliwość to czynniki mające wpływ na rozwój roślin pszenicy, jednakże umiejętne połączenie informacji zawartych w „Vademecum" związanych z prawidłowym doborem odmiany i zracjonalizowanym nawożeniem pozwala na skuteczne prowadzenie plantacji. Dzięki opisom agrotechniki, charakterystyki odmian i żywienia roślin, a także kompleksowej ochrony chemicznej obejmującej zwalczanie chwastów, szkodników i grzybów powodujących choroby producenci rolni korzystający z wiedzy zawartej w „Vademecum" upewnią się, że podejmują właściwe decyzje.
Zachęcamy do lektury opracowania przypominając, że podstawową wiedzę na temat stosowania każdego środka ochrony roślin stanowi zawsze informacja zawarta w etykiecie środka ochrony roślin dopuszczonego do obrotu i stosowania zezwoleniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi*.
Dziękując za zaufanie i wybór naszego opracowania życzymy owocnej i przydatnej lektury oraz wielu sukcesów we wdrażaniu wiedzy zawartej w „Vademecum ochrony i nawożenia pszenicy" do codziennej praktyki ochrony roślin.
Spis treści
Co znajdziesz w Vademecum?
Przebieg wegetacji
AGROTECHNIKA I ODMIANY
Agrotechnika uprawy pszenicy ozimej
Odmiany pszenicy
CHOROBY
Brunatna plamistość liści (DTR); Czerń zbóż; Fuzarioza kłosów zbóż; Fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni zbóż; Łamliwość źdźbła zbóż i traw; Mączniak prawdziwy zbóż i traw; Rdza brunatna pszenicy; Rdza żółta zbóż i traw; Septorioza paskowana liści pszenicy; Septorioza plew pszenicy
CHWASTY
Chaber bławatek; Fiołek polny; Gwiazdnica pospolita; Mak polny; Maruna nadmorska; Miotła zbożowa; Przetaczniki; Przytulia czepna; Rdesty; Samosiewy rzepaku
SZKODNIKI
Łokaś garbatek; Miniarki; Mszyca czeremchowo-zbożowa; Mszyca różano-trawowa; Mszyca zbożowa; Ploniarka zbożówka; Pryszczarek zbożowiec; Pryszczarek pszeniczny; Paciornica pszeniczanka; Skoczek sześciorek; Skoczek zgłobik smużkowany; Skrzypionka zbożowa; Skrzypionka błękitek; Szkodniki glebowe; Śmietka kiełkówka; Śmietka glebowa; Ślimaki; Wciornastek zbożowy; Wciornastek bezzębny; Wciornastek zęborogi; Żółwinek zbożowy; Lednica zbożowa; Zwierzęta łowne
NAWOŻENIE I ADIUWANTY
Nawożenie pszenicy ozimej
Adiuwanty
PRZYDATNE INFORMACJE
Mechanizmy działania substancji czynnych
Charakterystyka formulacji
Literatura
Indeks substancji czynnych
Indeks środków ochrony roślin
„Vademecum ochrony i nawożenia pszenicy" jest pierwszym w Polsce, nowoczesnym opracowaniem, które w sposób przystępny ułatwia realizację integrowanej produkcji i ochrony roślin i dlatego powinno być szeroko wykorzystywane przez praktykę rolniczą oraz doradców służb surowcowych przemysłu rolno-spożywczego.
W „Vademecum ochrony i nawożenia pszenicy" zawarta została tematyka związana z agrotechniką, w tym z płodozmianem, uprawą oraz siewem. Czytelnik odnajdzie również informacje dotyczące najnowszych odmian pszenicy ozimej i jarej oraz zrównoważonego nawożenia. „Vademecum" kończą informacje o adiuwan-tach, które pozwalają ograniczyć chemizację pszenicy, co wpisuje się w założenia integrowanej ochrony roślin.
„Vademecum" zawiera również przegląd najważniejszych agrofagów (szkodniki, grzyby, chwasty) zagrażającym uprawom pszenicy. Zostały one przedstawione w ujęciu bardzo nowoczesnym z wykorzystaniem doskonałych i bardzo przydatnych zdjęć oraz rysunków faz rozwojowych wg skali BBCH, w połączeniu z terminami występowania i zwalczania organizmów szkodliwych. Dla każdego agrofaga podano wszystkie substancje czynne, które aktualnie wchodzą w skład zarejestrowanych środków ochrony roślin. Dodatkowe, a jednocześnie bardzo potrzebne informacje obejmuję: grupy chemiczne wg klasyfikacji FRAC, HRAC i IRAC, optymalne temperatury, które trzeba przestrzegać podczas przeprowadzania zabiegów chemicznego zwalczania oraz sposoby działania substancji czynnych na agrofagi. Podano także aktualnie zarejestrowane środki ochrony roślin w podziale na grupy chemiczne oraz substancje czynne.