Sygnały racic
- Wydawnictwo: Apra
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Jan Hulsen
- Wydawca, rok wydania: Apra, 2017
- Liczba stron : 60
- Oprawa i wymiary: miękka, 205 x 265 mm
- ISBN: 978-90-8740-268-6
- egz.
- 79,00 zł
Książka „Sygnały racic” dostarcza praktycznych wskazówek przydatnych producentowi bydła mlecznego, niezbędnych w drodze do poprawy zdrowotności i utrzymania stada pod kontrolą. Zawiera zrozumiałe opisy, rysunki i bardzo dużo fotografii.
„Zdrowe racice przyczyniają się do wyników finansowych oraz zmniejszenia nakładu pracy w stadzie. A to daje większą satysfakcję z pracy człowiekowi oraz krowie."
Racice naszych krów stanowią najsłabsze ogniwo ich zdrowia, które zależne jest także od jakości paszy i poziomu jej pobrania. Krowy, które zaczynają kuleć, na początku delikatnie, muszą znosić ból, przez co pobierają mniej paszy, wody i mniej leżą. W efekcie będą też produkować mniej mleka i z większą trudnością uda się je skutecznie pokryć. Dodatkowo będą one wymagały większej uwagi i nakładu pracy.
Dlatego każdy hodowca powinien zwracać szczególną uwagę na zdrowotność racic swoich krów, jakość i konstrukcję ganków czy obory. Jeśli obora jest właściwie skonstruowana, będzie to sprzyjać utrzymaniu suchych i czystych racic. A dodatkowo usprawni codzienne czynności, takie jak zadawanie paszy, przepędzanie czy leczenie zwierząt.
Dobry producent świadomie zarządzający stadem uwzględnia pielęgnację racic w swoich codziennych, comiesięcznych oraz planowanych w skali roku czynnościach. Skupia się na zapobieganiu – dlatego zawczasu zajmuje się kulejącymi krowami. Dobry producent przewiduje!
Nowoczesny rolnik wie, że może podjąć współpracę z wyspecjalizowanym lekarzem weterynarii, specjalistą korekcji racic czy doradcą żywieniowym. Mogą oni nie znać wszystkich panujących w oborze i stadzie warunków, ale z pewnością wiedzą, jakim problemom zapobiegać.
Książka „Sygnały racic” dostarcza praktycznych wskazówek przydatnych producentowi bydła mlecznego, niezbędnych w drodze do poprawy zdrowotności i utrzymania stada pod kontrolą. Zawiera zrozumiałe opisy, rysunki i bardzo dużo fotografii.
Spis treści
Wprowadzenie: przegląd
Anatomia i czynniki oddziałujące
1. Cztery czynniki sukcesu zdrowych racic
Zdrowe racice to rezultat pracy człowieka; Czynnik sukcesu nr 1: Racice o doskonałej jakości; Czynnik sukcesu nr 2: Minimalizacja obciążenia; Czynnik sukcesu nr 3: Brak czynników środowiskowych; Czynnik sukcesu nr 4: Wczesna i skuteczna interwencja Interwencja w przypadku schorzeń racic
2. Codzienna praktyka
Wprowadzenie jałówek: Najważniejszy moment podwyższonego ryzyka; Wycielenie i początek laktacji; Zasuszenie i okres przejściowy; Pełen obraz zdrowych racic; Czy te krowy odpowiednio długo leżą?; Powierzchnia, odpoczynek i przestrzeń; Spokojne przepędzanie
3. Najpopularniejsze przypadki
Rzadsze przypadki; Erozja rogu racicy; Zapalenie skóry palca (choroba Mortellaro, choroba truskawkowa); Przerost skóry szpary międzypalcowej; Ropowica międzypalcowa; Ochwat; Choroba linii białej; Owrzodzenia podeszwy i ropień linii białej
4. Pielęgnacja i korekcja racic
Planowanie i organizacja; Doraźna korekcja racic; Profilaktyczne kąpiele racic; Korekcja racic: plan pięciostopniowy; Przyklejanie bloku; Leczenie uszkodzeń tworzywa; Czas interwencji: za wcześnie czy za późno?; Wskazówki do wykonania poprawnej korekcji racic
5. Monitoring
Nałożenie czynników sukcesu; Struktura monitorowania; Nadzór podczas doju; Monitorowanie zdrowotności racic: ocena kondycji racic; Zapisywanie danych o racicach System DairyCo - mobilna ocena; Lista oceny racic; Czysto i sucho; Karta inspekcji jakości legowisk; Instrukcja bandażowania racicy; Lista kontrolna poprawnego wykonania kąpieli racic; Plan leczenia