Produkcja zwierzęca. Część 3 Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: red. T. Nałęcz-Tarwacka
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2007
- Liczba stron : 472
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 210 mm
- ISBN: 83-89211-92-0
Podręcznik przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik rolnik na poziomie technikum i szkoły policealnej. Część trzecia obejmuje zagadnienia związane z chowem owiec, kóz, koni, drobiu pszczół i królików.
W treści:
Część I. Owce
Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze produkcji owczarskiej
Rozdział 2. Pochodzenie, typy użytkowe i rasy owiec
Rozdział 3. Rozpłód owiec
Rozdział 4. Żywienie owiec
Rozdział 5. Technologia produkcji wełny
Rozdział 6. Technologia produkcji żywca jagnięcego
Rozdział 7. Opłacalność produkcji żywca jagnięcego
Rozdział 8. Technologia produkcji mleka owczego
Rozdział 11. Inne kierunki użytkowania owiec
Rozdział 12. Ekologiczne metody chowu owiec
Rozdział 13. Pomieszczenia dla owiec
Rozdział 14. Podstawy pracy hodowlanej
Rozdział 15. Ważniejsze choroby owiec
Część II. Kozy
Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze chowu i hodowli kóz
Rozdział 2. Typy użytkowe oraz krajowe i zagraniczne rasy kóz występujące w kraju
Rozdział 3. Rozpłód kóz
Rozdział 4. Żywienie kóz
Rozdział 5. Użytkowanie mleczne
Rozdział 6. Użytkowanie mięsne
Rozdział 7. Warunki utrzymania kóz
Rozdział 8. Pielęgnacja kóz
Część III. Konie
Rozdział 1. Rasy koni
Rozdział 2. Identyfikacja i pokrój koni
Rozdział 3. Rozród koni i wychów źrebiąt
Rozdział 4. Użytkowanie koni
Rozdział 5. Żywienie koni
Rozdział 6. Praca hodowlana nad końmi
Rozdział 7. Pomieszczenia dla koni
Rozdział 8. Obchodzenie się z końmi i ich pielęgnacja
Część IV. Drób
Rozdział 1. Znaczenie gospodarcze produkcji drobiarskiej
Rozdział 2. Pochodzenie i pokrój ptaków
Rozdział 3. Charakterystyka typów użytkowych i ras drobiu
Rozdział 4. Reprodukcja
Rozdział 5. Nieśne użytkowanie kur
Rozdział 6. Mięsne użytkowanie drobiu
Rozdział 7. Żywienie
Rozdział 8. Systemy utrzymania drobiu
Rozdział 9. Pomieszczenia dla drobiu
Rozdział 10. Zasady i technika chowu kurcząt i kur w systemie intensywnym
Rozdział 11. Warunki środowiskowe i profilaktyka
Część V. Pszczoły
Rozdział 1. Podstawowa informacje dotyczące biologii pszczół
Rozdział 2. Zapylanie roślin i pożytki pszczele
Rozdział 3. Produkty pszczele
Rozdział 4. Ule i przybory pasieczne
Rozdział 5. Projektowanie założenia pasieki
Rozdział 6.Zarys ekonomiki pszczelarstwa
Rozdział 7. Choroby pszczół
Część VI. Króliki
Rozdział 1. Pochodzenie, budowa, charakterystyka biologiczna i systematyka królików
Rozdział 2. Kierunki użytkowania i rasy królików
Rozdział 3. Rozród królików
Rozdział 4. Żywienie królików
Rozdział 5. Pomieszczenia dla królików
Rozdział 6. Założenia organizacyjno-techniczne i rachunek ekonomiczny fermy królików rzeźnych
Rozdział 7. Ochrona zdrowia królików
ss
Tytuł |
Produkcja zwierzęca część 3 Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki |
Autor |
red. T. Nałęcz - Tarwacka |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
472 |
Wymiary |
145 x 210 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-89211-92-0 |