Rolnictwo część 1 Produkcja zwierzęca Wiadomości podstawowe
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: red. Anna Rekiel
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2014
- Liczba stron : 248
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-61574-78-1
- egz.
- 59,90 zł
Podręcznika Rolnictwo część 1 obejmuje zagadnienia związane z anatomią i fizjologią zwierząt, żywieniem zwierząt i zoohigieną.
Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej.
Część I podręcznika obejmuje zagadnienia związane z anatomią i fizjologią zwierząt, żywieniem zwierząt i zoohigieną.
W treści:
ZARYS ANATOMII l FIZJOLOGII ZWIERZĄT
Budowa i czynności życiowe komórek i tkanek w organizmie zwierzęcym
Budowa i funkcjonowanie układów w organizmie
ANATOMIA l FIZJOLOGIA PTAKÓW
PODSTAWY ŻYWIENIA ZWIERZĄT
Zielonki i pastwisko
Kiszonki
Okopowe
Pasze objętościowe suche
Siano i susze
Słoma
Pasze treściwe
Ziarna zbóż
Nasiona roślin strączkowych
Produkty uboczne przemysłu młynarskiego
ZARYS PROBLEMATYKI ZOOHIGIENICZNEJ
Wpływ wybranych czynników klimatycznych na organizm zwierzęcy
Lokalizacja i usytuowanie budynków
Mikroklimat pomieszczeń dla zwierząt gospodarskich
Zabiegi higieniczne w pomieszczeniach inwentarskich
Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa. Znakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego
SŁOWNICZEK
PIŚMIENNICTWO