Rolnictwo część 2 Produkcja zwierzęca Bydło i trzoda chlewna
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: red. Teresa Nałęcz-Tarwacka
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2014
- Liczba stron : 276
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-61574-86-6
- egz.
- 59,90 zł
Rolnictwo część 2 produkcja zwierzęca obejmuje zagadnienia związane z chowem i hodowlą bydła i trzody chlewnej.
Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej.
Część II podręcznika obejmuje zagadnienia związane z chowem bydła i trzody chlewnej.
W treści:
BYDŁO
Typy użytkowe bydła
Główne rasy bydła
Ocena typu i budowy bydła
Rozpłód bydła
Zasady odchowu, żywienia cieląt i jałowizny
Wybrane zagadnienia z żywienia krów mlecznych
Użytkowanie mleczne bydła
Technologie produkcji żywca wołowego
Charakterystyka głównych czynników wpływających na wyniki
użytkowania mięsnego bydła
Opłacalność produkcji mleka i żywca wołowego
Bezpieczeństwo produktów żywnościowych uzyskiwanych w chowie bydła
Ekologiczny chów bydła
Systemy utrzymania bydła
Pielęgnacja bydła
Zachowanie i dobrostan bydła
Prowadzenie i organizacja pracy hodowlanej
Choroby bydła
TRZODA CHLEWNA
Znaczenie gospodarcze i stan produkcji trzody chlewnej
Pochodzenie świń. Rasy trzody chlewnej
Użytkowanie, żywienie i utrzymanie świń rozpłodowych
Użytkowanie rozpłodowe loch
Optymalizacja żywienia
Wychów prosiąt
Wychów młodzieży hodowlanej
Produkcja żywca wieprzowego
Podstawy pracy hodowlanej. Krzyżowanie towarowe
Ekologiczne metody chowu trzody chlewnej
Choroby świń