Rolnictwo część 6. Produkcja roślinna. Technologie produkcji roślinnej
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa pod redakcją Witolda Grzebisza
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2020
- Liczba stron : 504
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-66457-15-7
- egz.
- 69,00 zł
Część VI podręcznika do produkcji roślinnej obejmuje zagadnienia związane z technologią uprawy zbóż, roślin okopowych, przemysłowych i pastewnych oraz z zagospodarowaniem trwałych użytków zielonych.
Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część VI podręcznika obejmuje zagadnienia związane z technologią uprawy zbóż, roślin okopowych, przemysłowych i pastewnych oraz z zagospodarowaniem trwałych użytków zielonych.
Spis treści
ROZDZIAŁ I – ZBOŻA
1. Biologia zbóż
1.2. Budowa rośliny zbożowej
1.3. Fazy i stadia rozwojowe zbóż
2. Znaczenie gospodarcze zbóż
3. Technologia uprawy pszenicy ozimej
4. Technologia uprawy jęczmienia jarego
5. Technologie uprawy pozostałych zbóż
5.2. Zboża jare
6. Pielęgnacja łanu i zbiór
ROZDZIAŁ II – ROŚLINY OKOPOWE
1. Burak cukrowy
2. Ziemniak
ROZDZIAŁ III – ROŚLINY PRZEMYSŁOWE
1. Rośliny przemysłowe – wiadomości ogólne
2. Rzepak
3. Len
4. Konopie
ROZDZIAŁ IV – ROŚLINY PASTEWNE
1. Rośliny pastewne – wiadomości ogólne
2. Kukurydza
3. Rośliny strączkowe
4. Mieszanki strączkowo-zbożowe
5. Rośliny bobowate drobnonasienne
6. Trawy w uprawie polowej
7. Kapusta pastewna
8. Słonecznik pastewny
9. Międzyplony
ROZDZIAŁ V – TRWAŁE UŻYTKI ZIELONE
1. Gospodarcze i przyrodnicze znaczenie trwałych użytków zielonych
2. Podział i charakterystyka użytków zielonych
3. Biologia i charakterystyka roślinności użytków zielonych
4. Zagospodarowanie oraz odnawianie łąk i pastwisk
5. Zabiegi pielęgnacyjne na łąkach i pastwiskach. Nawożenie
6. Użytkowanie łąk i pastwisk
7. Obliczanie kosztów produkcji pasz na użytkach zielonych
8. Zwykła dobra praktyka rolnicza w gospodarowaniu na użytkach zielonych