Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy żywienia świń
- Wydawnictwo: Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: pod red. Eugeniusza R. Greli i Jacka Skomiała
- Wydawca, rok wydania: Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, 2020, wydanie III uzupełnione
- Liczba stron : 125
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
- ISBN: 978-83-933604-5-1
- egz.
- 44,90 zł
Celem opracowania jest dostarczenie hodowcom, producentom i doradcom żywieniowym danych w zakresie ustalania zapotrzebowania pokarmowego świń i sposobu jego pokrycia w zmienionych warunkach produkcji, bez większego zagrożenia dla dobrostanu zwierząt i środowiska.
Od poprzednich wydań „Zaleceń żywieniowych i wartości pokarmowej pasz dla świń. Norm żywienia świń” (2014) i „Zaleceń żywieniowych i wartości pokarmowej pasz dla świń” (2015) minęło sześć lat a oba nakłady zostały wyczerpane. Jesteśmy wdzięczni za wszystkie życzliwe uwagi naszych Czytelników. Bierzemy je pod uwagę w kolejnym wydaniu. Obecne wydanie jest uzupełnione i poprawione szczególnie w odniesieniu do oceny wartości pasz fermentowanych, i sposobu określania zapotrzebowania zwierząt na aminokwasy. Ponadto, w poszczególnych tabelach wprowadzono dane dotyczące składu chemicznego pasz objętościowych, mniej typowych dla wielkofermowego tuczu świń, ale stosowanych w coraz bardziej popularnej hodowli świń ras zachowawczych oraz ekstensywnym i ekologicznym chowie świń w małych gospodarstwach. Z dyskusji w gronie nauczycieli akademickich oraz producentów świń wyniknęła potrzeba umożliwienia wykorzystania aktualnych zaleceń w komputerowym systemie bilansowania mieszanek i dawek pokarmowych. Taką inicjatywę podjęliśmy wspólnie z informatykami, którzy mają spore doświadczenie w tego typu przedsięwzięciu.
Spis treści
- TYP ZWIERZĄT
Potencjał wzrostowy
Apetyt
- ENERGIA
Potrzeby energetyczne
Potrzeby bytowe
Potrzeby produkcyjne
Tłuszcz
Skrobia i laktoza
- BIAŁKO I AMINOKWASY
Szacowanie zapotrzebowania świń na aminokwasy strawne w jelicie cienkim
Zapotrzebowanie bytowe
Zapotrzebowanie produkcyjne
- WŁÓKNO
- WITAMINY
- SKŁADNIKI MINERALNE
- DODATKI PASZOWE
Antybiotyki paszowe
Probiotyki
Prebiotyki
Synbiotyki
Eubiotyki
Enzymy paszowe
Przeciwutlcniacze
Kwasy organiczne
Kokcydiostatyki
Detoksykanty
Fitobiotyki (zioła)
Inne specyficzne dodatki w żywieniu świń
- SUBSTANCJE ANTYODŻYWCZE
- WODA
- ZALECENIA ŻYWIENIOWE
Knurki i knury stadne
Loszki i lochy
Prosięta i warchlaki
Tuczniki
- TABELE SKŁADU CHEMICZNEGO I WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ
- PIŚMIENNICTWO
Spis tabel
Wstęp do wydania drugiego z 2015 roku
Od czasu ostatniego wydania „Norm żywienia świń", w 1993 roku, zaszło wiele istotnych zmian w hodowli świń i produkcji wieprzowiny w naszym kraju. W pogłowiu zwierząt hodowlanych nastąpił znaczący postęp w potencjale wzrostowym, umięśnieniu tuszy oraz plenności i płodności loch. W trosce o zdrowie konsumenta z żywienia świń wycofano mączki zwierzęce i antybiotykowe stymulatory wzrostu. Wprowadzono nowe regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Badania naukowe dostarczyły nowych informacji o strawności, wchłanianiu, metabolizmie i odkładaniu składników pokarmowych w ciele zwierząt oraz o systemach wartościowania pasz. Wszystko to stworzyło podstawy do bardziej precyzyjnego normowania składników pokarmowych w żywieniu zwierząt.
Celem niniejszego opracowania jest dostarczenie hodowcom, producentom i doradcom żywieniowym ulepszonych danych w zakresie ustalania zapotrzebowania pokarmowego współczesnych świń i sposobu jego pokrycia w zmienionych warunkach produkcji, bez większego zagrożenia dla dobrostanu zwierząt i środowiska.
Główne zmiany polegają na:
- określeniu zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na podstawie tzw. modelu zwierzęcia, który pozwala na lepsze dostosowanie żywienia do potencjału wzrostowego świń,
- określeniu zapotrzebowania na białko na podstawie wzorca aminokwasów egzogennych standaryzowanych strawnych do końca jelita cienkiego,
- dokładniejszym obliczaniu zawartości energii w paszy, 4. ograniczeniu ilości fosforu i azotu wydalanych w odchodach oraz 5. racjonalnym wykorzystaniu dodatków paszowych.
Zalecenia podawane w opracowaniu obejmują zapotrzebowanie pokarmowe określone na podstawie wyników badań wykonanych na zwierzętach zdrowych, utrzymywanych w środowisku termo-neutralnym.
Dane o potencjale wzrostowym i reprodukcyjnym świń pochodzą z wyników oceny prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS". Dane o składzie chemicznym ciała, przemianie energii i białka pochodzą z badań prowadzonych w Instytucie Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kiclanowskiego PAN i Katedrach zajmujących się żywieniem zwierząt, oraz dotyczą świń ras pogłowia krajowego. Dane o dostępności biologicznej białka i aminokwasów oraz fosforu zaczerpnięto z opracowań zagranicznych (DEGUSSA AG, 2001; NRC, 2012). Dane o składzie chemicznym pasz krajowych pochodzą głównie z bazy Instytutu Zootechniki - Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie.
Wartości zapotrzebowania na poszczególne składniki podane w niniejszym opracowaniu są jedynie zaleceniami żywieniowymi, a nie obowiązującą normą prawną i nie mogą stanowić podstawy do roszczeń wobec autorów opracowania.