Chów i hodowla jesiotrów
- Wydawnictwo: Instytut Rybactwa Śródlądowego
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Ryszard Kolman
- Wydawca, rok wydania: IRS, 2023, wydanie IV, wznowione, poprawione, uzupełnione
- Liczba stron : 122
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-66805-12-5
Poradnik dotyczący planowania i prowadzenia chów i hodowli jesiotra
Jesiotry, których jedynymi przedstawicielami w polskiej ichtiofaunie były jesiotr bałtycki oraz czasami pojawiający się w Bugu sterlet, od lat nie występują w naszych wodach. Najcenniejszym przedstawicielem tych ryb był niewątpliwie jesiotr bałtycki.
Stosunkowo wysoka liczebność populacji kanadyjskiej stworzyła możliwość pozyskania jego zapłodnionej ikry bądź wylęgu, a także korzystne zmiany w środowisku naturalnym naszych rzek, co zadecydowało o rozpoczęciu prac związanych z restytucją jesiotra bałtyckiego.
Spadek liczebności ryb jesiotrowatych, postępujący w II połowie XX wieku, a wraz z nim połowów w tradycyjnych „zagłębiach jesiotrowych", takich jak baseny Morza Czarnego, Kaspijskiego, Śródziemnego oraz Atlantyku i Pacyfiku, a także rzeki i Wielkie Jeziora Ameryki Północnej, szczególnie ostro nasilił się w latach 80. Najbardziej dramatyczny przebieg miał spadek pogłowia ryb jesiotrowatych w obrębie basenu Morza Kaspijskiego, którego udział w światowych połowach w końcu lat 70. stanowił ok. 90% (rys. 2). Na początku lat 90. nastąpiło w tym rejonie ostre załamanie wielkości połowów, co było związane z niezależną działalnością państw powstałych po rozpadzie ZSRR. Zostało przerwane moratorium na połowy jesiotrów bezpośrednio w morzu. Dodatkowo gwałtownie wzrosła intensywność połowów kłusowniczych, które kilkunastokrotnie przekroczyły wielkość połowów prowadzonych oficjalnie. W drugiej połowie lat 90. XX w. liczebność kaspijskich populacji jesiotrowatych spadła na tyle, że wielkość rocznych oficjalnych połowów kształtowała się poniżej 1000 ton. Aby zapobiec tym niekorzystnym tendencjom, które mogłyby doprowadzić do utraty przez jesiotry znaczenia gospodarczego rozpoczęto ich chów, a następnie hodowlę w warunkach kontrolowanych. Początkowo prace ichtiologiczne ograniczały się do sztucznego rozrodu i produkcji materiału zarybieniowego, głównie wylęgu, na potrzeby zarybień wód otwartych. Następnie zakres badań poszerzono o problemy związane z chowem wylęgu, narybku, selektów i tarlaków ryb jesiotrowatych w warunkach kontrolowanych. Zostały opracowane i zastosowane przyżyciowe techniki pozyskiwania produktów płciowych, co umożliwiło wielokrotne wykorzystanie tarlaków. Niezbędne było również opracowanie efektywnych technologii chowu, a przede wszystkim żywienia młodocianych stadiów rozwojowych. W trakcie tych prac okazało się, że jesiotry karmione wysokobiałkowymi paszami granulowanymi charakteryzują się wysoką przeżywalnością
i tempem wzrostu oraz efektywnym wykorzystywaniem paszy. Mogą więc być interesującym obiektem produkcji ryb konsumpcyjnych w warunkach kontrolowanych.
Już w latach 80. w wielu krajach europejskich zaczęły powstawać pierwsze gospodarstwa rybackie specjalizujące się w tuczu jesiotrów. W połowie lat 90. łączna produkcja tych ryb w Europie przekroczyła 2100 ton rocznie, z czego ok. 15001 produkowano we Włoszech, 2001 we Francji i Niemczech, a po kilkadziesiąt ton w Hiszpanii, Austrii, Belgii i na Węgrzech.
Historia hodowli jesiotrów w Polsce jest jeszcze krótsza. Na początku lat 90. w Instytucie Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie rozpoczęto prace naukowo-badawcze nad biotechniką chowu ryb jesiotrowatych. Opracowano efektywną technologię basenowego wychowu narybku na paszy sztucznej i mieszanej w warunkach zamkniętego obiegu wody, a także tuczu jesiotrów w basenach, stawach przepływowych typu pstrągowego i sadzach w wodzie podgrzanej. Dodatkowym efektem było utworzenie stad selektów i tarlaków zarówno czystych gatunków, jak i hybrydów, a w szczególności: jesiotra syberyjskiego, rosyjskiego, sterleta, krzyżówki jesiotra syberyjskiego z rosyjskim oraz wiosłonosa amerykańskiego. Pozwoliło to zamknąć cykl produkcyjny ryb jesiotrowatych w Polsce.
Spis treści
Rozdział 1. AKTUALNY STATUS RYB JESIOTROWATYCH
Rozdział 2. PODSTAWOWE INFORMACJE Z ZAKRESU SYSTEMATYKI I BIOLOGII RYB JESIOTROWATYCH
Rozdział 3. CHARAKTERYSTYKA GATUNKÓW I HYBRYDÓW RYB JESIOTROWATYCH WYSTĘPUJĄCYCH W AKWAKULTURZE
Jesiotr ostronosy
Jesiotr syberyjski
Jesiotr rosyjski
Bieługa
Sterlet
Wiosłonos amerykański
Hybrydy ryb jesiotrowatych
Rozdział 4. PLANOWANIE HODOWLI I CHOWU JESIOTRÓW
Wymogi środowiskowe ryb jesiotrowatych
Wymagania tlenowe
Toksyczność amoniaku i azotynów
Szkodliwość dwutlenku węgla rozpuszczonego w wodzie
Wymogi temperaturowe ryb jesiotrowatych
Wpływ chowu jesiotrów na jakość środowiska wodnego
Wpływ chowu narybku jesiotrów na jakość wody w warunkach obiegu zamkniętego
Wpływ tuczu jesiotra na jakość wody w stawach przepływowych
Uzdatnianie wody w obiektach produkcji jesiotra
Zwiększanie natlenienia
Usuwanie zawiesiny
Usuwanie amoniaku
Dezynfekcja wody
Wyposażenie obiektu do produkcji jesiotra
Dojrzewalnia tarlaków
Wylęgarnia
Podchowalnia wylęgu i narybku
Baseny i sadze do tuczu ryb towarowych
Urządzenia stawowe
Rozdział 5. ROZMNAŻANIE JESIOTRÓW
Dojrzewanie tarlaków
Stymulacja środowiskowa i hormonalna
Pozyskiwanie produktów płciowych i sztuczne zapłodnienie
Rozdział 6. INKUBACJA IKRY, CHÓW WYLĘGU I NARYBKU
Inkubacja ikry
Chów wylęgu i narybku
Rozdział 7. CHÓW CIĘŻKIEGO NARYBKU l RYB TOWAROWYCH
Chów jesiotrów w stawach typu pstrągowego
Chów jesiotrów w stawach karpiowych
Chów basenowy
Rozdział 8. CHÓW SELEKTÓW I TARLAKÓW
Chów stad tarlaków do celów reprodukcyjnych
Chów i eksploatacja stad samiczych do produkcji ikry spożywczej
Rozdział 9. CHOROBY RYB JESIOTROWATYCH
Rozdział 10. PRZETWÓRSTWO JESIOTRÓW
Wartość odżywcza mięsa i ikry jesiotrów
Przetwory z mięsa jesiotrów
Przetwórstwo ikry - kawior
Rozdział 11. Literatura
Rozdział 12. Indeks