Podstawy rybactwa
- Wydawnictwo: Instytut Rybactwa Śródlądowego
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Jan A. Szczerbowski
- Wydawca, rok wydania: IRS, 2005
- Liczba stron : 188
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 83-87506-94-X
- egz.
- 32,90 zł
Rybactwo
jest jednym z najstarszych zajęć człowieka. Jest ważnym działem produkcji
żywności, rekreacji i ochrony środowiska, między innymi poprzez kształtowanie
właściwego wykorzystywania zbiorników wodnych. W jego zakres wchodzi rybactwo
morskie, ograniczone najczęściej do rybołówstwa i rybactwo śródlądowe, które
dzieli się na stawowe, jeziorowe i rzeczne.
Rybactwo jest jednym z najstarszych zajęć człowieka. Jest ważnym działem produkcji żywności, rekreacji i ochrony środowiska, między innymi poprzez kształtowanie właściwego wykorzystywania zbiorników wodnych. W jego zakres wchodzi rybactwo morskie, ograniczone najczęściej do rybołówstwa i rybactwo śródlądowe, które dzieli się na stawowe, jeziorowe i rzeczne.
Rybactwo stawowe wiąże się ze sztucznie utworzonymi zbiornikami oraz rybami, których chów jest najbardziej efektywny. Zaliczane jest często do akwakultury, czyli chowu i hodowli różnych organizmów wodnych we wszystkich rodzajach wód słodkich (jeziora, rzeki, stawy) oraz morzach i oceanach. Oprócz ryb dotyczy ona także chowu aligatorów, żab, skorupiaków (raki, krewetki, kraby), mięczaków (ostrygi, omułki), perłoptawów oraz uprawy jadalnych glonów morskich. W Europie przedmiotem akwakultury jest głównie pstrąg tęczowy, karp i łosoś, w Ameryce pstrąg i sum kanałowy, w krajach podzwrotnikowych obok karpia - tilapia, a w Chinach karp, amury i tołpygi.
Rybactwo jeziorowe i rzeczne prowadzone jest w zbiornikach naturalnych oraz sztucznych i obejmuje wiele czynności związanych zarówno z chowem i hodowlą ryb (produkcja materiału zarybieniowego i zarybianie), jak i rybołówstwem. Składowym jego elementem jest rybactwo rekreacyjne, zwane dalej wędkarstwem, realizowane jako amatorskie połowy ryb, często z wykorzystywaniem łowisk specjalnych.
Rybactwo jest ściśle powiązane z ochroną środowiska. Wpływa na poprawę stanu czystości wody używanej do napełniania stawów, gdzie jest oczyszczana. W jeziorach, rzekach i zbiornikach zaporowych pomaga temu odłów ryb. Stymuluje on wzrost biomasy eksploatowanej populacji przez tworzenie warunków do zwiększenia efektywności rozrodu i uzupełniania młodzieżą stada połowowego. Odmłodzone populacje wykorzystują w większym stopniu zjadany pokarm na przyrost masy ciała niż na procesy metaboliczne i rozwój gruczołów płciowych. Umożliwia to lepsze wykorzystanie materii organicznej zbiorników oraz zapobiega naturalnym śnieciom słabiej eksploatowanych populacji ryb. Uwzględniając ogólną masę odłowu z jezior, rzek i zbiorników zaporowych, stanowiącą w Polsce ok. 40 tyś. ton, trzeba zaznaczyć, że wpływa to istotnie na poprawę stanu ich czystości. W niektórych przypadkach rybactwo może jednak pogarszać stan środowiska. Dotyczy to w szczególności intensywnego chowu ryb w zbiornikach naturalnych oraz wiąże się z połowami wędkarskimi z użyciem dużej masy różnych zanęt.
Rybactwo zwiększa także retencję i poprawia stosunki wodne oraz umożliwia wypoczynek i rekreację. Jego efektywność stymuluje działalność naukowa, dydaktyka oraz upowszechniające ich osiągnięcia publikacje. Niniejszy podręcznik stanowi zwięzłe ujęcie praktycznych i teoretycznych zagadnień z tego zakresu. Przygotowano go z myślą o potrzebach studentów pierwszych lat studiów oraz szerokiej grupy czytelników zainteresowanych środowiskiem wodnym, rybami i rybactwem. Przedstawia dotychczasową efektywność działania rybactwa w skali całego świata oraz krótką charakterystykę ryb występujących w polskich wodach śródlądowych, sposoby ich pozyskiwania, przetwarzania i rozprowadzania. Słuchaczom tego kierunku studiów umożliwia zawężenie zainteresowań dotyczących perspektywicznego wykorzystywania środowiska wodnego, występujących w nim organizmów oraz sposobów ich zagospodarowania.
Tytuł |
Podstawy rybactwa |
Autor |
Jan A. Szczerbowski |
Wydawca |
IRS |
Rok wydania |
2005 |
Liczba stron |
188 |
Wymiary |
170x240mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-87506-94-X |