Integrowana uprawa odmian jęczmienia jarego na cele spożywcze (kasza, płatki)
- Wydawnictwo: IUNG
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Kazimierz Noworolnik
- Wydawca, rok wydania: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy, 2014
- Liczba stron : 24
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-7562-158-7
- egz.
- 10,90 zł
Ostatnio w literaturze dotyczącej zasad zdrowego odżywiania uwypukla się dodatni wpływ błonnika pokarmowego i produktów pełnoziarnistych w profilaktyce i zwalczaniu chorób cywilizacyjnych. Spożycie produktów zbożowych wysokoprzetworzonych powinno być ograniczane z powodu bardzo wysokiej zawartości w nich węglowodanów i niskiej zawartości błonnika, który posiada właściwości antycholesterolowe (choroby serca), antyrakowe oraz zapobiega chorobom jelit. W związku z tym, można spodziewać się w Polsce wzrostu spożycia kasz i płatków zbożowych oraz chleba razowego, a zmniejszenia spożycia pieczywa białego, mięsa wieprzowego i tłuszczów zwierzęcych. Dlatego można liczyć na zwiększenie zapotrzebowania na kaszę jęczmienną i płatki o wysokich walorach odżywczych.
Ziarno przeznaczone do przerobu na kaszę i płatki powinno być zdrowe, o dobrej jakości odżywcze, charakteryzować się niską zawartością łuski i płytką bruzdką, być w pełni dojrzałe, dorodne, wyrównane co do wielkości, nie porośnięte i wolne od mikotoksyn oraz szkodników.
Spis treści
WSTĘP
WYMAGANIA SIEDLISKOWE
DOBÓR ODMIAN
STANOWISKO WZMIANOWANIU
NAWOŻENIE
Nawożenie fosforem
Nawożenie potasem
Nawożenie magnezem
Nawożenie azotem
UPRAWA ROLI
Uprawa pożniwna i jesienna
Uprawa wiosenna
SIEW
Przygotowanie materiału siewnego
Termin siewu nasion
Gęstość siewuZalecane zaprawy nasienne w jęczmieniu jarym
PROWADZENIE ŁANU
Zwalczanie chwastówZwalczanie chorób
Zwalczanie szkodników
Przeciwdziałanie wylęganiuZBIÓR I ZAGOSPODAROWANIE PLONU
SKŁAD CHEMICZNY I WARTOŚĆ POKARMOWA ZIARNA
LITERATURA