Integrowana uprawa odmian jęczmienia jarego na cele spożywcze (kasza, płatki)

  • Wydawnictwo: IUNG
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Kazimierz Noworolnik
  • Wydawca, rok wydania: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy, 2014
  • Liczba stron : 24
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-7562-158-7
  • egz.
  • 10,90 zł
W Polsce przewiduje się zwiększenie zapotrzebowania na kaszę jęczmienną i płatki o wysokich walorach odżywczych, co wpłynie na wzrost opłacalności uprawy jęczmienia.

Ostatnio w literaturze dotyczącej zasad zdrowego odżywiania uwypukla się dodatni wpływ błonnika pokarmowego i produktów pełnoziarnistych w profilaktyce i zwalczaniu chorób cywilizacyjnych. Spożycie produktów zbożowych wysokoprzetworzonych powinno być ograniczane z powodu bardzo wysokiej zawartości w nich węglowodanów i niskiej zawartości błonnika, który posiada właściwości antycholesterolowe (choroby serca), antyrakowe oraz zapobiega chorobom jelit. W związku z tym, można spodziewać się w Polsce wzrostu spożycia kasz i płatków zbożowych oraz chleba razowego, a zmniejszenia spożycia pieczywa białego, mięsa wieprzowego i tłuszczów zwierzęcych. Dlatego można liczyć na zwiększenie zapotrzebowania na kaszę jęczmienną i płatki o wysokich walorach odżywczych.

Ziarno przeznaczone do przerobu na kaszę i płatki powinno być zdrowe, o dobrej jakości odżywcze, charakteryzować się niską zawartością łuski i płytką bruzdką, być w pełni dojrzałe, dorodne, wyrównane co do wielkości, nie porośnięte i wolne od mikotoksyn oraz szkodników.

Spis treści

WSTĘP

WYMAGANIA SIEDLISKOWE

DOBÓR ODMIAN

STANOWISKO WZMIANOWANIU

NAWOŻENIE

Nawożenie fosforem

Nawożenie potasem

Nawożenie magnezem

Nawożenie azotem

UPRAWA ROLI

Uprawa pożniwna i jesienna

Uprawa wiosenna

SIEW

Przygotowanie materiału siewnego

Termin siewu nasion

Gęstość siewuZalecane zaprawy nasienne w jęczmieniu jarym

PROWADZENIE ŁANU

Zwalczanie chwastówZwalczanie chorób

Zwalczanie szkodników

Przeciwdziałanie wylęganiuZBIÓR I ZAGOSPODAROWANIE PLONU

SKŁAD CHEMICZNY I WARTOŚĆ POKARMOWA ZIARNA

LITERATURA