Nieinfekcyjne czynniki chorobotwórcze
- Wydawnictwo: IUNG
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Grażyna Hołubowicz-Kliza
- Wydawca, rok wydania: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy, 2009
- Liczba stron : 84
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-7562-036-8
Opracowaniu ma przybliżyć zagadnienia dotyczące oceny stanu uszkodzeń roślin uprawnych, powodowanych przez czynniki nieinfekcyjne oraz ich wpływ na plonowanie i żywienie ludzi i zwierząt.
Wzrost i rozwój rośliny oraz jej plon zależą między innymi od warunków środowiska, przy czym stosunek poszczególnych czynników środowiska powinien być harmonijny, chociaż różny dla poszczególnych gatunków czy odmian roślin.
Wszelkie zaburzenia w układzie czynników środowiska powodują zachwianie równowagi w czynnościach życiowych rośliny, stając się przyczynami chorób. Jednocześnie ze stwierdzeniem u rośliny objawów chorobowych zadajemy sobie pytanie: Jakie czynniki mogły je spowodować? Na to pytanie daje odpowiedź dział fitopatologii zwany etiologią, czyli nauka o przyczynach chorób. O ile w jednych przypadkach określenie przyczyny choroby, zwłaszcza występującej pospolicie, nie sprawia większych trudności, o tyle w przypadku występowania chorób nieinfekcyj-nych wymaga specjalnych i dłużej trwających badań.
Czynniki nieorganiczne powodują wiele różnych chorób roślin. Wspólną cechą tych chorób jest to, że nie przenoszą się z rośliny na roślinę. Nie oznacza to, że nie mogą wystąpić masowo i spowodować dużych szkód. Wśród czynników abiotycznych jedne bywają bezpośrednią przyczyną choroby, inne powodują tylko predyspozycję chorobową roślin. Ogół chorobotwórczych czynników abiotycznych można podzielić na czynniki: atmosferyczne, glebowe oraz trujące dla roślin związki chemiczne, występujące w powietrzu, glebie i wodzie.
Do czynników atmosferycznych powodujących choroby roślin należą: zbyt wysokie lub zbyt niskie temperatury, niedobór lub nadmiar światła, wichury, opady atmosferyczne, gwałtowne wyładowania atmosferyczne oraz niedostateczna lub zbyt wysoka wilgotność powietrza.
Spośród czynników glebowych najczęstszą przyczyną chorób są: brak lub nadmiar składników pokarmowych, nieodpowiedni odczyn gleby, niedostateczna lub nadmierna wilgotność gleby oraz tzw. zmęczenie gleby, które polega na jednostronnym wyczerpaniu gleby ze składników pokarmowych i nagromadzeniu się w niej patogenów, a także innych drobnoustrojów niekorzystnych dla roślin oraz pożytecznej mikroflory, w wyniku zbyt długo trwającej uprawy tego samego gatunku na jednym miejscu.
Spośród szkodliwych dla roślin substancji chemicznych należy wymienić jako przyczynę chorób i uszkodzeń roślin niewłaściwie użyte preparaty ochrony roślin oraz fitotoksyczne dymy, gazy i ścieki z zakładów przemysłowych, dostające się do atmosfery i gleby.
W warunkach naturalnych chorobę powoduj ą najczęściej dwa (lub więcej) czynniki abiotyczne działające jednocześnie. Nierzadkie są też przypadki wykorzystywania osłabienia roślin, spowodowanego chorobami niepasożytniczymi, przez bakterie czy grzyby, co sprawia, że obraz choroby bardzo się komplikuje i określenie właściwej jej przyczyny sprawia niejednokrotnie duże trudności. Wówczas nierozłączne staje się laboratoryjne badanie materiału roślinnego i glebowego.
W niniejszym opracowaniu postaramy się Państwu przybliżyć wszystkie zagadnienia dotyczące oceny stanu uszkodzeń roślin uprawnych, powodowanych przez czynniki nieinfekcyjne oraz ich wpływ na plonowanie i żywienie ludzi i zwierząt.
Spis treści
Wstęp 3
Nieinfekcyjne czynniki chorobowe 5
Zbyt mała lub nadmierna wilgotność powietrza 6
Nadmierne opady atmosferyczne 6
Zbyt niska temperatura7
Zbyt wysoka temperatura 8
Niedostatek lub nadmiar światła 8
Trujące składniki atmosfery 8
Nieinfekcyjne czynniki glebowe9
nadmiar wody w glebie i związany z tym niedostatek powietrza 9
Niedobór wody w glebie 10
Nieodpowiednia temperatura gleby 10
Niedobór lub nadmiar składników pokarmowych 11
Niedobór lub nadmiar azotu 11
Niedobór lub nadmiar fosforu 16
niedobór lub nadmiar potasu 22
Niedobór lub nadmiar magnezu27
Niedobór lub nadmiar wapnia 31
Niedobór lub nadmiar siarki 35
Niedobór lub nadmiar żelaza 38
Niedobór lub nadmiar boru 41
Niedobór lub nadmiar manganu44
Niedobór lub nadmiar miedzi 47
Niedobór lub nadmiar cynku 50
Niedobór lub nadmiar molibdenu 54
Opis chorób nieinfekcyjnych 57
Choroby nieinfekcyjne zbóż 58
choroby nieinfekcyjne roślin motylkowatych 64
Choroby nieinfekcyjne ziemniaka 67
Choroby nieinfekcyjne buraka 71
Choroby nieinfekcyjne rzepaku 76
Choroby nieinfekcyjne kukurydzy 79
Literatura 83
Tytuł |
Nieinfekcyjne czynniki chorobotwórcze |
Autor |
Grażyna Hołubowicz-Kliza |
Wydawca |
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy |
Rok wydania |
2009 |
Liczba stron |
84 |
Wymiary |
165 x 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-7562-036-8 |