Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze
- Wydawnictwo: IUNG
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Alina Kabata-Pendias, Barbara Szteke
- Wydawca, rok wydania: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy, 2012
- Liczba stron : 270
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7562-120-4
- szt.
- 62,90 zł
Występowanie pierwiastków śladowych w środowisku przyrodniczym oraz ich znaczenie w rozwoju roślin, zwierząt i człowieka jest przedmiotem wielu badań. Ostatnio znacznie wzrosła ilość informacji w tej dziedzinie zarówno ze względu na istotne funkcje tych pierwiastków, jak i dzięki dużemu rozwojowi chemicznych metod analitycznych oraz aparatury pomiarowej.
Jakość życia człowieka jest ściśle związana z chemicznym składem środowiska przyrodniczego oraz żywności. Człowiek, w okresie długiego rozwoju, zaadoptował swój organizm do określonych stężeń pierwiastków śladowych w otaczającym środowisku przyrodniczym. Zmiany zachodzące pod wpływem zanieczyszczeń chemicznych mogą występować w różnych łańcuchach pokarmowych lub ich fragmentach. Każda drastyczna zmiana zawartości pierwiastków śladowych związana jest z reakcją organizmu człowieka. Właściwe ilości i proporcje pierwiastków śladowych w organizmach żywych są bardzo istotne, ponieważ niektóre z nich pełnią funkcje regulacyjne wielu procesów życiowych, np. są składnikami niektórych enzymów i są niezbędne w metabolizmie lipidów i białek oraz w wielu innych procesach biochemicznych. Jednak nadmiar ich staje się szkodliwy. Natomiast niektóre pierwiastki śladowe są bezwzględnie toksyczne.
Poznanie ich zachowania się w łańcuchu: gleba/woda/powietrze - roślina - zwierzę - człowiek jest podstawą właściwej oceny ich niedoboru lub nadmiaru. Zachowanie chemicznej równowagi środowiska przyrodniczego, zwłaszcza w zakresie występowania pierwiastków śladowych, jest bardzo ważne dla zdrowia człowieka.
Zagadnienie to staje się ostatnio szczególnie istotne, ponieważ globalny wzrost ludności, przy jednoczesnym zmniejszaniu się powierzchni pól uprawnych wymusza większą produkcję żywności, co wiąże się z większą intensywnością uprawy roli, a więc i większym nawożeniem. Dodatkowymi czynnikami wpływającymi na zmiany zawartości pierwiastków śladowych w poszczególnych elementach środowiska przyrodniczego są przemysł i motoryzacja.
Gleba jest głównym źródłem pierwiastków śladowych w żywności i paszach. Ich pobieranie przez rośliny zależy od wielu czynników, z których duży wpływ mają ich zróżnicowane formy w glebach oraz właściwości roślin.
Zanieczyszczenie gleb, szczególnie metalami śladowymi, uważa się obecnie, w skali świata, za główne zagrożenie dla agro-ekosystemów, co wiąże się także z zanieczyszczeniem żywności.
W książce przedstawione są podstawowe informacje o występowaniu pierwiastków śladowych w poszczególnych elementach geo- i biosfery oraz ich funkcje biologiczne w roślinach i organizmach ludzkich. Opis podany jest w kolejności alfabetycznej, według polskich nazw pierwiastków śladowych, z zaznaczeniem ich pozycji w Układzie Okresowym Pierwiastków.
Spis treści
WSTĘP 1
ANTYMON 3
1.1. Wstęp 3
1.2. Gleby 4
1.3. Wody 4
1.4. Powietrze 5
1.5. Rośliny 5
1.6. Człowiek 5
ARSEN7
2.1. Wstęp 7
2.2. Gleby 7
2.3. Wody 9
2.4. Powietrze 10
2.5. Rośliny 11
2.6. Zwierzęta 11
2.7. Człowiek 12
BAR 15
BERYL 19
BIZMUT 23
Bor
Brom
Cez
Chlor
Chrom
Cyna
Cynk
Cyrkon
Fluor
Gal
German
Glin
Hafn
Ind
Iryd
Itr
Jod
Ladm
Kobalt
Krzem
Lit
Mangan
Miedź
Molibden
Nikiel
Niob
Ołów
Osm
Pallad
Platyna
Polon
Rad
Radon
Ren
Rod
Rtęć
Rubid
Ruten
Selen
Skand
Srebro
Stront
Tal
Tantal
Technet
Tellur
Tytan
Wanad
Wolfram
Złoto
Żelazo
Lantanowce
Aktynowce
Tytuł |
Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze |
Autor |
Alina Kabata-Pendias, Barbara Szteke |
Wydawca |
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
270 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-7562-120-4 |