Podstawy integrowanej produkcji rzepaku
- Wydawnictwo: IUNG
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Grażyna Hołubowicz-Kliza
- Wydawca, rok wydania: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy, 2018
- Liczba stron : 290
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7562-267-6
- egz.
- 21,90 zł
Intensyfikacja produkcji rolnej i dotowanie jej, głównie w krajach Europy Zachodniej, doprowadziły w połowie lat 80. XX w. nie tylko do nadprodukcji żywności w tych krajach, ale także do degradacji środowiska rolniczego.
Zwiększenie dostępności i ilości żywności zrodziły pomysł zwiększenia bezpieczeństwa żywności i kontroli procesów produkcji. Rozpoczęto intensywnie poszukiwać alternatywnych technologii produkcji rolniczych dla już istniejących. Duże znaczenie w tym zakresie miały postanowienia ONZ określające prawa i obowiązki państw w procesie realizacji podstawowych zasad ekorozwoju, a także Konwencja Narodów Zjednoczonych o ochronie różnorodności biologicznej.
Na XI Międzynarodowym Kongresie Ochrony Roślin użyto sformułowania „integrowana produkcja".
Integrowana produkcja jest systemem prowadzenia gospodarstw zabezpieczającym produkcję wysokiej jakości środków żywności i innych produktów, z wykorzystaniem zasobów naturalnych i mechanizmów regulujących, w miejsce środków stanowiących zagrożenie w celu zabezpieczenia zrównoważonego rozwoju.
W integrowanej produkcji nacisk położony jest na:
- holistyczne podejście do systemu, które traktuje całe gospodarstwo jako podstawową jednostkę;
- centralną rolę agroekosystemu;
- zbilansowanie cyklu nawożenia;
- zabezpieczenie dobrostanu wszystkich zwierząt gospodarskich.
Najważniejszymi elementami w integrowanej produkcji jest ochrona i polepszenie żyzności gleby, różnorodność środowiska oraz kryteria etyczne i socjalne. Biologiczne, techniczne i chemiczne metody są wykorzystywane w sposób zrównoważony, w kontekście ochrony środowiska, dochodowości i wymagań socjalnych.
W wielu krajach integrowane technologie produkcji są objęte systemami certyfikacji i kontroli, i stanowią gwarancję produkcji żywności o wysokiej jakości. Wprowadzenie certyfikacji stało się też bardzo ważnym elementem w walce o rynki rolno-spożywcze.
Dla rozwoju integrowanych technologii produkcji w Polsce bardzo ważne stało się uchwalenie przez Sejm RP - Ustawy o ochronie roślin z 18 grudnia 2003 r., w której określono zasady uzyskiwania certyfikatów potwierdzających spełnienie warunków integrowanej produkcji, a pełen nadzór nad przebiegiem tego procesu powierzono Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Wdrażanie i upowszechnianie integrowanych produkcji odbywa się na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 r. i obejmuje między innymi opracowywanie dla poszczególnych upraw szczegółowych metodyk obejmujących omówienie zaleceń i zasad prowadzenia integrowanej produkcji.
Takie zasady produkcji rzepaku ozimego i jarego zostały przedstawione w niniejszym opracowaniu.
Spis treści
Biologia i rozwój
Wymagania
Wymagania klimatyczne wymagania glebowe wymagania przedplonowe
Uprawa roli
Uprawa roli pod rzepak ozimy uprawa roli pod rzepak jary
Nawożenie
Potrzeby pokarmowe potrzeby nawozowe nawożenie makroskładnikami
Wapnowanie
Nawożenie fosforem i potasem
Nawożenie azotem
Nawożenie siarką
Nawożenie magnezem nawożenie mikroelementami
Nawożenie borem
Nawożenie manganem
Nawożenie molibdenem
Nawożenie cynkiem
Nawożenie miedzią nawożenie nawozami naturalnymi i organicznymi
Obornik
Gnojowica
Słoma
Siew
Dobór odmian
Odmiany rzepaku ozimego odmiany rzepaku jarego
Przygotowanie i parametry siewu rzepaku ozimego
Materiał siewny termin siewu ilość wysiewu technika siewu
Przygotowanie i parametry siewu rzepaku jarego materiał siewny termin siewu ilość wysiewu technika siewu
Pielęgnacja i ochrona plantacji
Ocena stanu przezimowania
Wiosenne zabiegi agrotechniczne
Nieinfekcyjne czynniki chorobotwórcze
Zwalczanie chwastów
Niechemiczne metody regulacji zachwaszczenia chemiczne metody regulacji zachwaszczenia
Zwalczanie chorób lustracja plantacji
Niechemiczne metody ochrony przed chorobami chemiczne metody ochrony przed chorobami
Ochrona przed szkodnikami
Niechemiczne metody ochrony przed szkodnikami chemiczne metody ochrony przed szkodnikami
Ograniczanie strat wyrządzanych
Przez zwierzynę łowna
Niechemiczne metody ochrony przed zwierzyna chemiczne metody ochrony przed zwierzyną
Ochrona biologiczna plantacji rzepaku ochrona organizmów pożytecznych
Zbiór
Dojrzewanie nasion rzepaku termin zbioru rzepaku przygotowanie plantacji do zbioru metody zbioru
Organizacja i planowanie zbioru przechowywanie nasion rzepaku
Prowadzenie dokumentacji w integrowanej produkcji