Rolniczy atlas chorób
- Wydawnictwo: IUNG
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Grażyna Hołubowicz-Kliza, Marek Korbas
- Wydawca, rok wydania: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy, 2016
- Liczba stron : 329
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-837562-124-2
W ochronie roślin rolniczych w pierwszej kolejności należy zapoznać się z biologią poszczególnych chorób, a następnie poszukiwać metod ich zwalczania.
W przekazanym czytelnikom podręczniku uwzględniono zagadnienia związane z ochroną najważniejszych upraw rolniczych przed chorobami występującymi na poszczególnych roślinach uprawnych, takich jak: zboża, rzepak, ziemniak, burak itp. Atlas ten nie ma charakteru poradnika zaierającego wykaz środków do zwalczania sprawców chorób. Podano w nim jedynie opis objawów choroby, źródło zakażenia, metody zwalczania oraz zagrożenia, jakie powoduje masowe występowanie w uprawach polowych. Stąd niektóre informacje z zakresu biologii mogą być nieco szerzej ujęte, podczas gdy inne z konieczności zostały pominięte. W celach szkoleniowych atlas został uzupełniony bogatą kolekcją fotografii ilustrujących omawiane choroby.
Przyswojenie zagadnień ochrony roślin wymaga przede wszystkim przypomnienia zarówno informacji z zakresu fitopatologii, jak również wiadomości dotyczących określonej rośliny uprawnej. Prawidłowa uprawa roli i pielęgnowanie roślin, a także przestrzeganie zasad właściwego nawożenia są nieodzownymi warunkami, które przede wszystkim decydują o zdrowotności i dobrym plonowaniu.
W ochronie roślin rolniczych w pierwszej kolejności należy zapoznać się z biologią poszczególnych chorób, a następnie poszukiwać metod ich zwalczania. Najważniejsza, a równocześnie najtańsza i zawsze opłacalna jest metoda agrotechniczna (omówiona w tym podręczniku), która obejmuje cały zespół zabiegów ochronnych. Są one podstawą zarówno utrzymania zdrowotności wszystkich grup roślin uprawnych, jak i bezpośredniego zwalczania wielu chorób. Każda roślina, która jest uprawiana na właściwym stanowisku, przy przestrzeganiu odchwaszczania i racjonalnego nawożenia może stać się bardziej odporna i wyrównuje straty masy spowodowane pojawieniem się choroby (łatwo regeneruje uszkodzone tkanki). Pierwszoplanowe znaczenie metody agrotechnicznej dotyczy przede wszystkim takich upraw rolniczych, jak: zboża, ziemniaki czy rośliny motylkowate pastewne i oleiste.
Odmienną z kolei jest metoda chemiczna, której działanie polega na stosowaniu odpowiednich środków chemicznych. Zastosowanie różnych preparatów chemicznych daje bowiem nie tylko szybkie efekty, ale jednocześnie są bardzo skuteczne. Dlatego w wielu przypadkach licznego pojawu agrofagów zastosowanie środków chemicznych w ochronie okazuje się niezastąpione. Niemniej oprócz zalet metoda ta ma ona wiele cech niekorzystnych wynikających z działania związków chemicznych, które nieprawidłowo stosowane mogą powodować zatrucie różnych składników środowiska. Również wiele czynników natury technicznej wpływa na niską efektywność ekonomiczną tych zabiegów. Zabieg chemiczny wykonany niedokładnie nie jest dostatecznie skuteczny i w konsekwencji jest nie tylko nieopłacalny, ale niekiedy szkodliwy. Należy zawsze pamiętać, że środki chemiczne mogą być zalecane tylko wtedy, jeżeli uzasadnia to istotne zagrożenie plonów, a wszystkie towarzyszące okoliczności umożliwiają prawidłowe wykonanie zabiegu i skuteczne działanie środka.
Użycie środków chemicznych jest uzasadnione w przypadku ochrony roślin szczególnie cennych, na przykład wszystkich upraw nasiennych. Z większą natomiast ostrożnością należy stosować środki chemiczne na zasiewy tych roślin, które przeznaczone są do konsumpcji lub na paszę dla zwierząt.
Podczas zaprawiania i opryskiwania określonych roślin środkami chemicznymi niezbędne jest też rygorystyczne przestrzeganie absolutnie wszystkich warunków bezpieczeństwa i higieny pracy. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na konieczność przestrzegania okresów karencji oraz prewencji dla pszczół.
Oprócz metody agrotechnicznej i chemicznej w ochronie roślin znajdują również zastosowanie metody: biologiczna, fizyczna, mechaniczna i hodowlana.
Należy podkreślić wartość i potrzebę stosowania tzw. metody integrowanej ochrony. Polega ona na działaniu zespołowym, w którym należy uwzględnić równolegle wszystkie elementy i dostępne środki decydujące o zdrowotności upraw i o skutecznej likwidacji chorób, jakie zagrażają plantacji. Stosowanie środków chemicznych jest w tym zespole metod ogniwem uzupełniającym wszędzie tam, gdzie inne działania nie mogą zapewnić wystarczającej skuteczności.
W zaleceniach dotyczących zwalczania poszczególnych chorób, jeśli chodzi o stosowanie środków chemicznych, odsyłamy czytelnika do szczegółowych informacji opracowywanych przez Instytut Ochrony Roślin (IOR) w Poznaniu w Zaleceniach Ochrony Roślin na kolejne lata.
Spis treści
WSTĘP
INFORMACJE OGÓLNE CHOROBACH
OBJAWY CHOROBOWE
PRZYCZYNY CHORÓB
Nieinfekcyjne czynniki chorobotwórcze; Nieinfekcyjne czynniki glebowe; Nieinfekcyjne czynniki klimatyczne; Infekcyjne czynniki chorobotwórcze; Próg infekcyjny; Inkubacja; Właściwa choroba; Rozprzestrzenianie się patogenów w żywicielu; Źródła infekcji pierwotnej; Rozprzestrzenianie się czynników chorobotwórczych; Zdolności pasożytnicze czynników chorobotwórczych
OGÓLNE WIADOMOŚCI O CHOROBOTWÓRCZYCH PATOGENCH ROŚLIN
METODY ZWALCZANIA CHORÓB ROŚLIN
Metody agrotechniczne; Metody hodowlane; Metody mechaniczne; Metody chemiczne
INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
CHOROBY ROŚLIN KRZYŻOWYCH
Choroby rzepaku
CHOROBY ROŚLIN BOBOWATYCH
Choroby boiku; Choroby fasoli; Choroby grochu; Choroby koniczyny, Choroby lucerny; Choroby łubinu
CHOROBY ROŚLIN OKOPOWYCH
Choroby buraka; Choroby ziemniaka
CHOROBY ROŚLIN SPECJALNYCH
Choroby chmielu; Choroby konopi; Choroby lnu; Choroby maku; Choroby słonecznika; Choroby tytoniu
CHOROBY ROŚLIN ZBOŻOWYCH 249