Uprawa i wykorzystanie ziół
- Wydawnictwo: IUNG
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Grażyna Hołubowicz-Kliza
- Wydawca, rok wydania: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy, 2016
- Liczba stron : 382
- Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7562-117-4
- egz.
- 45,00 zł
Poradnik dotyczy metod uprawy ziół (siew, nawożenie, ochrona, zbiór) a także zawiera informacje dotyczące właściwości ziół oraz sposobów ich wykorzystania.
Polska uważana jest za kraj o dużych możliwościach produkcji surowców zielarskich wysokiej jakości. W naszym kraju corocznie produkuje się ponad 20 tyś. ton suchych surowców zielarskich, na co składa się 20% zbieranych w środowisku naturalnym i 80% z uprawy. Obecnie w uprawie znajduje się około 60 gatunków roślin, a ponad 100 w dalszym ciągu pozyskuje się ze środowiska naturalnego. Wiele substancji pochodzenia roślinnego znajduje zastosowanie jako składniki żywności funkcjonalnej, która obok składników odżywczych zawiera również związki korzystnie wpływające na zdrowie człowieka. Uprawa roślin zielarskich przyczynia się do podnoszenia opłacalności produkcji rolnej, szczególnie na glebach lekkich i w małych gospodarstwach rolnych. Ze względu na mały stopień zanieczyszczenia środowiska, dość trudną mechanizację procesu produkcyjnego i pracochłonność produkcji oraz duży odsetek ludności utrzymującej się z rolnictwa, Polska jest jednym z głównych eksporterów surowców zielarskich. Największą powierzchnię zajmują uprawy: mięty pieprzowej, kminku zwyczajnego, kozłka lekarskiego, rumianku pospolitego, maku lekarskiego, kolendry siewnej, lubczyku lekarskiego i innych (łącznie około 15-18 tyś. ha). W Polsce rośliny te są, przede wszystkim, surowcem do uzyskiwania cenionych w lecznictwie leków ziołowych. Rośliny zielarskie i przyprawowe ceni się również jako ważny składnik smakowy wielu produktów przemysłu spożywczego, piekarniczego, mleczarskiego, mięsnego, owocowo-warzywnego, octowego, spirytusowego, a olejkodajne mają szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym i kosmetycznym. Wykorzystuje sieje także jako surowiec do produkcji przypraw smakowych i do barwienia lub aromatyzowania środków spożywczych. Zielarskie rośliny przyprawowe są niezbędne w każdym gospodarstwie domowym oraz przemyśle spożywczym jako dodatki smakowe i konserwujące oraz ułatwiające trawienie potraw tłustych, ciężkostrawnych.
Niektóre spośród roślin zielarskich mogą być wartościowym dodatkiem do pasz, np. pokrzywa, mniszek lekarski, zaś inne są cenionymi roślinami ozdobnymi: nagietek, jeżówka purpurowa, naparstnica.
Spis treści
WIADOMOŚCI OGÓLNE
Wprowadzenie
Znaczenie gospodarcze
Charakterystyka chemiczna związków czynnych
Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowca
Ochrona plantacji roślin zielarskich
Zwalczanie chwastów
Zwalczanie chorób
Zwalczanie szkodników
Zasady suszenia i przechowywania surowca zielarskiego
WIADOMOŚCI SZCZEGÓŁOWE
Arcydzięgiel lekarski; Arnika łąkowa; Babka lancetowata; Bazylia pospolita; Bergenia grubo listna; Biedrzeniec anyż; Bylica estragon; Bylica piołun; Czarnuszka siewna; Cząber ogrodowy; Drapacz lekarski; Dziurawiec zwyczajny; Fiołek trójbarwny; Glistnik jaskółcze ziele; Hyzop lekarski; Jeżówka purpurowa; Karbieniec pospolity; Kminek zwyczajny; Kolendra siewna; Koper włoski; Kozieradka pospolita; Kozłek lekarski; Krwawnik pospolity; Lebiodka pospolita; Lubczyk ogrodowy; Lukrecja gładka; Macierzanka piaskowa; Majeranek ogrodowy; Mak lekarski; Malwa czarna; Marzana barwierska; Melisa lekarska; Mięta pieprzowa; Mniszek pospolity; Mydlnica lekarska; Nagietek lekarski; Naparstnica wełnista; Ogórecznik lekarski; Oman wielki; Ostropest plamisty; Pokrzywa zwyczajna; Prawoślaz lekarski; Różaniec górski; Rumian rzymski; Rumianek pospolity; Ruta zwyczajna; Rutwica lekarska ; Rzepik pospolity; Rzewień dłoniasty; Serdecznik pospolity; Siwiec żółty; Stroiczka rozdęta; Szałwia lekarska; Szanta zwyczajna; Tymianek właściwy; Wiesiołek dwuletni ; Wrotycz dalmatyński; Złocień maruna, Żmijowiec babkowaty