Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych
- Wydawnictwo: MEDPHARM
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: od redakcją Mariana Kuczaja i Jerzego Presia
- Wydawca, rok wydania: Medpharm, 2014
- Liczba stron : 180
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7846-054-1
- szt.
- 75,00 zł
Książka opisuje metody żywienia krów mlecznych, właściwości paszy i przygotowanie pastwiska
Spis treści
Wykaz skrótów
Pobieranie paszy
1. Czynniki regulujące pobieranie paszy u krów mlecznych wysoko wydajnych
Białka paszy
1. Źródła białka oraz aminokwasy chronione
2. Modele syntezy białka w gruczole mlekowym krów mlecznych
3. Suszone wywary zbożowe (DDGS) jako pasza białkowa o specyficznym bilansie kationowo-anionowym
Energia paszy – dodatkowe źródła
1. Przemiany tłuszczu w żwaczu i gruczole mlekowym. Prozdrowotne kwasy tłuszczowe
2. Dodatki tłuszczu do dawek pokarmowych wysoko wydajnych krów i ich wpływ na pobieranie paszy oraz na zawartość tłuszczu i białka w mleku
3. Zastosowanie glicerolu w profilaktyce zwalczania ketozy i w żywieniu krów mlecznych
Metody chowu a zagrożenia zdrowotne krów
1. Zasuszanie krów wysoko wydajnych. Okres okołoporodowy
2. Choroby metaboliczne oraz immunosupresja u krów w okresie okołoporodowym
3. Podostra - subkliniczna kwasica żwacza (SARA) u wysoko wydajnych krów mlecznych - przegląd literatury i badania własne
4. Wpływ częstotliwości dojenia na ekonomikę produkcji mleka i stan zdrowia krów
5. Roboty udojowe - ich wpływ na wydajność mleczną krów i stan zdrowia gruczołu mlekowego
6. Komórki somatyczne w mleku
7. Czynniki chowu, utrzymania i żywienia krów mlecznych wpływające na stan ich zdrowia i dobrostan
Żywieniowe czynniki prozdrowotne u krów mlecznych
1. Wpływ pastwiska na wydajność mleka i jego prozdrowotne właściwości oraz stan zdrowia krów i pozyskiwanych surowców
2. Drożdże Saccharomyces cerevisiae w żywieniu krów mlecznych
3. Efekty dodatku dużych dawek biotyny w żywieniu krów wysoko wydajnych
4. Witaminy w żywieniu krów
Tytuł |
Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych Część II poszerzona o metody chowu |
Autor |
Praca zbiorowa pod redakcją Mariana Kuczaja i Jerzego Presia Współautorzy: Rafał Bodarski, Stefania Kinal, Marian Kuczaj, Ryszard Mordak, Janusz Orda, Jerzy Preś, Jan Twardoń, Andrzej Zachwieja |
Wydawca |
Medpharm |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
180 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-7846-054-1 |