Dobra praktyka pszczelarska
- Wydawnictwo: Multico
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Wolfgang Ritter
- Wydawca, rok wydania: Multico, 2017
- Liczba stron : 228
- Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 230 mm
- ISBN: 978-83-7763-390-8
- egz.
- 49,90 zł
W książce opisano prowadzenie pasieki stosownie do potrzeb pszczół, w sposób przyjazny dla środowiska
Co oznacza dobra praktyka pszczelarska?
Pszczelarze, oferując przeróżne produkty pszczele, zapewniają nam szczególnie cenne artykuły spożywcze i gwarantują ich bezpieczeństwo oraz jakość. Podobnie jak inni producenci żywności, odpowiadają za rozdawane lub sprzedawane produkty. Nikogo nie powinno więc dziwić, że również w odniesieniu do pszczelarstwa coraz częściej pojawia się określenie „dobra praktyka". Niektórzy pytają jednak, i słusznie, co kryje się za określeniem „dobra praktyka pszczelarska"? Przeszukując literaturę i Internet, znajduje się najróżniejsze objaśnienia i wskazówki, ale żadnego klarownego opisu czy wręcz definicji. Często natomiast spotyka się określenie „dobra praktyka rolnicza" lub skrót angielskiego odpowiednika - GAP (Good Agricultural Practice). Prowadząc dalsze poszukiwania, trafia się w końcu na FAO, wyspecjalizowaną organizację ONZ odpowiadającą za wyżywienie i rolnictwo (Food and Agricultural Organisation of the United Nations). Ta nadrzędna organizacja zdefiniowała w 2003 roku „dobrą praktykę rolniczą". Zasadniczo polega to na tym, że w „dobrej praktyce rolniczej" produkcja i przetwarzanie produktów żywnościowych i innych produktów rolniczych powinno się odbywać z zachowaniem zasad gospodarności, w sposób przyjazny dla środowiska i akceptowalny społecznie, dzięki czemu powstają bezpieczne i zdrowe produkty spożywcze. Nawet jeśli ta definicja jest bardzo uproszczona, wciąż w pszczelarstwie wydaje się czymś abstrakcyjnym. Stanie się jednak zrozumiała, jeśli najważniejsze treści odniesie się do niego i ujmie w kilku punktach:
- zrównoważona i właściwa dla gatunku hodowla pszczół;
- unikanie zbędnych pozostałości w produktach pszczelich;
- zapewnienie odpowiedniej jakości produktów pszczelich;
- prowadzenie dokumentacji (np. stosowania leków, świadectwa zdrowia, zanieczyszczeń w produktach pszczelich, zabiegów higienicznych);
- ochrona środowiska;
- przestrzeganie przepisów (np. odnośnie do stosowania leków, chorób pszczół, miodu, produktów spożywczych). Co to oznacza w praktyce postępowania z rodzinami pszczelimi lub w obróbce miodu, chcemy objaśnić w niniejszej książce. Ważne aspekty zostaną najpierw przedstawione ogólnie, a następnie bliżej wyjaśnione w aspekcie praktycznym. Dołączony zestaw wskazówek powinien ułatwić rozpoznanie wad i zalet własnej produkcji pszczelarskiej. Na koniec każdy powinien sam ocenić, czy stosuje się do dobrej praktyki pszczelarskiej i czy ewentualnie powinien wprowadzić zmiany. Książka jest skierowana zarówno do osób początkujących, jak i do doświadczonych pszczelarzy.
Dr Wolfgcang Ritter
Dobra praktyka pszczelarska to przełożone na pracę w pasiecie zasady tzw. dobrej praktyki rolniczej. Od kilkudziesięciu lat w rolnictwie, w tym w chowie i hodowli zwierząt, zwraca się szczególną uwagę na uzyskiwanie żywności dobrej jakości oraz dobrostan zwierząt. Dla pszczelarstwa dobra praktyka oznacza umiejętne postępowanie z pszczołami i uzyskiwanie wartościowych produktów pszczelich.
Prowadzenie pasieki stosownie do potrzeb pszczół, w sposób przyjazny dla środowiska, i produkowanie miodu bez zanieczyszczeń powinno być celem każdego pszczelarza. W książce opisano pożądane działania pszczelarskie, uwzględniające też regularną kontrolę wyników.
• Podane w ramkach pytania pomagają rozpoznać i skorygować własne błędy.
• Czytelne ryciny przekazują kompleksową wiedzę.
• Szczegółowe informacje pomagają zapobiegać wystąpieniu warrozy i innych chorób pszczół.
Na szczególną uwagę zasługują podane w książce obszerne informacje na temat zapobiegania występowaniu i zwalczania ostatnio zawleczonego do Europy małego chrząszcza ulowego.
Autor, dr Wolfgang Ritter, jest biologiem i ma wieloletnie doświadczenie zarówno w konwencjonalnym, jak i ekologicznym pszczelarstwie. Jest znanym w świecie ekspertem zajmującym się zdrowiem pszczół i od lat wyznacza standardy naturalnego pszczelarstwa.
Spis treści
Co oznacza dobra praktyka pszczelarska? 5
Pszczelarze i sprzęt 6
Narzędzia i odzież robocza 8
Co robić, gdy pszczoła użądli 10
Rozsądne dźwiganie, praca bez stresu 12
W poszukiwaniu odpowiedniego ula 16
Nie za duża, nie za mała 17
Dużo powietrza, mało wilgoci 23
Wybór materiału 26
Plastry i wosk 29
Swobodny czy określony? 30
W zamkniętym obiegu coraz gorzej 34
Higiena w rodzinie pszczelej 42
Dobry miód i zdrowe pszczoły z czystych plastrów 43
Jak dobrać się do szkodników 47
Praca z rodzinami pszczelimi 50
O zachowaniu się przy ulu 52
Promowanie samoleczenia 58
Przegroda w gnieździe 62
Przegrzanie oznacza stres 66
Ocena rodzin 70
Nie przeszkadzać! 71
Jak się czują moje pszczoły? 75
Czy rodzina ma matkę? 80
Pokarm 84
Dobre zaopatrzenie przez cały sezon 86
Wystarczająca ilość pyłku dla licznego czerwiu w sezonie 90
Na zimę wszystko co najlepsze 94
Kiedy, w jakiej ilości i gdzie dokarmiać? 98
Przyjazne otoczenie 102
Wybór stanowiska i ustawienie uli w sezonie 103
Bezpieczna zimowla 107
Wędrowanie z pszczołami 110
Czysto i spokojnie 114
Rójka i rozmnażanie 118
Wszystko w swoim czasie 119
Praca z rojem 123
Hodowla pszczoły miodnej 128
Miód 134
Miód i higiena 135
Dojrzały, naturalny, niezafałszowany 141
Kontrola jakości 147
Odmiana i pochodzenie miodu 154
Rozlewanie i etykietowanie 159
Inne produkty pszczele 162
Pyłek kwiatowy 164
Propolis - nie tylko do klejenia i dezynfekcji 166
Zdrowie pszczół 168
Warroza - szybkie rozpoznawanie sytuacji krytycznej 170
Właściwe zwalczanie warrozy 173
Choroby wirusowe 185
Mały chrząszcz ulowy - jak go poznać i rozpoznać 189
Mały chrząszcz ulowy - zapobieganie i zwalczanie 193
Choroby czerwiu 198
Nosema ceranae - przez cały rok, ale mniej groźne? 203
Zatrucie środkami ochrony roślin 206
Rozpoznawanie objawów i ich znaczenie 208
Co robić w razie zatrucia 212
Etyczne granice pszczelarstwa 216
Decydowanie o życiu i śmierci 218
Skorowidz 224