Pasieka miejska

  • Wydawnictwo: Multico
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Marc-Wilhelm Kohfink
  • Wydawca, rok wydania: Multico, 2018
  • Liczba stron : 176
  • Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 230 mm
  • ISBN: 978-83-7763-434-9
  • egz.
  • 35,90 zł

Poradnik przedstawia krok po kroku, jak trzymać pszczoły w mieście i jak sprzedawać produkty z własnej pasieki.

Co wyróżnia pasiekę miejską?

Przez cały rok obfitość kwiatów na balkonach, w ogrodach i parkach, cieplejszy klimat i chętni do zakupu klienci na miejscu tworzą w mieście szczególnie korzystne warunki dla pszczelarstwa.

Korzystając z doświadczeń Autora, prowadzącego własną pasiekę miejską, otrzymujemy prostą, dokładną instrukcję, krok po kroku, jak trzymać pszczoły w mieście i jak sprzedawać produkty z własnej pasieki.

Trzymanie pszczół, jako zwierząt gospodarskich, było do niedawna w polskich miastach zabronione. Obecnie przepisy wprowadzające te ograniczenia szybko się zmieniają, choć w skali kraju nie zostały jeszcze ujednolicone. Trzeba więc zapoznać się z lokalnym prawem, aby legalnie cieszyć się bliskim kontaktem z pszczołami oraz miodem pozyskanym z własnej pasieki.

Pasieka w mieście - czy to się może udać?

Oczywiście, i to jak! Sam mam w Berlinie 60 rodzin pszczelich, a to popularne zjawisko. Coraz więcej pilnych zbieraczek nektaru lata nad dachami Berlina, Hamburga, Monachium i wielu innych dużych i mniejszych miast, liczących ponad 20 000 mieszkańców. Matthias Horx, najbardziej wpływowy niemiecki futurolog, stwierdził w kwiet­niu 2008 roku: „Młodzi mieszkańcy wielkich miast odkrywają na nowo stare hobby - pszczelarstwo. Ustawiają ule na dachach i tarasach. Obec­nie w samym Berlinie jest 500 miejskich pszczelarzy. Tendencja jest wzrostowa".

Inne kraje zaczęły nawet wcześniej. Od 1985 roku pszczoły wylatują do paryskich parków z dachu opery, gdzie pracuje ich właściciel, dekorator teatralny Jean Paucton. Swój miód sprzedaje pod nazwą „Miel beton" w sklepiku teatralnym w atrakcyjnej cenie 15 euro za 125-gramowy słoik.

Na nowojorskim Manhattanie dawny kierowca autobusu David Graves trzyma już ponad dziesięć lat 13 rodzin pszczelich. Również jego miód „Roof Top Honey" jest bardzo popularny.

Osiem ważnych powodów

Miasta często wydają się ludziom szare i nieprzyjazne. Pszczoły jednak widzą je chyba inaczej. W mieście czują się zupełnie dobrze! Mają kilka powodów:

  1. Parki, ogródki przydomowe, aleje, zdziczałe parcele, a nawet wysep­ki zieleni na ulicach i rośliny na balkonach są dla pszczół stale obfi­cie zastawionym stołem, od krokusów na wiosnę do nawłoci w listo­padzie. Zawsze znajdzie się jakiś kielich kwiatowy napełniony nektarem.
  2. Pszczoły są zwierzętami ciepłolubnymi, a w mieście temperatura zawsze jest o 2-3°C wyższa niż poza nim. To oznacza, że pszczoły w mieście są wiosną wcześniej, a jesienią dłużej aktywne.
  3. Pszczelarze miejscy dostarczają więcej miodu niż wiejscy. Wykazują to roczne statystyki Niemieckiego Związku Pszczelarzy. Berlińscy pszczelarze mogą się pochwalić rocznym zbiorem do 47 kg miodu od jednej rodziny, a ich hamburscy koledzy - 40 kg. Bawarscy pszczela­rze natomiast muszą się zadowolić 27 kg miodu, a oszczędni Badeń-czycy mają go jeszcze mniej, gdyż od wielu lat przeciętnie uzyskują po 22 kg. Czyli to miejscy pszczelarze zawyżają średnią, która wynosi 30 kg miodu od jednej rodziny rocznie.
  4. Pszczoły bardzo dobrze pasują do miejskiego trybu życia. Nie trzeba ich dokarmiać, oprócz dwóch dni w roku. Nie trzeba ich wyprowa­dzać na spacer. Można je zostawić samym sobie, gdy pszczelarz z rodziną wyjeżdża na urlop.
  5. Miejscy pszczelarze często bardzo troskliwie zajmują się swoimi pod­opiecznymi, gdyż dla wielu z nich to pasjonujące, pełne niespodzia­nek naturalne hobby, które daje im wspaniały odpoczynek od pracy w biurze czy własnej firmie.
  6. Nawet jeśli dla większości miejskich pszczelarzy sprzedaż miodu jest wyłącznie ubocznym aspektem uprawianego hobby, to mogą oni czerpać satysfakcję z tego, że ich miód jest przeciętnie o 30% droższy od miodu z wiejskiej pasieki.
  7. Miejski pszczelarz jest mniej obarczony biurokracją, ponieważ nie musi zwracać uwagi na tereny chronione przyrodniczo oraz miejsca hodowli pszczół czystych ras (wydzielone trutowiska).
  8. Poza tym w mieście nie rozpyla się środków ochrony roślin szkodli­wych dla owadów ani nie uprawia się roślin genetycznie zmodyfiko­wanych.

Jednym słowem, pszczoły i ludzie w mieście idealnie do siebie pasują!

Pasieka w mieście jest inna

Nawet zakładając, że miasto jest rajem dla pszczół, trzeba wiedzieć, że prowadzenie w nim pasieki często łączy się z wieloma wyzwaniami. Mia­sta są ciasne.

Jeśli myślicie o hobbystycznym zajęciu się pszczelarstwem, to musicie sobie od razu odpowiedzieć na następujące pytania:

- Gdzie mogę się nauczyć pszczelarstwa?

- Skąd wezmę pszczoły?      

- Co powiedzą na to moi najbliżsi sąsiedzi?

- Jak produkować miód we własnym mieszkaniu?

- Czy są narzędzia pszczelarskie zajmujące niewiele miejsca?

- Czy muszę zarejestrować swoje pszczoły?

- Czy mogę trzymać pszczoły wyłącznie w celu ich obserwacji?

Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w niniejszej książce. Dowiecie się, jak można uprawiać to fascynujące hobby w szczególnych, miejskich warunkach. Możecie już cieszyć się na samodzielnie odwiro­wany miód!

dr Marc-Wilhelm Kohfink, Berlin

 

Spis treści

Pasieka w mieście – czy to się może udać?

Osiem ważnych powodów

Pasieka w mieście jest inna

Miasto, pszczoły i my

Osobiste pytanie: czy nadaję się na pszczelarza?

Wybór stanowiska – dlaczego pszczoły lubią miasto

Gdzie wolno umieścić pszczoły

Czego pszczoły potrzebują do życia

Jak zostać miejskim pszczelarzem

Gdzie szukać wiedzy na temat pszczelarstwa

Jak znaleźć odpowiednie mieszkanie dla pszczół

Jak zdobyć pszczoły

Właściwy zakup pszczół krok po kroku

Czego jeszcze potrzeba na początek

Rok z pszczołami

Styczeń – miesiąc spokoju

Luty – miesiąc przebudzenia

Marzec – miesiąc kontroli

Kwiecień – miesiąc powiększania rodzin

Maj – miesiąc rójki

Czerwiec – miesiąc zbiorów

Lipiec – miesiąc dla zdrowia

Sierpień – miesiąc urlopów

Wrzesień – miesiąc karmienia

Październik – miesiąc porządków

Listopad – miesiąc wosku

Grudzień – miesiąc sprzedaży

Zbierajcie miód najlepszej jakości

Jak uzyskać miód najwyższej jakości

Jak rozpoznać dojrzały miód

Zbiór miodu bez ataków pszczół

Jak pozyskać czysty miód

Czyszczenie wszystkich narzędzi

Dobry miód dzięki higienie

Dalsze przetwarzanie i właściwe przechowywanie miodu

Jak zostać smakoszem – radość z miodu

Dlaczego Wasz miód jest tak pożądany?

Jak sprzedawać lub rozdawać miód zgodnie z prawem

Związki pszczelarskie pomagają w dystrybucji miodu

Gdzie szukać miłośników miodu

Właściwa cena miodu

Pszczelarstwo ekologiczne w mieście – czy to się uda?

Pszczoły syte i zdrowe

Jak pszczoły bronią się przed chorobami

Zdrowe otoczenie pszczół

Zapobieganie najgroźniejszym chorobom

Jak skutecznie walczyć z warrozą

Zimowanie pszczół ze smacznym pokarmem

Ulubione naczynia pszczół

Zwykle nie fachowiec, ale ważny: weterynarz

Rozmnażanie rodzin – coraz więcej pszczół

Trzy z jednej: dlaczego są potrzebne nowe rodziny

W pięciu krokach do nowej rodziny

Szybka pomoc: sztuczny rój

Łatwe rozmnażanie rodzin: łapanie rojów

Można jeszcze prościej: trzymanie pszczół tylko dla przyjemności

Pszczelarz podglądacz nie jest złym pszczelarzem!

Druty, ramki, węza? W ulu Warré to wszystko jest zbędne

Pszczelarstwo bez bólu krzyża – ul leżak

Wszystko w jednym miejscu – ul skrzynkowy

Pszczelarstwo ezoteryczne – ul Anastazji

Miodobranie bez wirówki

Dzikie pszczoły – kuzynki pszczoły miodnej

Skorowidz