Pasieka miejska
- Wydawnictwo: Multico
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Marc-Wilhelm Kohfink
- Wydawca, rok wydania: Multico, 2018
- Liczba stron : 176
- Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 230 mm
- ISBN: 978-83-7763-434-9
- egz.
- 35,90 zł
Poradnik przedstawia krok po kroku, jak trzymać pszczoły w mieście i jak sprzedawać produkty z własnej pasieki.
Co wyróżnia pasiekę miejską?
Przez cały rok obfitość kwiatów na balkonach, w ogrodach i parkach, cieplejszy klimat i chętni do zakupu klienci na miejscu tworzą w mieście szczególnie korzystne warunki dla pszczelarstwa.
Korzystając z doświadczeń Autora, prowadzącego własną pasiekę miejską, otrzymujemy prostą, dokładną instrukcję, krok po kroku, jak trzymać pszczoły w mieście i jak sprzedawać produkty z własnej pasieki.
Trzymanie pszczół, jako zwierząt gospodarskich, było do niedawna w polskich miastach zabronione. Obecnie przepisy wprowadzające te ograniczenia szybko się zmieniają, choć w skali kraju nie zostały jeszcze ujednolicone. Trzeba więc zapoznać się z lokalnym prawem, aby legalnie cieszyć się bliskim kontaktem z pszczołami oraz miodem pozyskanym z własnej pasieki.
Pasieka w mieście - czy to się może udać?
Oczywiście, i to jak! Sam mam w Berlinie 60 rodzin pszczelich, a to popularne zjawisko. Coraz więcej pilnych zbieraczek nektaru lata nad dachami Berlina, Hamburga, Monachium i wielu innych dużych i mniejszych miast, liczących ponad 20 000 mieszkańców. Matthias Horx, najbardziej wpływowy niemiecki futurolog, stwierdził w kwietniu 2008 roku: „Młodzi mieszkańcy wielkich miast odkrywają na nowo stare hobby - pszczelarstwo. Ustawiają ule na dachach i tarasach. Obecnie w samym Berlinie jest 500 miejskich pszczelarzy. Tendencja jest wzrostowa".
Inne kraje zaczęły nawet wcześniej. Od 1985 roku pszczoły wylatują do paryskich parków z dachu opery, gdzie pracuje ich właściciel, dekorator teatralny Jean Paucton. Swój miód sprzedaje pod nazwą „Miel beton" w sklepiku teatralnym w atrakcyjnej cenie 15 euro za 125-gramowy słoik.
Na nowojorskim Manhattanie dawny kierowca autobusu David Graves trzyma już ponad dziesięć lat 13 rodzin pszczelich. Również jego miód „Roof Top Honey" jest bardzo popularny.
Osiem ważnych powodów
Miasta często wydają się ludziom szare i nieprzyjazne. Pszczoły jednak widzą je chyba inaczej. W mieście czują się zupełnie dobrze! Mają kilka powodów:
- Parki, ogródki przydomowe, aleje, zdziczałe parcele, a nawet wysepki zieleni na ulicach i rośliny na balkonach są dla pszczół stale obficie zastawionym stołem, od krokusów na wiosnę do nawłoci w listopadzie. Zawsze znajdzie się jakiś kielich kwiatowy napełniony nektarem.
- Pszczoły są zwierzętami ciepłolubnymi, a w mieście temperatura zawsze jest o 2-3°C wyższa niż poza nim. To oznacza, że pszczoły w mieście są wiosną wcześniej, a jesienią dłużej aktywne.
- Pszczelarze miejscy dostarczają więcej miodu niż wiejscy. Wykazują to roczne statystyki Niemieckiego Związku Pszczelarzy. Berlińscy pszczelarze mogą się pochwalić rocznym zbiorem do 47 kg miodu od jednej rodziny, a ich hamburscy koledzy - 40 kg. Bawarscy pszczelarze natomiast muszą się zadowolić 27 kg miodu, a oszczędni Badeń-czycy mają go jeszcze mniej, gdyż od wielu lat przeciętnie uzyskują po 22 kg. Czyli to miejscy pszczelarze zawyżają średnią, która wynosi 30 kg miodu od jednej rodziny rocznie.
- Pszczoły bardzo dobrze pasują do miejskiego trybu życia. Nie trzeba ich dokarmiać, oprócz dwóch dni w roku. Nie trzeba ich wyprowadzać na spacer. Można je zostawić samym sobie, gdy pszczelarz z rodziną wyjeżdża na urlop.
- Miejscy pszczelarze często bardzo troskliwie zajmują się swoimi podopiecznymi, gdyż dla wielu z nich to pasjonujące, pełne niespodzianek naturalne hobby, które daje im wspaniały odpoczynek od pracy w biurze czy własnej firmie.
- Nawet jeśli dla większości miejskich pszczelarzy sprzedaż miodu jest wyłącznie ubocznym aspektem uprawianego hobby, to mogą oni czerpać satysfakcję z tego, że ich miód jest przeciętnie o 30% droższy od miodu z wiejskiej pasieki.
- Miejski pszczelarz jest mniej obarczony biurokracją, ponieważ nie musi zwracać uwagi na tereny chronione przyrodniczo oraz miejsca hodowli pszczół czystych ras (wydzielone trutowiska).
- Poza tym w mieście nie rozpyla się środków ochrony roślin szkodliwych dla owadów ani nie uprawia się roślin genetycznie zmodyfikowanych.
Jednym słowem, pszczoły i ludzie w mieście idealnie do siebie pasują!
Pasieka w mieście jest inna
Nawet zakładając, że miasto jest rajem dla pszczół, trzeba wiedzieć, że prowadzenie w nim pasieki często łączy się z wieloma wyzwaniami. Miasta są ciasne.
Jeśli myślicie o hobbystycznym zajęciu się pszczelarstwem, to musicie sobie od razu odpowiedzieć na następujące pytania:
- Gdzie mogę się nauczyć pszczelarstwa?
- Skąd wezmę pszczoły?
- Co powiedzą na to moi najbliżsi sąsiedzi?
- Jak produkować miód we własnym mieszkaniu?
- Czy są narzędzia pszczelarskie zajmujące niewiele miejsca?
- Czy muszę zarejestrować swoje pszczoły?
- Czy mogę trzymać pszczoły wyłącznie w celu ich obserwacji?
Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w niniejszej książce. Dowiecie się, jak można uprawiać to fascynujące hobby w szczególnych, miejskich warunkach. Możecie już cieszyć się na samodzielnie odwirowany miód!
dr Marc-Wilhelm Kohfink, Berlin
Spis treści
Pasieka w mieście – czy to się może udać?
Osiem ważnych powodów
Pasieka w mieście jest inna
Miasto, pszczoły i my
Osobiste pytanie: czy nadaję się na pszczelarza?
Wybór stanowiska – dlaczego pszczoły lubią miasto
Gdzie wolno umieścić pszczoły
Czego pszczoły potrzebują do życia
Jak zostać miejskim pszczelarzem
Gdzie szukać wiedzy na temat pszczelarstwa
Jak znaleźć odpowiednie mieszkanie dla pszczół
Jak zdobyć pszczoły
Właściwy zakup pszczół krok po kroku
Czego jeszcze potrzeba na początek
Rok z pszczołami
Styczeń – miesiąc spokoju
Luty – miesiąc przebudzenia
Marzec – miesiąc kontroli
Kwiecień – miesiąc powiększania rodzin
Maj – miesiąc rójki
Czerwiec – miesiąc zbiorów
Lipiec – miesiąc dla zdrowia
Sierpień – miesiąc urlopów
Wrzesień – miesiąc karmienia
Październik – miesiąc porządków
Listopad – miesiąc wosku
Grudzień – miesiąc sprzedaży
Zbierajcie miód najlepszej jakości
Jak uzyskać miód najwyższej jakości
Jak rozpoznać dojrzały miód
Zbiór miodu bez ataków pszczół
Jak pozyskać czysty miód
Czyszczenie wszystkich narzędzi
Dobry miód dzięki higienie
Dalsze przetwarzanie i właściwe przechowywanie miodu
Jak zostać smakoszem – radość z miodu
Dlaczego Wasz miód jest tak pożądany?
Jak sprzedawać lub rozdawać miód zgodnie z prawem
Związki pszczelarskie pomagają w dystrybucji miodu
Gdzie szukać miłośników miodu
Właściwa cena miodu
Pszczelarstwo ekologiczne w mieście – czy to się uda?
Pszczoły syte i zdrowe
Jak pszczoły bronią się przed chorobami
Zdrowe otoczenie pszczół
Zapobieganie najgroźniejszym chorobom
Jak skutecznie walczyć z warrozą
Zimowanie pszczół ze smacznym pokarmem
Ulubione naczynia pszczół
Zwykle nie fachowiec, ale ważny: weterynarz
Rozmnażanie rodzin – coraz więcej pszczół
Trzy z jednej: dlaczego są potrzebne nowe rodziny
W pięciu krokach do nowej rodziny
Szybka pomoc: sztuczny rój
Łatwe rozmnażanie rodzin: łapanie rojów
Można jeszcze prościej: trzymanie pszczół tylko dla przyjemności
Pszczelarz podglądacz nie jest złym pszczelarzem!
Druty, ramki, węza? W ulu Warré to wszystko jest zbędne
Pszczelarstwo bez bólu krzyża – ul leżak
Wszystko w jednym miejscu – ul skrzynkowy
Pszczelarstwo ezoteryczne – ul Anastazji
Miodobranie bez wirówki
Dzikie pszczoły – kuzynki pszczoły miodnej
Skorowidz