Kapusta - zeszyt uprawowy
- Wydawnictwo: Plantpress
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Plantpress, 2021
- Liczba stron : 104
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-64729-95-9
- egz.
- 30,00 zł
Jest to niezwykle potrzebna na rynku publikacja dotycząca nowości w uprawie kapusty.
Przedstawiamy w nim najnowsze odmiany, kluczowe zabiegi agrotechniczne, choroby, szkodniki i chwasty oraz sposoby ich zwalczania, a także systemy zbioru i przechowywania.
Publikacja opiera się na materiałach, które przygotowane zostały dla miesięcznika „Warzywa” przez najlepszych polskich ekspertów branżowych, a została opracowana przez zespół redakcyjny wydawnictwa.
Można by powiedzieć, że kapusta jaka jest, każdy widzi - szczególnie, jeżeli jest to perspektywa konsumenta kupującego piękną główkę kapusty czy delektującego się jej kiszoną wersją. O popularności tego warzywa świadczy fakt, że jest ono uprawiane w ponad 150 krajach na całym świecie, a Polska jest liderem w Unii Europejskiej.
Na przestrzeni ostatnich lat obserwuje się duże zmiany w produkcji kapusty, na które mają wpływ różnorakie czynniki - od zmiany oczekiwań konsumentów po ocieplenie klimatu. Z tych pozytywnych aspektów należy wskazać ogromny postęp w hodowli nowych odmian. W chwili obecnej mamy bardzo wyraźny podział na poszczególne segmenty produkcji - od najwcześniej-szych, produkowanych pod osłonami, po te przeznaczone do długiego przechowywania. Równie istotne jest ich końcowe przeznaczenie: świeży rynek czy przetwórstwo. Firmy hodowlano-nasienne oferują dzisiaj bardzo szeroką gamę odmian kapusty, z wyraźnym podziałem na poszczególne segmenty. Co istotne, są one testowane już w bardzo wczesnej fazie w różnych rejonach uprawy w Polsce. Dzięki temu producenci mają bardzo szeroki wybór, a corocznie do ich oferty wchodzi kilka nowości. Bardzo istotna jest także hodowla w kierunku odporności m.in. na kiłę kapusty czy tolerancji na wciornastki.
Druga z pozytywnych zmian to coraz większa profesjonalizacja na etapie produkcji rozsady - bardzo pracochłonny i często najbardziej problematyczny etap produkcji. Stąd coraz większa grupa producentów kapusty decyduje się na zamawianie rozsady w profesjonalnych firmach zajmujących się jej produkcją. Pozostaje wybór odmiany oraz ustalenie terminu dostawy rozsady. Cieszy również fakt, iż większość dostaw pochodzi z polskich firm, które rozsadę warzyw kapustnych produkują na bardzo dużą skalę.
Przed producentami kapusty stoi jednak sporo wyzwań, szczególnie tych związanych z samą produkcją. Na przykładzie kilku ostatnich lat widać bardzo wyraźnie, jak ocieplenie klimatu może wpływać na warunki produkcji. Pierwszy widoczny wpływ to konieczność regularnego nawadniania plantacji, drugi to bardzo duży problem ze szkodnikami, z których przede wszystkim mączlik dał się w ostatnich sezonach bardzo mocno we znaki. Kontrola szkodników czy chorób atakujących plantacje, także staje się trudniejsza - z jednej strony corocznie zmniejsza się ilość dostępnych substancji aktywnych, z drugiej - rośnie presja agrofagów. Stąd wielu plantatorów sięga po metody biologiczne jako uzupełnienie tradycyjnych ś.o.r. Dlatego tak ważne jest precyzyjne planowanie zarówno nawożenia, jaki i ochrony - z jednej strony, by nie przekroczyć norm pozostałości, z drugiej, by zagwarantować dobre plony o wysokiej jakości.
Coraz większym problem jest także koszt i dostępność pracowników - stąd postępująca mechanizacja także w produkcji, zbiorze i przetwórstwie kapusty. Również kanały dystrybucji i oczekiwanie końcowego konsumenta ewoluują - duża w tym rola sieci handlowych, ale także zmian w diecie. W naszej publikacji staraliśmy się przybliżyć Państwu najbardziej aktualne informacje dotyczące produkcji rozsady, odmian, agrotechniki, nawożenia, ochrony oraz zbioru i przetwórstwa, które zostały przygotowane przez ekspertów i praktyków, a zebrane przez zespół redakcyjny miesięcznika „Warzywa". Mamy nadzieję, że będzie to wsparcie w Państwa codziennej pracy.
Spis treści
Od czego zależy potencjał plonotwórczy?
ODMIANY
Wczesna spod osłon wysokich, niskich i płaskich
Najtrwalsze z kapust
Sprawdzone odmiany do kiszenia
PRODUKCJA ROZSADY
Palety rozsadowe i orientacyjne okresy produkcji rozsady
Mikroskładniki w nawożeniu rozsady
Zaburzenia we wzroście rozsady
NAWOŻENIE
Nawożenie za trzy grosze
Letnie menu
Ważne źródło potasu
Potas w glebie
Dokarmianie roślin na polu zmniejsza straty w przechowalni
Zaplanowane dolistne dokarmianie
AGROTECHNIKA
Pole pod późne kapustne
Pielniki w uprawie warzyw polowych
OCHRONA
Optymalne warunki do wzrostu roślin
Czym zwalczać gąsienie?
Tantniś krzyżowiaczek - groźny szkodnik
Najważniejsze choroby
ZBIÓR I PRZECHOWYWANIE
Kombajn do zbioru
Polskie patenty na doskonałą krajankę
Zdiagnozuj choroby przechowalnicze