Marchew - zeszyt uprawowy
- Wydawnictwo: Plantpress
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Plantpress, 2021
- Liczba stron : 80
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-64729-97-3
- egz.
- 30,00 zł
Marchew znajduje zastosowanie prawie we wszystkich kuchniach świata. Korzenie wyróżnia duża wartość odżywcza, zdrowotna i walory smakowe. Cukry, sole mineralne, mikroelementy, błonnik a przede wszystkim karotenoidy stanowią o bezcennym znaczeniu tego warzywa w żywieniu człowieka. Spożywanie marchwi ma wiele korzyści. Pozytywny wpływ na funkcjonowanie wzroku, wzmacnianie odporności, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, regulacja funkcjonowania przewodu pokarmowego - to te najważniejsze. Rozłożenie składników odżywczych w korzeniu jest nierównomierne. Największa ich ilość znajduje się w górnej jego części, zmniejszając się stopniowo ku dołowi. Więcej substancji odżywczych zawiera ponadto zewnętrzna część korzenia, czyli kora wtórna. Cechą niepożądaną jest z kolei duży walec osiowy, czyli rdzeń. Ma on nie tylko mniejszą wartość odżywczą, ale też gromadzi więcej niekorzystnych składników, takich jak azotany i metale ciężkie. Asortyment marchwi przeznaczonej do sprzedaży jest obecnie bardzo różnorodny. Wzrasta popularność odmianami, których korzenie są innej barwy niż pomarańczowa, np. białe, żółte, purpurowe. Modyfikacjom ulega także forma w jakiej produkt trafia do konsumenta. Rośnie zainteresowanie marchwią przygotowaną do spożycia w różnych postaciach - krojoną w plastry lub słupki. Wzrasta znaczenie estetyki opakowania towaru i jego oryginalności. Marchew wykorzystywana jest nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale też w przemyśle przetwórczym do produkcji mrożonek, mieszanek warzywnych, dań gotowych i żywności dla dzieci. Coraz większą popularnością cieszą się soki warzywne, w tym soki marchwiowe NFC, niepasteryzowane, świeżo wyciskane. Doskonale wpisują się one w segment zdrowej żywności, bogatej w naturalne składniki odżywcze, wyjątkowo korzystnie oddziałującej na organizm ludzki i określanej mianem superfoods.
Liderem w światowej produkcji marchwi niezmiennie od wielu lat pozostają Chiny. Zbiory w krajach Unii Europejskiej stanowią ok 15% globalnej produkcji. W światowej produkcji tego warzywa Polska zajmuje szóste miejsce za Chinami, Uzbekistanem, Rosją, Stanami Zjednoczonymi i Ukrainą. W Polsce marchew uprawiana jest na terenie całego kraju, a areał jej uprawy zwiększył się z 19,6 tys. ha w 2010 r. do ponad 22,2 tys. ha w 2020 r.
Wielkość produkcji marchwi zależy w dużej mierze od warunków pogodowych panujących w trakcie wegetacji roślin. I tak, w 2010 r. zbiory wynosiły 765 tys. ton, a w 2019 r. tylko 678 tys. ton, mimo że areał uprawy zwiększył się o ponad 11%. Na wolumen produkcji niebagatelny wpływ miała susza rolnicza, która swym zasięgiem objęła znaczną powierzchnię kraju. Aura panująca w minionym roku okazała się łaskawsza dla uprawy marchwi - wyprodukowano bowiem ponad 730 tys. ton korzeni.
Prawie cała rodzima produkcja marchwi zagospodarowana zostaje na zbyt krajowy, zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i dla przetwórstwa. Udział eksportu jest niewielki (ok. 10%), a nasza marchew trafia głównie na rynek Słowacji, Czech i Rumunii. Zimą i wiosną, na polskim rynku dostępne są również korzenie importowane z Holandii i Belgii.
Zeszyt uprawowy MARCHEW – to jedyna taka publikacja na rynku.
Zawiera ona artykuły, w których poruszane są najważniejsze tematy w uprawie marchwi, począwszy od wyboru odmian, nawożenia, agrotechniki, aktualnej ochrony roślin przed chwastami, chorobami, na mechanicznym zbiorze kończąc. Poruszamy również zagadnienia związane z przechowywaniem i obróbką pozbiorczą tego warzywa.
Publikacja opiera się na materiałach, które przygotowane zostały dla miesięcznika „Warzywa” przez najlepszych polskich ekspertów branżowych, a została opracowana przez nasz zespół redakcyjny. Nie czekaj, już teraz zakup go w naszym sklepie internetowym www.plantpress.pl. Zapraszamy! Dla prenumeratorów miesięcznika Warzywa – Zeszyt Uprawowy Marchew w pakiecie prenumeratą razem z Programem Ochrony Roślin Warzywnych 2021.
Spis treści
ODMIANY
Ekspresowe marchwie - odmiany do uprawy przyspieszonej i poplonowej
Na soki, mrożonki i susz - najlepsze do przetwórstwa
Marchew na worek i do punnetów - przegląd odmian do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych
NAWOŻENIE
Nawożenie marchwi
AGROTECHNIKA
Na najwcześniejszy zbiór
Uprawa na redlinach i podwyższonych zagonach
Na finiszu wegetacji
Angielskie ekofarmy
OCHRONA
Herbicydy i terminy ich stosowania
Połyśnica marchwianka - znany szkodnik korzeniowych
Alternarioza wciąż groźna
Zgnilizna twardzikowa
ZBIÓR I PRZECHOWYWANIE
Jednorzędowe kombajny do zbioru
Kombajnowy zbiór marchwi
Przechowywanie korzeniowych
Polerki dla każdego
Duża linia do warzyw