Nawadnianie warzyw gruntowych
- Wydawnictwo: Plantpress
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Plantpress, 2023
- Liczba stron : 80
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
- ISBN: 978-83-67700-09-2
- szt.
- 30,00 zł
„Nawadnianie warzyw gruntowych" to kolejna publikacja uzupełniającą cykl ZESZYTY UPRAWOWE wydawnictwa Plantpress. Temat nawadniania warzyw jest bardzo aktualny ze względu na zmiany klimatyczne, jakie dokonują się w naszym kraju. Analizując dane IUNG- -PIB dotyczące wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski, który w oparciu o kategorie gleb określa w tych gminach aktualny stan zagrożenia suszą rolniczą, można zauważyć, że w ostatnich latach na znacznym obszarze naszego kraju od czerwca do września panują warunki suszy rolniczej. W takich warunkach uprawa warzyw wysokiej jakości - odpowiadających wymaganiom rynkowym - bez nawadniania, jest niemożliwa. Woda stała się zatem fundamentem uprawy warzyw.
Obecnie problemem w produkcji roślinnej jest nie tylko deficyt opadów i ich niekorzystny rozkład w ciągu roku, ale także ograniczone zasoby wodne z jakimi mamy do czynienia w kraju, co utrudnia efektywne nawadnianie upraw. Polska znajduje się na przedostatnim miejscu w Europie pod względem zasobów wodnych. Zostały one oszacowane na ok. 60 miliardów metrów sześciennych, tj. trzy razy mniej niż np. w Niemczech, Szwecji czy Francji. Oznacza to, że Polska należy do grupy państw zagrożonych deficytem wody. Odczuwalne jest to również w produkcji rolnej, ponieważ w wielu rejonach kraju już występują problemy z dostępnością wody do nawadniania. Dlatego w naszej najnowszej publikacji skupiamy się przede wszystkim na metodach precyzyjnego nawadniania, w których wielkość dawki polewowej i termin nawadniania są dostosowane do aktualnej sytuacji na polu, potrzeb wodnych poszczególnych gatunków, a w przypadku najnowocześniejszych systemów - także do prognoz pogody. Dużo piszemy również o nawadnianiu kroplowym, które przy obecnych cenach energii i problemach z dostępem do wystarczająco wydajnych źródeł wody, staje się ekonomicznie uzasadnione w przypadku coraz większej liczby warzyw. Dzięki postępowi w zakresie technologii nawadniania możliwe stało się zwiększenie jego efektywności przy ograniczeniu zużycia wody - o czym informujemy w nowym ZESZYCIE UPRAWOWYM, przygotowanym przez specjalistów z branży i zespół redakcyjny miesięcznika „Warzywa".
Zeszyt “Nawadnianie warzyw gruntowych” to kolejne kompendium wiedzy przygotowane przez zespół Plantpress, w którym prezentowane są praktyczne wskazówki dotyczące nawadniania warzyw. Zawarte są w nim m.in. porady, jak zaplanować nawadnianie poszczególnych gatunków warzyw, jakie są sposoby i wyposażenie techniczne systemów nawadniania, a także przykłady najnowszych rozwiązań.
Spis treści
Fundament uprawy warzyw
SYSTEMY I KRYTERIA NAWADNIANIA
Pobór wody z rzeki lub jeziora do nawodnienia uprawy
Trafnie ustalić kiedy i jak długo nawadniać
Jak nawadniać warzywa?
Inteligentne systemy nawadniania warzyw
Ważna jakość wody do nawadniania
Projektowanie instalacji nawodnieniowej
Szczegóły kroplowego nawadniania
Fertygacja praktycznie
Żywienie roślin przez nawadnianie
Dobieramy średnicę rury w systemach nawadniania
SPRZĘT DO NAWADNIANIA
Deszczownie w ofertach firm
Wielkoobszarowe deszczownie
NAWADNIANIE WARZYW
Nawadnianie cebuli
Cebula nawadniana kroplowo
Potrzeby wodne marchwi
Potrzeby wodne kapusty
Optymalizacja nawadniania ziemniaka
Ograniczanie skutków suszy