Uprawa cebuli
- Wydawnictwo: Plantpress
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: A. Dobrzański, F. Adamicki
- Wydawca, rok wydania: Plantpress, 2006
- Liczba stron : 146
- Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
- ISBN: 83-89874-46-6
Sposoby technologii integrowanej i ekologicznej uprawy cebuli oraz przechowywania cebuli, jak również czynniki pozwalające na uzyskiwanie wysokiego plonu dobrej jakości.
Cebula należy do roślin najwcześniej przystosowanych do uprawy przez człowieka. W Polsce jest uprawiana od XIV wieku. Produkcja cebuli na skalę towarową rozwinęła się w okresie międzywojennym, a szczególnie po II wojnie światowej. Cebula polska, zwłaszcza odmiana Wolska, była wysoko ceniona przez konsumentów krajowych i odbiorców zagranicznych za wysoką jakość, dobry i łagodny smak. Z Wolskiej wywodzi się wiele nowych odmian cebuli uzyskanych przez hodowców polskich i zagranicznych.
Eksport cebuli, głównie na zachodnie rynki, wynosi, w zależności od roku, 100-160 tyś. ton. Cebula cieszy się dużym zainteresowaniem wielu producentów, głównie ze względu na opłacalność produkcji, jak i możliwość różnorodnego zagospodarowania plonu (cebula świeża, na przechowywanie w formie suszonej, mrożonej i konserwowanej). Nakłady na uprawę cebuli ciągle wzrastają i dlatego dla pokrycia kosztów produkcji należy zebrać z 1 ha od 30 ton do 35 ton. Opłacalność może zapewnić tylko nowoczesna technologia uprawy, odpowiednie przechowywanie i przygotowanie tego warzywa do sprzedaży. Dobór odpowiedniej odmiany dostosowanej do warunków uprawy oraz celu produkcji jest jednym z ważniejszych elementów nowej technologii uprawy.
Przedstawiamy nowe zasady uprawy i przechowywania cebuli oparte zarówno na naukowych pracach specjalistów polskich, zagranicznych, jak i wieloletnich badaniach własnych przeprowadzonych w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach. Równocześnie dziękujemy wszystkim współpracownikom z Instytutu Warzywnictwa i innych krajowych placówek badawczych, których wyniki doświadczeń wykorzystaliśmy w niniejszym opracowaniu. Uwzględniliśmy też wiele rozwiązań podpatrzonych u praktyków.
W tej książce zwróciliśmy szczególną uwagę na istotne elementy technologii integrowanej i ekologicznej uprawy oraz przechowywania cebuli, jak również czynniki pozwalające na uzyskiwanie wysokiego plonu dobrej jakości.
Książka jest przeznaczona głównie dla producentów cebuli, a także dla wszystkich osób zainteresowanych uprawą tej rośliny. Wiele intormacji znajdą również pracownicy naukowi, służby doradcze, studenci wydziałów ogrodniczych oraz nauczyciele i uczniowie szkół średnich.
Tytuł |
Uprawa cebuli |
Autor |
A. Dobrzański, F. Adamicki |
Wydawca |
Plantpress |
Rok wydania |
2006 |
Liczba stron |
146 |
Wymiary |
150 x 210mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-89874-46-6 |