Uprawa cebuli

  • Wydawnictwo: Plantpress
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: A. Dobrzański, F. Adamicki
  • Wydawca, rok wydania: Plantpress, 2006
  • Liczba stron : 146
  • Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
  • ISBN: 83-89874-46-6

Sposoby technologii integrowanej i ekologicznej uprawy cebuli oraz przechowywania cebuli, jak również czynniki pozwalające na uzyskiwanie wysokiego plonu dobrej jakości.

Cebula należy do roślin najwcześniej przystosowanych do uprawy przez człowieka. W Polsce jest uprawiana od XIV wieku. Produkcja cebuli na skalę towarową rozwinęła się w okresie międzywojennym, a szczególnie po II wojnie światowej. Cebula polska, zwłaszcza odmiana Wolska, była wysoko ceniona przez konsumentów krajowych i odbiorców zagranicznych za wysoką jakość, dobry i łagodny smak. Z Wolskiej wywodzi się wiele nowych odmian cebuli uzyskanych przez hodowców polskich i zagranicznych.

Eksport cebuli, głównie na zachodnie rynki, wynosi, w zależności od roku, 100-160 tyś. ton. Cebula cieszy się dużym zainteresowaniem wielu producentów, głównie ze względu na opłacalność produkcji, jak i możliwość różnorodnego zagospodarowania plonu (cebula świeża, na przechowywanie w formie suszonej, mrożonej i konserwo­wanej). Nakłady na uprawę cebuli ciągle wzrastają i dlatego dla pokrycia kosztów produkcji należy zebrać z 1 ha od 30 ton do 35 ton. Opłacalność może zapewnić tylko nowoczesna technologia uprawy, odpowiednie przechowywanie i przygoto­wanie tego warzywa do sprzedaży. Dobór odpowiedniej odmiany dostosowanej do warunków uprawy oraz celu produkcji jest jednym z ważniejszych elementów nowej technologii uprawy.

Przedstawiamy nowe zasady uprawy i przechowywania cebuli oparte zarówno na naukowych pracach specjalistów polskich, zagranicznych, jak i wieloletnich ba­daniach własnych przeprowadzonych w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach. Równocześnie dziękujemy wszystkim współpracownikom z Instytutu Warzywnictwa i innych krajowych placówek badawczych, których wyniki doświadczeń wykorzystali­śmy w niniejszym opracowaniu. Uwzględniliśmy też wiele rozwiązań podpatrzonych u praktyków.

W tej książce zwróciliśmy szczególną uwagę na istotne elementy technologii integrowanej i ekologicznej uprawy oraz przechowywania cebuli, jak również czynniki pozwalające na uzyskiwanie wysokiego plonu dobrej jakości.

Książka jest przeznaczona głównie dla producentów cebuli, a także dla wszystkich osób zainteresowanych uprawą tej rośliny. Wiele intormacji znajdą również pracow­nicy naukowi, służby doradcze, studenci wydziałów ogrodniczych oraz nauczyciele i uczniowie szkół średnich.

Tytuł

Uprawa cebuli

Autor

A. Dobrzański, F. Adamicki

Wydawca

Plantpress

Rok wydania

2006

Liczba stron

146

Wymiary

150 x 210mm

Okładka

miękka

ISBN

83-89874-46-6