Uprawa rzodkiewki w polu i pod osłonami
- Wydawnictwo: Plantpress
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: A. Stępowska, M. Rogowska
- Wydawca, rok wydania: Plantpress, 2006
- Liczba stron : 86
- Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
- ISBN: 83-89874-30-X
Metody uprawy, a dobór i opis odmian do uprawy rzodkiewski. Charakterystyka i zwalaczanie chorób i szkodników rzodkiewek. Jest to kompendium dla osób zainteresowanych uprawą rzodkiewek.
Pęczki czerwonej i czerwono-białej rzodkiewki cieszą oczy zawsze, a dawniej warzywo to było najbardziej wyczekiwaną nowalijką, zwłaszcza przez dzieci. W latach osiemdziesiątych, kryzys ogrodnictwa szklarniowego spowodował, że w dużej mierze zaniechano upraw zimą, więc na rzodkiewkę trzeba było czekać czasem aż do kwietnia, kiedy to rozpoczynały się zbiory spod nieogrzewanych osłon. Przy takim spadku podaży i jednoczesnym pojawianiu się innych warzyw wczesnych, konsumenci odzwyczaili się od rzodkiewki i popyt na nią znacznie zmalał. Zmniejszyła się też powierzchnia jej uprawy. W kolejnym dziesięcioleciu, sytuacja upraw pod osłonami uległa dużej poprawie, ale „kampania antyazotanowa" i straszenie przenawożonymi nowalijkami sprawiło, że rynek rzodkiewki odbudowywał się powoli. Dopiero ostatnie lata przyniosły gwałtowny wzrost areału jej uprawy, przede wszystkim w gruncie otwartym, ale także pod osłonami. Polska rzodkiewka stała się ostatnio cennym warzywem eksportowym.
Książki, prasa, radio, telewizja i internet na szeroką skalę popularyzują też różnorodne kulinaria, które z reguły nie mogą się obyć bez warzyw, także tych mniej znanych. Wzrasta więc zainteresowanie nimi konsumentów, a co za tym idzie także handlowców i ogrodników. Dzięki temu coraz częściej na naszych stołach oprócz powszechnie znanej rzodkiewki pojawiają się także inne przedstawicielki gatunku Raphanus sativus L.
Książka, którą mają Państwo w ręku powstała w odpowiedzi na zapotrzebowanie producentów i ogrodników-amatorów na informacje dotyczące przede wszystkim uprawy „zwykłej" rzodkiewki. Zawiera też uwagi dotyczące uprawy innych typów, które pochodzą z krajów Orientu.
Starałyśmy się uwzględnić jak najwięcej aspektów dotyczących uwarunkowań uprawowych, a doboru także odmian, choć te ostatnie szybko się zmieniają. Ciągle pojawiające się nowe problemy związane z klimatem, infekcjami chorobowymi czy szkodnikami utrudniają stworzenie w pełni aktualnej publikacji. Mamy jednak nadzieję, że informacje zawarte w tej książce stanowią pewne kompendium wiedzy dostępnej obecnie.
Życzymy przyjemnej lektury i sukcesów uprawowych.
Spis treści
PRZEDMOWA
WIADOMOŚCI OGÓLNE
Opis botaniczny
Pochodzenie i systematyka
Wartość biologiczna
Znaczenie gospodarcze
ODMIANY l ICH PRZEZNACZENIE
WYMAGANIA KLIMATYCZNE
Światło
Temperatura
Wilgotność
WARUNKI GLEBOWE l WYMAGANIA WODNE
WYMAGANIA POKARMOWE
NAWOŻENIE
Nawożenie organiczne
Nawożenie mineralne
NAWADNIANIE
TERMINY UPRAWY
UPRAWA POLOWA
Stanowisko i zmianowanie
Uprawa roli i siew
Uprawa z rozsady
Pielęgnacja uprawy
UPRAWA POD OSŁONAMI
Następstwo roślin
Typy osłon i przygotowanie
ich do uprawy
Siew
Pielęgnacja uprawy
Uprawa na stołach
Uprawa w pojemnikach
ZABURZENIA FIZJOLOGICZNE
OCHRONA PRZED CHWASTAMI,
CHOROBAMI l SZKODNIKAMI
Chwasty
Choroby
Szkodniki
ZBIÓR l PRZYGOTOWANIEDO OBROTU HANDLOWEGO
Terminy zbioru
Rzodkiewka — towar eksportowy
LITERATURA
Tytuł |
Uprawa rzodkiewki w polu i pod osłonami |
Autor |
A. Stępowska, M. Rogowska |
Wydawca |
Plantpress |
Rok wydania |
2006 |
Liczba stron |
86 |
Wymiary |
150 x 210mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-89874-30-X |