Bydło mięsne

Zbiór cennych i wartościowych oraz praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk. Przykłady pomieszczeń dla bydła mięsnego i wyposażenia obór wraz z opisem ich funkcji oraz przydatności z punktu widzenia praktyki, wykorzystywane przez hodowców.

Poradnik eksperta „Bydło mięsne" stanowi zbiór cennych i wartościowych oraz praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk. Na łamach tego wydania profesjonaliści szczegółowo omawiają aspekty związane ze zdrowotnością zwierząt, rozrodem, jak i zabiegami pielęgnacyjnymi. Kolejną ważną zaletą poradnika „Bydło mięsne" są przedstawione tam przykłady pomieszczeń dla bydła mięsnego i wyposażenia obór wraz z opisem ich funkcji oraz przydatności z punktu widzenia praktyki, wykorzystywane przez hodowców.

Produkcja żywca wołowego oparta na chowie odsadków w stadach krów ras mięsnych, czy opasie buhajów do wagi ciężkiej, powinna zagwarantować opłacalność tego kierunku produkcji i wysoką jakość wołowiny, co umożliwi konkurowanie na rynku krajowym i zagranicznym. Jak tego dokonać, podpowiadamy w poradniku eksperta „Bydło mięsne". Warto przeczytać.

 

W magazynie:

 

Rynek

6 Polska wołowina trafia na eksport

10 Zdobyć rynek

Rasy

12 Rasy: zdolność adaptacyjna i smak mięsa

15 Aberdeen Angus czarny i czerwony

16 Belgijska biało-błękitna

16 Blonde d'Aquitaine

17 Charolaise

18 Hereford

18 Highland

19 Limousine

19 Marchigiana

20 Piemontese

21 Salers

21 Simental mięsny

Organizacja produkcji

22 Mieszańce mięsne: więcej zalet w opasie

28 Poprawić jakość żywca

32 Właściwy odchów to zdrowe jałówki

36 Dobry start to dorodne odsadki

40 Budynki dla bydła: otwarte czy zamknięte?

Obory

45 Przestronna obora z wysokim stołem

47 Obora z ażurową podłogą

50 Mamki tylko w oborze

52 W oborze cały rok

54 Z wygrodzeniami bezpieczniej

57 Funkcjonalne drabiny paszowe

58 Ze starej na nową

Żywienie

60 Krowy w kondycji rozpłodowej

64 Opasy: podstawą pasze objętościowe

Pastwiska

70 Mieszanki na trwałe użytki zielone 74 Elektryzator: serce ogrodzenia

Rozród

76 Poród bez komplikacji

79 Sezonowość rozrodu bydła mięsnego

80 Wywoływanie i synchronizacja rui

82 Ciąża, poród i komplikacje okołoporodowe

84 Schorzenia okresu poporodowego u krów

Pielęgnacja

86 Usuń rogi

88 Skoryguj racice

Zdrowie

90 Unikaj chorób układu pokarmowego

94 Zwalczaj pasożyty skóry

Tytuł

Bydło mięsne

Wydawca

Top Agrar

Rok wydania

2011

Liczba stron

98

Wymiary

210 x 295 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-61078-20-3