Greening
- Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: TopAgrar (wydanie specjalne magazynu), 2015
- Liczba stron : 50
- Oprawa i wymiary: miękka, 210 x 295 mm
- ISBN: 978-83-61078-33-3
- egz.
- 20,00 zł
Zazielenienie to absolutna nowość dla rolników. Wraz z nowym PROW na lata 2014-2020 wszystkie gospodarstwa posiadające przynajmniej 15 ha gruntów ornych muszą wprowadzić do swojej struktury upraw właśnie zazielenienie. Na tzw. greening będą się składać dywersyfikacja upraw, konieczność zachowania trwałych użytków zielonych oraz obszary proekologiczne.
W naszej najnowszej publikacji podpowiadamy, jak spełnić wymogi greeningu i zarobić na uprawie roślin kwalifikujących się do zazielenienia. Są to m.in. rośliny bobowate (strączkowe), których agrotechnikę przypominamy. Osobne miejsce poświęcamy na prezentacje aktualnego wykazu odmian grubo- i drobnonasiennych z Krajowego rejestru oraz przybliżamy kwestie międzyplonów, które również pozwalają na wywiązanie się z greeningu.
Oddajemy w Państwa ręce poradnik zawierający wszystko, co o zazielenieniu każdy rolnik powinien wiedzieć.
Spis treści
Greening - zasady
Zazielenienie dopłat - co oznacza w praktyce?
Międzyplon sposobem na zazielenienie
Strączkowe w zazielenieniu
Greening - odmiany
Renesans strączkowych
Greening - agrotechnika
Groch to nie tylko nasiona
Łubin żółty nie boi się słabych gleb
Łubin wąskolistny na lepsze gleby
Bobik na najlepsze stanowiska
Soja lubi ciepło
Koniczyny na zazielenienie
Lucerna na greening i pasze
Komonica na suche stanowiska
Niszowe gatunki wiążące azot